Sandvatn Turisthytte – Fottur fra Lortabu

Sandvatn Turisthytte - Fottur fra Lortabu

Sandvatn turistforeningshytte ligger karrig og idyllisk til på et høydedrag ovenfor Sandvatnet i Sirdal kommune, Agder fylke. Med kort avstand fra vei og god sti er hytta svært populær og ofte besøkt, – også av flere barnefamilier. I tillegg er hytta et viktig knutepunkt for flere av Turistforeningens mange hytter i området. Sett av 2,5 t en vei på den totalt 8,4 km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

agder
sirdal
2,5 t
en vei
8,4 km
en vei
910 moh
sandvatn
turisthytte
396 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Turen fra Lortabu / Valevatn til Sandvatn turistforeningshytte har vanskelighetsgrad Middels. Grunnlaget er basert på turens lengde og stigning. Det er for det meste god sti, synlige merker og lettgått høyfjellsterreng, men allikevel må en ha godt og vanntett fottøy over våteste partiene. De blankskurte svabergene kan også være glatte ved vått føre, så husk gode sko! Noen steder bærer terrenget preg av hyppig gange, her kunne stien med fordel vært kloppet for å skåne terrenget. En går for det meste i et åpent og karrig høyfjellsterreng, været kan skifte fort, så vær forberedt på værendringer. Til info er det lagt ut bro over Øyarvassbekken i nærheten av Sandvassåna.

Stien går igjennom et åpent, karrig og utsiktsrikt høyfjellsterreng. En passerer flere vann, tjern og bekker. Stien er lettgått og går for det meste på grunnfjell og morene, men enkelte steder, særlig der hvor det er vått bærer terrenget preg på hyppig bruk, spesielt i området nær Lysebekken.

Terrenget er for det meste lettgått, men en må være forberedt på en del stigning i starten, deretter flater det ut på «toppen». Det er ingen grind eller gjerdeklyvere på turen.

 

 

Turstart & parkering

Sandvatn Turisthytte - Fotturen starter fra Lortabu

Parkering ved Lortabu, ovenfor Hunnedalen.

Fra Ålgård i Rogaland fylke, sving av E39 med skilt opp til Sirdal og Oltedal. Følg veien forbi Oltedal, Dirdal, Gilja og fortsett videre mot Hunnedalen. Fylkesgrensa passeres og en kjører inn i Agder fylke og Sirdal kommune. Parkeringsplassen for turisthyttene Blåfjellenden og Tomannsbu passeres. Fortsett videre og helt opp til østlig ende av Hunnedalen, parkering vest for Valevatn ved Lortabu langs bilveien i «parkeringslomme». GPS posisjon N58 54.655 E6 43.781.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Fra Lortabu / Valevatn og opp til Sandvatn turisthytte er hele turen både godt T-merket og skiltet. Langs stien og fremme ved hytta er det også merket videre til blant annet turisthytte Blåfjellenden og Langavatn.
I vintersesong kvistes normalt løypa fra uke 9.

Sandvatn Turisthytte - Fin tur fra Lortabu

Turen er gått sommeren 2016, dato 19-20. juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Aktivitetsmuligheter & informasjon

 

Aktivitetsmuligheter

Fiske * Turisthytte Teltmuligheter
Bade Toalett *  

* Fiske: Mulig å fiske i Sandvatnet like ved turisthytta. Ellers kan en kjøpe fiskekort for ulike vatn i Sirdal kommune.
* Toalett: Utedo på Sandvatn turisthytte.

 

Informasjon

  • Turisthytta Sandvatn er ubetjent og har ingen proviantlager. Hytta står åpent hele året.
  • Det er mulig å reservere rom på forhånd, se Stavanger Turistforenings nettsider.
  • Selv om det ikke er proviantlager (matlager), så er hytta utstyrt med det du trenger av utstyr for å lage maten.
  • Du betaler for oppholdet enten via DNT app eller ved å fylle ut en betalingsfullmakt som er tilgjengelig i hytta. Du trenger altså ikke hverken kort eller kontanter med på turen i fjellet, men husk medlemskortet ditt!
  • Det er egen nødsender på turisthytta. Brukes kun ved ulykker eller for å unngå redningsaksjoner om en skulle bli værfast på hytta.
  • En må være forberedt på at sommerbroer kan være tatt inn utenom sesong.

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Det er sommer i følge kalenderen, men ingen sol å se, snarere tvert om er det en virkelig gråværsdag ute. Allikevel er temperaturen god og det er på mange måter et godt turvær, hvert fall med tung sekk og hyppige stigninger i starten. Heidi, Kari og Leidulf har ferie, for Marikken og jeg fortsetter livet i pappapermisjon.

Sandvatn turisthytte - Marikken og jeg koser oss i pappapermisjon

Sekkene er pakket og Marikken sitter godt i bæremeisen, da kan vi endelig gripe fatt på den 2,5t lange turen inn til Sandvatn. Nede langs Lysebekken er stien sørpete og vi må ut i terrenget for å komme tørrskodd forbi de våteste partiene.

Sandvatn turisthytte - Vi starter fotturen fra Lortabu

For første del av turen er terrenget stigende. Noen steder er det god stigning, slik som ved Lysebekken, andre steder går det mer «jevnt og trutt» oppover. Det er først når en kommer opp på flaten, ca 1km før Blaudevatn 887moh at det flater nevneverdig ut. Matiasbekken som sildrer ned mot Blaudevatn passeres og stien igjennom morenegrunnen fører oss ned mot Sandvassåna og Øyarvassbekken. Det er til informasjon tilrettelagt med bro over Øyarvassbekken.

Sandvatn - Marikken koser seg på hyttetur

Vi nærmer oss Sandvatn med stormskritt og normalt burde vi kunne sett hytta fra Litle Sandvatn her hvor vi står nå, – men ikke på en gråværsdag som dette. Traseen er fortsatt godt synlig og stien går på vestsiden av Litle Sandvatn i retning nord mot Sandvatnet, det er cirka 1km igjen i følge kartet. Fast fjellgrunn og tydelig rødmalte Ter viser vei til hytta, det er ingen tvil! På hytta tar vi oss en velfortjent matbit og nyter en kopp kaffe. Marikken derimot er meget opptatt av nissen som står i vinduskarmen, ja nisse i juli måned…

Sandvatn - Fisketur?

Men vi kan ikke sitte inne hele dagen, – det går ikke! Været har bedret seg litt og det har sluttet å veksle mellom lett yr og regn, men fremdeles er det disig og rått ute. Heidi og Leidulf går ned til vannet for å fiske, hvem skulle klare å få kveldens første fisk mon tro? De kaster og kaster, men det er ingen fisk å få. Leidulf er vel blant vennekretsen kjent for og ikke ha den beste tålmodighet, særlig ikke innen fisking og «kaprer» robåten bare etter noen kast. Nå, ja nå skulle alt bli så mye bedre… Stillingen ble til slutt 0-0.

Sandvatn - Sola titter frem på kvelden

Været skifter fort i fjellet, denne gang til det bedre, – definitivt! Sola presser seg igjennom skydekket, vinden løyer og stemningen forandres til det magiske på minutter. Marikken har sovnet og det er på tide å fiske litt til, fotografere og spise kveldsmat. Resten av kvelden gikk med til godt drøs og spilling av kortspillet SkipBo, – resultatet trenger vi ikke snakke mer om… Utover kvelden ble vi vitne til en spektakulær «måne-reise» minutt for minutt, det var en flott opplevelse!

Sandvatn - Marikken er klar for en ny dag på tur

Ikke alle er like uthvilte og klare til å leke som Marikken, men vi har alle sovet godt. Hun har forresten sovet igjennom hele natta og våknet først kl. 07:00, så en kan vel kanskje ikke klage?! Morgenstellet er tatt og det er på tide å spise litt frokost. Heidi har allerede stått opp og er i full sving med å lufte både sovepose og telt. Hun har nemlig sovet ute i telt og trives veldig godt med det til vanlig også!

Hyttepliktene er unnagjorte og det er på tide å sette kursen mot Lortabu. Men vi har det på ingen måte travelt! Været er ikke sammenlignbart med gårsdagens, her snakker vi virkelig om øyeblikk som nærmest er unike i fjellet! Det er blikkstille ute, ikke så mye som en krusning kan skimtes på vannet. Sola skinner og det er godt og varmt på terrassen, – dette kommer til å bli litt av en dag!

Sandvatn turisthytte - Vi følger samme T-merket sti tilbake til Lortabu

På hytta var det kun oss og et annet par. De to skulle ned til Blåfjellenden, så vi ønsker dem god tur videre og skiller lag! Vi følger samme sti tilbake til Lortabu, men koser oss i sola og tar en liten pause ved Blaudevatnet. På hjemturen er det nærmest blitt en rutine å ta innom Byrkjedalstunet og spise middag, så i dag var intet unntak.

Tusen takk for nok en kjekk hyttetur sammen med dere!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *