Jærkysten – Norges vakreste turmål?

Jærkysten - Norges vakreste turmål?

Jærkysten og sandstrendene langs strekningen er en av de store utfartsområdene på Jæren. Kanskje ikke så underlig når Klepp kommune har de lengste sandstrendene i landet? Området byr på en spesiell flora og fauna hvor turgåing er den mest populære aktiviteten, selv om badelystne gjester strømmer strendene på godværsdager. Jærkysten strekker seg fra Eigersund i sør og helt til Randaberg i nord.

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Jærkysten

Strekningen «langs» jærkysten er et populært turmål, flere av strekningene er ekstra godt tilrettelagt for turgåing og sykling. Terrenget er varierende blant rullesteiner, sandstrender, svaberg og fjellknauser for å nevne noe. I tillegg til fantastisk natur byr strekningen på et yrende fugle- og dyreliv, i strekningene Reve – Orre og Vik – Skeie er fuglelivet særskilt fredet noe som betyr utvidet båndtvang for hund hele året. Men, vi må ikke glemme det spektakulære plantelivet som blant annet er å finne litt sør for frilufthuset på Orre, her er det forbud mot plukking av blomster.

Jærkysten - Sandstrender så langt øye kan se!

Jærstrendene, et 70km langstrakt strandområde langs kystlinjen av Jæren. Området strekker seg fra Sør-Jæren og nesten helt opp til Randaberg ved Boknafjorden. Sandstrendene har navn etter beliggenhet, kanskje jeg har glemt noen? Gi gjerne tips!

 

Hå kommuneKlepp kommuneSola KommuneRandaberg kommune
Ognastranda
Brusandstranda
Nærlandstranda
Refsnestranda

Orrestranda
Borestranda
Selestranda


Hellestøstranda
Bybergstranda
Vigdelstranda
Ølbergstranda
Solastranda
Vistestranda
SandestrandaAnnonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Men, til det som egentlig var tanken med denne artikkelen.
Nemlig å samle mine turer langs Jærkysten, på linkene under vil du kunne klikke deg inn på de forskjellige strekningene.

NB!
Listen nedenfor oppdateres fortløpende etter hver tur. Menyen til venstre vil selvsagt inneholde turene i forskjellige kommuner og høyder. Artikkelen er bare ment til å «samle» turene langs Jærkysten.

 

I år 2003 ble landskapsvernområde «Jærstrendene» opprettet og omfatter kommunene Hå, Klepp, Sola og Randaberg. Området er på 34km2 landareal og 79km2 sjøareal. Tradisjonelt har strendene vært brukt av mennesker til fiske, transport og tarehøsting. I dag er strandbruken erstattet av svære havneanlegg og strendene brukes som fritidsområde for turgåere, soling, bading og surfing.

Jærkysten - Et surfeparadis?

I likhet med strendene har Den vestlandske hovedvei som går et stykke langs jærstrendene også endret bruksområde, Riksveg 44 har løyst av og i dag brukes veien som turvei.

Langs jærkysten er gårdsbrukene tett samlet opp mot kystlinjen, vær oppmerksom og vis hensyn for beitedyr og dyrket mark. Flere havneanlegg og fyr er å finne langs strekningen i tillegg til ettertrakta hytter.

Jærkysten - Ølberghavna

God Tur!

 

Annonse

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *