Fjellgården Dyrskog er å finne langs det langstrakte Ørsdalsvatnet i Bjerkreim kommune. Omringet av mektige fjellformasjoner ligger gården idyllisk til på en høyde over vatnet. Dyrskog ble i 1991 tildelt Landbrukets Kulturlandskapspris for å ha tatt godt vare på bygninger og landskapet. Turen fra Berland er både variert og spennende.
TURMÅLET ER STENGT ETTER ØNSKE FRA GRUNNEIER FRA OG MED 13.06.2021. GJELDER ETAPPEN NED LIA TIL DYRSKOG.
Merk!
Tid og lengde oppgitt i tabell nedenfor inkluderer også toppturen til Marsteinfjellet. Turen opp til dette fjellet er en avstikker på ca 400m en vei fra den rødmerkede løypa til Dyrskog. En kan derfor regne bort ca 15-30min gange om en velger og ikke gå opp hit. Turens lengde blir da 14,5km tur/retur. Men utsikten fra Marsteinfjellet kan absolutt anbefales!
Vanskelighetsgrad – Krevende
Turens vanskelighetsgrad fra Berland til Dyrskog er satt til Krevende. Både turens lengde og stigning er høy. Turen er tydelig rødmerket og skiltet fra Fossvatnet. Det er bratt og litt «kronglete» ned til Dyrskog, men stien er grei å følge mellom trærne. Husk godt fottøy da deler av traseen går over myrlendte partier, – i tillegg må en bekk og to hoppes over. Langs Fossvatnet går stien et par hundre meter i steinur, men det er grei sti å følge. Turen går i et variert terreng som for det meste er åpent og oversiktlig.
TURMÅLET ER STENGT ETTER ØNSKE FRA GRUNNEIER FRA OG MED 13.06.2021. GJELDER ETAPPEN NED LIA TIL DYRSKOG.
Turstart & parkering
Parkering på Berland i Bjerkreim kommune.
Fra E39 ved Vikeså, Bjerkreim, sving av til venstre ved Cirkle K og fortsett videre opp mot Vikesdal (skole og barnehage passeres). Det er skiltet til Berland fra sistnevnte plassering, kjør over bru som tar deg over Hofreisåni (elva) og gjenvinningsstasjonen kommer til syne på venstre side. Følg veien ca. 200 m før gården ved Berland, her er det tilrettelagt parkeringsmuligheter i krapp 90 grader sving.
Alternativ parkering
Turen kan også gås fra Spødavoll, da vil distansen bli litt kortere. Kjørebeskrivelse til Spødavoll finner du blant annet på turen vår til Marsteinsfjellet. De første punktene på turen til Marsteinsfjellet vil da erstatte de første punktene på turen fra Berland.
Annonse
Takk til våre samarbeidspartnere
TURMÅLET ER STENGT ETTER ØNSKE FRA GRUNNEIER FRA OG MED 13.06.2021. GJELDER ETAPPEN NED LIA TIL DYRSKOG.
Turbeskrivelse
Vi velger å dele turen til Dyrskog inn i tre forskjellige etapper som beskrives punktvis nedenfor;
- På umerket kjerrevei fra Berland og opp til Fossvatnet
Ved parkeringsplassen på Berland, ca. 200 m før gårdstunet, starter turen. Her vil en se røde merker som fører innover mot Mjåvatnet og videre opp til Daurmålsknuten, – her skal en ikke. Følg istedenfor veien opp og igjennom gårdstunet på Berland, ta til høyre og videre opp på kjerreveien mot Fossvatnet. Husk og lukk grindene godt igjen etter deg, – til info er det tre grinder på strekningen. Ved Fossvatnet er det tre hytter som ligger idyllisk til ved vatnet. - Videre på rødmerket og skiltet sti til Dyrskog fra Fossvatnet
Ved Fossvatnet starter den rødmerkede stien. Hytte til venstre passeres, men ved hytte nummer to går en ned mot vatnet og fortsetter videre her på vestsiden. Til info henger det en rød «trekloss» i treet der hvor stien begynner. Klossen er egentlig godt synlig, men det er «fort gjort» å gå videre på traktorveien om «drøset» er i gang. Videre er turen rødmerket og alle stiskiller er skiltet. Til info er det skiltet to stiskiller ved Vålandstjørni, et i bunn av Brunesdalen, et nytt «ovenfor» Brunesdalen hvor det står «Topptur» og Dyrskog, samt et siste like før en starter på turen ned til Dyrskog. Det kan være greit å merke seg at merkingene kan enkelte steder være litt lenger fra hverandre enn typisk «T-standarden». Men bli ikke skremt fra å gå turen, – en finner greit frem. Rødmerking og skilting følges like ned til Dyrskog, nedstigningen til Dyrskog er noe bratt og kronglete. Om en ønsker å ta avsikkeren til Marsteinsfjellet følges skilting bort fra stien, men da må en altså ned igjen til stien før en fortsetter turen ned til Dyrskog. - Avstikker opp til Marsteinfjellet – «Valgfri»
Selv om toppen er «valgfri» om en tar turen til Dyrskog, så vil jeg nesten våge å si den må være med, det er en enorm utsikt en har i vente om en går opp hit. Avstikkeren går i åpent terreng, på god sti som er skiltet og rødmerket. Distansen er på 4-500 meter hver vei (Gps-sporet er gammelt, og avstikkeren på sporet avviker noe fra den merkede stien).
Turen er gått sommeren 2016, dato 3. juni.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.
Kart & GPS spor
Informasjon
TURMÅLET ER STENGT ETTER ØNSKE FRA GRUNNEIER FRA OG MED 13.06.2021. GJELDER ETAPPEN NED LIA TIL DYRSKOG.
- Noen steder er det sau på beite, – Lukk alle grinder og vis hensyn og hold hunden i bånd.
- Vis hensyn og respekter stedets private eiendom ved Dyrskog.
- Til info er det benyttet bilder fra ulike turer i denne artikkelen.
- Interresert i historie om Dyrskog? I turreferatet nedenfor har vi tatt med en del av historien om Dyrskog og området rundt.
- Turen kan også gås fra Spødavoll, da vil distansen bli litt kortere. Kjørebeskrivelse til Spødavoll finner du blant annet på turen vår til Marsteinsfjellet. De første punktene på turen til Marsteinsfjellet vil da erstatte de første punktene på turen fra Berland.
Annonse
Turreferat
De ulike turmulighetene og de nedlagte fjellgårdene rundt Ørsdalsvatnet er og forblir favoritter. Turen til Dyrskog er ingen unntak! Det mektige og varierte landskapet en finner nettopp her er virkelig et skue for øyet. Jeg har vært i Dyrskog flere ganger, men i dag er det en litt spesiell tur, jeg skal nemlig få lov å vise turen til en fotograf og en journalist fra Stavanger Aftenblad.
Vi har en lang tur foran oss og starter turen med det samme. Vil igjen presisere at en ikke skal følge de røde merkene langs gjerdet og grusveien ned mot Mjåvatnet, da kommer en til Daurmålsknuten. Isteden må en fortsette opp mot gårdstunet ca. 200 m og tar til høyre. Turen fra Berland til Fossvatnet går på kjerrevei. Husk å lukk grindene etter deg, det er to stk. helt nede ved tunet, og ei grind oppe ved selve Fossvatnet.
Ved Fossvatnet ligger tre hytter idyllisk til nær vatnet. Sola skinner, det er tilnærmet vindstille og få skyer å se på himmelen, – i tillegg er det godt og varmt! Den rødmerkede stien følger vannet på vestsiden hele strekningen, delvis i ur og helt nede i vannkanten. En kan om en ønsker også fortsette noen hundre meter til og gå igjennom skogen lengre oppe, er du i tvil om «veien» følger du den rødmerkede traseen nede ved vannet istedenfor.
Fra utløpet av Vålandstjørni er det tilrettelagt med ei trebro over bekken. Her er også turens «første» stiskille og det er samtidig skiltet mot Dyrskog. I bunn av Brunesdalen slynger furutrær seg ut i stien, – det er nærmest en litt trolsk stemning her. Vi passerer neste stiskille mot Brunes, men også her følger vi skilt mot Dyrskog. Lyden av fossefall kan høres langveis fra. Fuglene synger fra trærne, men det er stille over myra. Terrenget er åpent, stien enkel å følge og mellom oss står myrullen tett i tett.
Litt lenger oppe i lia kommer neste stiskille. Det ene står det «Dyrskog» på, mens det andre står det «Topptur» på, sistnevnte går til Stolfjellet / Spødavollstolen. Det er fortsatt godt skiltet i alle stiskryss. Vi har innhentet snaufjellet på veien mot Dyrskog og terrenget er nå oversiktlig og åpent. Noen steder er stien godt synlig og går på godt og fast underlag, mens andre steder må en over litt mer fuktige områder. Sør-enden av Kvernsteinvatnet er passert og fremfor oss ligger det idylliske Rondeknuttjernet.
Ved Rondeknuttjørna er det skiltet avstikker til toppen Marsteinsfjellet, en avstikker som absolutt er til å anbefale! Det er 4-500 m opp fra Rondeknuttjørna på tydelig og rødmerket sti i et åpent og oversiktlig terreng. Utsikten fra toppen er ubeskrivelig og må bare oppleves. Høye og dramatiske fjell går nærmest loddrett ned mot det langstrakte Ørsdalsvatnet. Innerst i østlig ende av Ørsdalsvatnet finner vi Ørsdalen, et lite men koselig sted nedenfor Stavtjørn. I vestlig ende finner vi båten M/K Ørsdølen til kai ved Odlanstø. Her er det mulig å få en guidet tur på utvalgte søndager i sommermånedene eller bestille til egne arrangementer. Til info gikk vi ikke opp til Marsteinfjellet med Aftenbladet, bildet ovenfor er fra en annen tur.
Om en ikke velger å gå oppom Marsteinfjellet, ja så mister en ikke all utsikt av den grunn. Fra «brekke-kanten» like før det går virkelig bratt ned, så vil en også kunne få oppleve en smakebit av Ørsdalsvatnet og området rundt! Nevnte jeg at det var bratt? Fra toppen med tjernet og ned til Dyrskog er det ca. 370 høydemeter i forskjell. Og ja, hver eneste høydemeter må en opp igjen også! Det er tett skog i lia, men god sti og greit å gå for det meste.
Tommy og Janne blir nærmest stumme og beundrer utsikten utover Dyrskog. Den nedlagte fjellgården ligger idyllisk til på solsiden av Ørsdalsvatnet. Gården ble fraflytta i 1975, men ble benyttet i sommermånedene helt frem til år 2000 for å frakte høy til Røysland der familien nå er bosatt. I dag benyttes området som beite for sauer og gården som familiested. Det er velstelt og fint, – så eierne ligger nok ikke på «latsiden» av den grunn. På gården finnes det totalt 200 frukttrær med hele 35 ulike sorter! Det er epletrær som dominerer.
Dyrskog mottok Landbrukets Kulturlandskapspris for å ha tatt godt vare på gården og området. Gården er på ca. 7000 mål hvor 18 av dem er dyrket. Bustadhuset ble bygget i år 1946 av lindetre, men den eldste delen stammer helt tilbake til 1800 tallet. Tømmeret kom den gang fra Finnsnesbakkane i Sirdal og ble frakta på vinterføre til Dyrskog. Fjøset er fra 1700 tallet, og melka fra kyrne ble fraktet i melkespann til meieriet på Vikeså i tidsrommet 1954 til 1975.
I tunet står et gammelt tre av typen ask. Treet er over 150 år gammelt og stammen er enorm! Hvor mange må til for å holde rundt mon tro? På vei ned mot brygga passeres gravsteinen til Peder Dyrskog (1840-1904). Det er viktig og merke seg at han ikke er begravd her, men at steinen er flyttet fra kirkegården. Fra brygga, ca 80 høydemeter lenger nede ser vi Lauperak. Det er i skrivende stund tre gårdsbruk med drift nede i Lauperak, stedet fikk veiforbindelse i år 1983.
Litt motvillig må vi både vende nesen hjemover og starte på stigningen opp av Dyrskog. Men før en tar fatt på stigningen kan det være greit å fylle vannflaska. Bak låven, like ved kvernhuset, sildrer en bekk ned fjellsiden – her kan en fylle på flaska. Følg geilen ut av tunet og returner på samme sti tilbake til Berland. Ta gode pauser, nyt dagen og tilbakeveien.
God tur!
Annonse