Telttur – Pakkeliste

Telttur - Pakkeliste

Glad i teltturer, men synes det kan være vanskelig å pakke det som trengs, særlig om hele familien skal ut på tur? Vi har gjort det superenkelt med egen «kryss av pakkeliste». I tillegg gir vi deg litt tips og inspirasjon slik at det skal være enklere for deg å være forberedt.

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Telttur – Klarer jeg det?

Klar det, men det krever litt planlegging – og vi skal nå hjelpe deg med noen gode tips og råd.

I Norge er vi heldig som har mye flott natur rundt oss. I tillegg har vi allemannsretten som sikrer oss fri ferdsel i utmark – alt ligger til rette for mange flotte øyeblikk! I Fjell-Vandring AS ønsker vi at flest mulig skal ta del i friluftslivet og bruke de mulighetene som er tilgjengelige.

Det skal være morsomt og spennende å dra på telttur – både for små og store. Vi vil presisere at friluftsliv og teltturer med barn krever litt mer. Her må en være forberedt på opp- og nedturer og i tillegg akseptere at turen i seg selv er målet, selv om det gjerne ikke var destinasjonen du hadde tenkt deg til.

Trenger det være ekstremt? Nei absolutt ikke, gjør det enkelt, nyt naturen uavhengig av lengde og kos dere ute. Nøkkelen til suksess ligger i å være forberedt!

Telttur - Pakkeliste

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Utstyr – Hva trenger jeg?

Det er avhengig av type tur, årstid, vær- og vindforhold. Husk at været også kan snu fort i fjellheimen!

Mye av friluftsutstyr som selges i dag er dessverre kostbart, men vi trenger heldigvis ikke det dyreste. Allikevel er det viktig å velge riktig type utstyr til aktuell telttur. Det er stor forskjell på å telte i minusgrader, enn ei sommernatt der temperaturen ikke synker under 10 plussgrader.

Ei kald natt i soveposen kan ødelegge hele turen. Utstyr som sovepose og liggerunderlag av god kvalitet kan bety forskjellen på en minnerik og kjekk telttur som skaper gode minner. Igjen, vær forberedt, sjekk værmeldingen og spar ikke på vekt på liggeunderlag og sovepose.

Telttur - Pakkeliste

 

 

Annonse

 

 

Utstyr – Våre råd og anbefalinger

Vi ønsker å dele våre erfaringer og meninger om ulik type utstyr. Det er ment som en guide og er ingen absolutt for hva som passer deg og din tur.

– Telt / Lavvo
Det finnes mange ulike typer telt. Vi benytter både kuppel- og tunelltelt – de to mest tradisjonelle typene. Et kuppeltelt er selvstående og ofte genialt på de fleste underlag. Det kan være lurt med god plass, god takhøyde og gode ventilasjonsmuligheter. I tillegg vil jeg anbefale å ha en camp del som er stor nok til bagasje.

Flere bruker også lavvo, men disse blir ofte tyngre å bære på. I tillegg har ikke alle lavvoer bunnduk (kan oftest kjøpes separat, men det vil fortsatt være åpent i kantene), ergo må en regne med mer fuktighet og eventuelle «besøk» fra småkryp. Samtidig er de ofte større og rommer plass til flere overnattede.

Ogge - Fin teltplass ved Omestadbukta

Telt selges i ulike prisklasser og kvalitet. Her må en gjøre en vurdering hva som passer hver enkelt. Vekt, antall personer, type telt – og mye mer!

Viktig!
Dra aldri på telttur uten å ha montert teltet på forhånd. Sjekk at alle plugger er tilgjengelig og at alle stenger er OK. For kuppel- og tunelltelt kan innerteltet med fordel være montert på forhånd.

 

 

– Sovepose og liggeunderlag
Ei god natt søvn er avgjørende. Fryser du på natta kan hele turen være ødelagt, det er dessverre harde fakta!

Vi har investert i gode soveposer og liggeunderlag. Og vi bruker stort sett de samme posene året rundt da det ofte går ned mot 0-10 grader på natten. Er det kaldt glides de helt igjen, er det varmt kan de brukes som «dyne» eller eventuelt en mellomting med å regulere med glidelåsen + påkledning.

Skal jeg velge dun eller fiber? Det er igjen et kostspørsmål, i tillegg til bruksområde. Dun er lett, holder godt på varmen, men fungerer svært dårlig om det blir vått og fuktig.

«Snurp» igjen soveposer til barna dersom de er for lange. Bruk gjerne strikken som er på liggeunderlaget ditt. Da slipper de å varme opp eventuelle «tomrom».

Telttur - Pakkeliste

Mitt klare råd er, spar ikke på vekt for å «gamble» på om soveposen holder. Husk å pakk tørt i tilfelle regn.

Liggeunderlag – like viktig. Ja, du leste riktig! Isolerer du deg ikke godt nok fra bakken vil du fryse – uansett sovepose. Vi bruker først en rull (mest for beskyttelse + praktisk å ha med ute rundt bålet) og deretter et oppblåsbart liggeunderlag under hver soveplass. Det gir god beskyttelse mot kulde fra bakken.

Hvilket liggeunderlag skal jeg velge? Her er det dessverre som mye annet – man får det en betaler for. Jeg vil derfor anbefale deg å bruke litt penger på et godt underlag og en god sovepose!

 

 

– Turutstyr
Vi har listet opp det vi mener bør være med på en telttur. Innholdet vil variere fra årstid til årstid. Du finner «kryss ut pakkelisten» nederst i denne artikkelen. Husk toalettvæske, førstehjelpsutstyr og kart og kompass.

«Kjekt å ha med» ting prøver vi å unngå. Det blir fort mye vekt i sekken, selv på sommertid og særlig om en pakker for flere enn seg selv.

 

 

– Mat, drikke og snacks
Vi koser oss på telttur – det synes jeg du også må gjøre! Avhengig av lengde på tur varierer vi litt hva vi pakker med oss. Ofte er ikke barna så begeistret turmat-poser.

På sommerstid må en tenke på produkter som tåler å være oppbevart utenfor kjøleskapet. Eventuelt ta med en liten kjølepose og en fryst pakke kjøttdeig til f.eks taco – som er vår slager til middag / kvelds ute på telttur.

Taco eller pizzasnurr på tur er veldig enkelt, men det krever at du har et bål eller har pakket med deg primus + stekepanne.

Det kan være praktisk med polarbrød, oppskårne brødskiver, havregrøt etc. Nugatti, syltetøy, porsjonsleverpostei og annet pålegg (helst saltholdig) som holder seg utenfor kjøleskap er lurt å ha med.

Er det tilgjengelighet for å fylle på vann på turen? Jeg fyller som oftest direkte i bekker. Fra stillestående vann koker jeg vannet først.

Snacks / frukt er «rask bensin» som trengs for slitne ben. I tillegg kan det være lurt å få i seg litt salt.

 

Pizzasnurr - Enklere og bedre blir det ikke!

 

– Klær og fottøy
Igjen, veldig varierende mtp. værutsikter, type tur og årstid. Vi har nevnt det vi mener er nødvendig i vår «kryss av pakkeliste». Husk at været fort kan snu. Det er alltid lurt å ha med et ekstra skift.

Vi foretrekker å pakke med / gå i ull – som er gull! I tillegg må en ha med skalljakke / bukse og ekstra sett med varme klær. Undertøy, lue, hansker og ullsokker må også være med. Husk å pakk tørt i tilfelle værskifte og regn.

Skal du ha med barn på tur vil jeg anbefale å ha ett ekstra skift.

Fottøy er viktig, særlig når en bærer tung sekk og terrenget er ulendt. I tillegg må det tåle fuktig sti og holde foten varm under hele turen.

 

 

– Barn på tur
Barn elsker som oftest å være ute – i hvert fall om forholdene ligger til rette for det og de har fått være med i planleggingen. Husk at teltturen må være på barnas premisser med sunn guiding fra voksne.

Barna trenger å føle seg inkludert og ha trygghet. Soving i telt er for mange nytt og spennende. Det er ikke like enkelt å sove til vanlig tid. Ha tålmodighet.

Pakk med kosebamse, en god bok, spikkekniv, leker etc. Bruker barna bleier må du også ha med det og annet nødvendig utstyr.

Se vår «kryss av pakkeliste» for mer detaljert pakking.

 

 

PAKKELISTE – TELTTUR

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *