Mohidler – Telttur fra Lortabu

Mohidler ligger godt skjult i en fjellside nær Mohidlertjørn i Sirdal kommune. Helleren, som vel egentlig er en liten grotte, ble fra gammelt av brukt som overnattingssted for gjetere. Mange velger å gå til Mohidler i kombinasjon med Sandvatn turisthytte, avstikkeren fra stien er på 2 km tur/retur. Langs Mohidlertjørn er flere fine teltplasser, og en nydelig liten sandstrand som passer perfekt til et bad! 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

agder
sirdal
2,5 t
en vei
7,9 km
en vei
708 moh
mohidler
384 m
stigning
Fjellsko
Fottøy

 

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Basert på turens lengde og stigning er turen til Mohidler klassifisert til Middels i vanskelighetsgrad – merk at dette er en vei, går en tur/retur på en dag blir turen gradert krevende (15,8 km og 545 høydemeter).

Turen starter brått, og over halvparten av høydemetrene blir unnagjort på 2 km. Heretter flater det ut, og turen går på god sti i ett oversiktlig og lettgått høyfjellsterreng. En går på rødmerket sti hele turen utenom den siste kilometeren, denne etappen er nødlet (små varder) og godt opptråkket – her er stien stedvis ikke like tydelig, men vi opplevde det alikevel som enkelt å finne frem.

Noen steder bærer stien preg av hyppig bruk, disse partiene er ekstra sørpete og våte. De blankskurte svabergene kan også være glatte ved vått føre, så husk gode sko!

 

 

Parkering & turstart

Mohidler - Parkering

Parkering langs vei ved Lortabu/Valevatn i Sirdal kommune.

Fra Ålgård i Rogaland fylke, sving av E39 med skilt opp til Sirdal og Oltedal. Følg veien forbi Oltedal, Dirdal, Gilja og fortsett videre mot Hunnedalen. Fylkesgrensa passeres og en kjører inn i Agder fylke og Sirdal kommune. Parkeringsplassen for turisthyttene Blåfjellenden og Tomannsbu passeres. Fortsett videre og helt opp til østlig ende av Hunnedalen, parkering vest for Valevatn ved Lortabu langs bilveien i «parkeringslomme».

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Fra Lortabu er det merket og skiltet til Sandvatn turisthytte. Rødmerket sti følges like til Litle Sandvatn hvor bekken fra Mohidlertjørn krysses. Det er et skiltet stiskille (ikke skiltet mot Mohidler) knappe 200 meter fra bekken som en kan bruke som et holdepunkt. Like etter at en har krysset bekken skal en ta av fra stien og gå til venstre i sørlig retning. Det er satt ut en del små varder langs stien som går på vestsiden av Mohidlertjørn. Sti og nødlig er for det meste godt synlig. Når en har kommet helt til sørlig ende av Mohidlertjørn kommer en til et lite navnløst tjern, når en går på på vestsiden av dette tjernet kan en skimte åpningen av helleren på andre siden. En må gå rundt tjernet på nordsiden før en går langs tjernet på østsiden hvor helleren ligger.

Stiskillet ved litle Sandvatn ligger midt i mellom Sandvatn turisthytte og Mohidler, om en ønsker å også gå til Sandvatn turisthytte ligger denne 1 km fra stiskillet.

Mohidler - Telttur fra Lortabu

Turen er gått sommeren 2021, dato 3. – 4. august.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

 

Informasjon

  • Telting
    Det er gode muligheter for telting på denne turen, men husk at en er på høyfjellet – følg med på værmeldingene og vær forberedt på værskifte.
  • Turisthytte
    Sandvatn turthytte står ulåst og åpen (husk evt. booking grunnet covid-19). Ønsker du mer informasjon kan du lese vår turartikkel som du finner her.

 

Annonse

 

 

Turreferat

Vi har sommerferie og vil ut på telttur, Kjell Arild har lenge snakket om at han ønsker å gå til Mohidler, og denne gangen blir det målet for turen vår. Vi står pakket og klare ved Lortabu, men undertegnede er en smule skeptisk, da jeg har printet inn minnene fra da vi gikk opp bakken vi har foran oss – på ski. Med mine middelmådige skiferdigheter var bakken langs lysebekken lang og krevende. I dag går vi heldigvis med fjellsko på snøfritt underlag, og den svære sekken jeg har på ryggen er mye lettere enn den ser ut som!

Mohidler - Telttur fra Lortabu

Det er en fin sommerdag, men noe kjøligere her oppe i høyfjellet. Stille og rolig tar vi for oss stigningen, det er ikke vits å bruke alle kreftene i begynnelsen av turen. Og jammen går det ikke ganske greit med denne stigningen som jeg har gruet meg til, og før vi vet ordet av det flater det mer ut, og det verste av stigning er lagt bak oss. Flere små tjern passeres langs stien, som sammen med myrullen skaper en idyllisk stemning på høyfjellet. 

Mohidler - Telttur fra Lortabu

Et lite høydedrag passeres ved Blaudevatn, ellers er det relativt flatt til vi kommer ned til Øyarvassbekken hvor sommer-broa hjelper oss over. Fra Øyarvassbekken må vi opp noen høydemetre over fjellet som tar oss ned til Litle Sandvatn. Her har vi kommet til holdepunktet for turen vår til Mohidler, men ettersom vi enda ikke har vært på den nye sikringshytta ved Sandvatn, tar vi først en liten svipptur bortom hytta. Vi tar oss en liten matpause ved Sandvatn, før vi vender tilbake til bekken mellom Mohidlertjørn og Litle Sandvatn.

Mohidler - Sandvatn turisthytte

Vi finner stien og nødlingene som går langs Mohidlertjørn, og ser oss raskt ut en perfekt liten «hylle» hvor vi kan slå opp teltet, like ved en idyllisk liten sandstrand. Men teltet må vente, først skal målet nås! I enden av Mohidlertjørn dukker et nytt lite tjern opp, og det går ikke lenge før vi skimter åpningen i fjellveggen på andre siden av tjernet. Vi «runder» tjernet og balanserer på noen steiner i vannkanten før vi er fremme ved helleren. Vi har lest at en må åle seg inn, men åpningen var stor nok til at det holdt å bøye seg! Og plutselig er vi inne i et stort «rom» i fjellet – ganske imponerende! Endelig kan Mohidler krysses av på listen.

Mohidler - Telttur fra Lortabu

Tilbake til nordvestsiden av Mohidlertjørn finner vi den flotte teltplassen vi hadde sett oss ut! Kjell Arild rigger til teltet, mens jeg tar meg et forfriskende bad på den idylliske lille sandstranden. Viltgryte fra Real turmat står på menyen, og vi er glade for at vi har med litt varme klær til denne utendørs restauranten. Solen er på vei ned, og det kjennes at vi er på høyfjellet. Litt kortspill hører med i teltet, før natten faller på og skjønnhetssøvnen tas. Vi våkner opp til nok en nydelig sommerdag, frokosten og kaffen nytes ved vannkanten før «campen» ryddes og turen går tilbake i de samme fotsporene.

Mohidler - Telttur fra Lortabu

Det blir kuleis på Lafthuset i Oltedal, før det er hjem for å planlegge nye turer. Turen til Mohidler er en lettgått tur i nydelig høyfjellsterreng som vi varmt kan anbefale.

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *