Den Vestlandske Hovedvei var den første veien som ble bygget beregnet for hjulredskap i Rogaland. God veistandard gjør det mulig å ferdes her med barnevogn, veien skulle bygges billigst mulig og det er derfor enkelte bratte etapper. Det ville vært fordyrende å slynge veinettet om de mange høydedragene. Sett av 1,5 t en vei på strekningen Hølland til Hegrestad, totalt 6,5 km.
NYHETSBREV
Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.
Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!
* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.
Vanskelighetsgrad – Enkel
Basert på lengden isolert sett klassifiseres turen fra Ogna til Hellvik som middels i vanskelighetsgrad, men ettersom hele turen går på grusvei og er svært lettgått så har vi valgt å klassifisere turen i sin helhet som enkel.
Turstart & parkering – Ogna
Parkering i parkeringslomme ved Hølland bru på Ogna, Hå kommune.
En liten parkeringslomme ved Hølland bru på Ogna, hvis ikke benytt idrettsanlegg ca. 700m tilbake fra brua. Fra Fv44 Bryne, følg Nørdsjøvegen sørover i retning Egersund. Ved Ogna passeres en Esso stasjon på høyre side, like etter er det skiltet inn til venstre ved idrettsanlegg. Følg Salthellerveien ca. 300m forbi idrettsanlegget, sving av til høyre i neste veikryss mot Hølland gård og følg veien. GPS posisjon N58 31.062 E5 49.239
Turslutt & parkering – Hellvik
Opparbeidet parkeringplass ved Hegrestad i Eigersund kommune.
Fra Fv44 Bryne, følg Nørdsjøvegen sørover i retning Egersund. Fortsett forbi Hellvik og sandtakene langs Jærveien, og følg skilting til venstre og inn på Hegrestadveien mot den Vestlandske Hovedvei. Veien følges ca. 400 m fra før det ligger en opparbeidet parkeringsplass i skogholtet. GPS posisjon N58 30.135 E5 54.757
Annonse
Takk til våre samarbeidspartnere
Turbeskrivelse
Turen langs den Vestlandske Hovedvei er skiltet og blåmerket. Med start fra Hølland Bro krysses broa og veien følges ned til Hølland gård og gartneri. Grusveien følges mellom drivhusa og opp mot ei grind, og det er først her en kommer inn på den Vestlandske Hovedvei. Det er blåe merker og flere informasjonsskilt langs veien. Grusveien følges i naturlig retning i sørøstlig og østlig retning, en skal ikke ta av i noen kryss, men følge “hovedveien” like til turslutt på Hegrestad, Hellvik.
- Det er gode fiskemuligheter blant de mange små og store tjerna, husk og kjøp fiskekort.
- Det er utvida båndtvang, gjelder hele året.
Turen er gått vinteren 2013, dato 26. desember.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.
Kart & GPS spor
Annonse
Turreferat
Med start fra Ognasiden ved Hølland bro starter etappen allerede med en stor severdighet, nemlig broa. Den ble bygget som en del av Den Vestlandske Hovedvei i 1843, den kjente brobyggeren Andreas Aanonsen var mannen bak. Totalt på den langstrakte veien ble det bygget 16 steinkvelvbruer med et varierende spenn fra 6,9 til 8,7 m. Vi har allerede parkert en bil på Hegrestad, Hellvik siden. Det er også en mulighet å ta toget, men vær obs på at fra Hellvik togstasjon til Hegrestad er det godt 3 km som kommer i tillegg.
Broa er passert og vi er på vei mot Hølland gård og gartneri, i sesongen er det et flott utvalg av en rekke blomster for salg. Drivhusa passeres, med et på hver side følger vi veien opp mot ei grind. Det er her selve Den Vestlandske Hovedvei starter, hvert fall i senere tid. Veien ble først påbegynt år 1789 i Stavanger men, over selve Hegrestadfjellet stod etappen ikke ferdig før 1840 åra, og det er her vi skal ta turen i dag. Veinettet er solid og lettgått, Kvernatjørni passeres før det stiger jevnt opp mot turens høyeste punkt. Bildet er tatt fra rasteplass like ved skilt ned til Tvitjørn.
Det er mange informasjonsskilter langs veinettet, blant annet om “Post-transporten i tidligere tider”, “Skyss-stasjon for reisende folk” og “Vegen skulle vær så brei som et spyd”. Veiprinsippet var å bygge så beint som mulig uten å unngå høydedrag for å spare penger, denne byggemåten skapte i senere tid problemer for nyere kjøretøy. Biler som ble benyttet på 1900 tallet måtte ha god fart ned for å klare å komme opp neste oppoverbakke. Vi er nå fremme ved Ulvhus, her er kommuneskillet mellom Hå og Eigersund. Stedsnavn som Ulvhus og Ulvhustjørni tyder på at det her har vært store rovdyr tidligere, men en trenger ikke frykte for det i skrivende stund.
Videre går den “et spyd” breie veien mot Dybingsvatnet og Spjødåna passeres. Noen rødmerkede pinner kommer til syne, disse fører opp til fjelltoppen Roda 107 moh. Det åpne og langstrakte landskapet er enormt og spennende blant fjellknauser og tjern. I tillegg byr landskapet på et yrende dyre og fugleliv. Rovdyr som grevling og rev er vanlig i området, men dette er nattdyr og viser seg sjeldent frem. Elg, mye omtalt som skogens konge er en nykommer i området. Hjort, rådyr og hare derimot er mer vanlig i den Jærske faunaen.
Like ovenfor vatnet Dybingen er det tilrettelagt med benker og bord, ta med niste og nyt utsikten. Herfra er det knappe 1,5 km igjen til vi er fremme ved Hegrestad. Vi har dessverre ikke tid til lengre pauser i dag, det er 2.juledag og vi er invitert på middag. Viste du at deler av det populære Nordsjørittet går igjennom denne populære traseen? Vi passerer Hundaspranget, Badnustjørna og Fantasteinen før vi er ved parkeringsplassen på Hegrestad.
God Tur!
Annonse