Solknuden – Topptur fra Heskestad i Lund kommune

Solknuden - Topptur fra Heskestad i Lund kommune

Solknuden er en fjelltopp i Lund kommune, nærmere bestemt rett opp av Heskestadvatnet i vestlig ende. Toppturen bestiges i variert terreng og godt fottøy er nødvendig. Vi skal ikke mange høydemetrene opp i heia før utsikten blir flott og trafikkstøy fra E39 byttes ut med fuglekvitter. Stien går forbi Stemmetjørna og langs med Hellefjellet på østsiden. Fin sti tar deg igjennom tett bjørkeskog og opp mot dagens mål Solknuden som rager 480 moh. Du bør sette av 2 t tur/retur, i tillegg kommer eventuelle pauser. Turen er på totalt 6,3 km.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
Lund
2 t
tur/retur
6,3 km
tur/retur
480 moh
Solknuden
369 m
stigning
Fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Fotturen fra Heskestad til Solknuden er en populær tur!
Første del av etappen går på asfaltert vei, deretter ut i noe bratt, men fortsatt greit terreng å gå i. Det er god sti og skiltet på nødvendige steder.

Fotturen har vanskelighetsgrad Middels.

 

 

Turstart & parkering

Solknuden - Parkering på Heskestad ved kirken

Parkering ved kirka på Heskestad i Lund kommune.

Parkeringsplass ved kirka på Heskestad. Fra Stavanger følger du E39 sørover, forbi Bjerkreim kommune og videre ned mot Helleland. Kjør forbi Hæstad, Hetland og Solheim. Like etter sistnevnte stedsnavn svinger du av med skilt til Heskjestad kirke. GPS posisjon N58 29.876 E6 21.533.

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Fotturen er både merket og skiltet ved turstart. Fra Heskestad starter turen lettgått på asfaltvei. Skilt og rødmerker kommer først til syne når asfalt-etappen er gått, ca. 700 m.

Følg skilt opp mot Solknuden. Fra Heskestad og opp til Stemmetjørna er det god sti. En stigning på ca. 100 høydemeter får deg raskt varm.

Videre går rødmerket sti langs Hellefjellet og videre opp til Solknuden i sørlig retning.

Solknuden - Topptur fra Heskestad i Lund kommune


Turen er gått sommeren 2013, dato 30. juni.

Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Solknuden var en tur vi skulle bestige dersom vi ønsket mer utsikt og frisk luft etter å allerede ha besteget Gullbergknuden og en litt lettere tur til Bringedal. Vi var enstemmig om at Solknuden også skulle bestiges på vei tilbake. Men, før vi kunne starte på vår tredje tur for dagen måtte vi innta litt niste.

Turen starter på 700 m lang asfaltert vei før skilt viser veg opp i heia. Stigningen opp av Heskestad mot Stemmetjørna er på godt 100 høydemeter, for enkelte kan det være greit å ta en pause like ved en ruin på veg oppover heia.

Solknuden - Skiltet og merket topptur

Vi skal ikke bestige mange høydemetrene opp i heia før trafikkstøy fra E39 blir omgjort til fuglekvitter og sauene beiter fritt. Stemmetjørna ligger idyllisk til opp av heia og landskapet åpner seg opp. Stien går knappe 100 m fra tjernet og videre opp mot Hellefjellet.

Like i nærheten av ei hytte som ligger fantastisk til ved Stemmetjørna kommer vi til et stikryss. Her er det skiltet mot Dybing, Heskestad og Solknuden. Vi velger sistnevnte og fortsetter oppover i terrenget på østsiden av Hellefjellet. Terrenget flater ut og deler av stien går ved siden av Storemyra hvor det kan være greit med vanntette sko.

Solknuden - Fottur i variert terreng

Videre inn i bjørkeskog hvor flere turlystne fluer og mygg mer eller gjerne følger etter på veien opp mot Solknuden, «heldigvis» glemte jeg myggsprayen i bilen så dermed ble vi godt kjent på veien. Siste parti på ca 100 høydemeter gjenstår før vi er ved dagens tredje «På Topp i Dalane 2013» tur.

Solknuden - Vi nærmer oss toppen!

På toppen åpner utsikten seg i alle retninger og de flyvende turvennene våres blir glemt for et lite øyeblikk. Tur boka blir signert og arket blir klippet med symbolet på tanga som ligg like ved.

Solknuden - Flott utsikt fra toppen!

Toppen har flere små varder plassert rundt forbi og det kan være greit å studere utsikten fra disse for best mulig sikt.

Fotturen går tilbake på samme sti. Terrenget er frodig og enkelte steder på stien er terrenget vokst sammen, det kan være greit etter perioder med regn å benytte vanntett turbukse / sko for og ikke bli våt.

Dette er absolutt en flott tur som ble besteget på denne dag av mange flere enn oss. God Tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *