Vinjakula (Bjerkreim) – Topptur fra Øvre Maudal

Vinjakula ruver høyt i Bjerkreim kommune. Faktisk så høyt, at med sine 907 moh er det den høyeste av alle fjelltopper i kommunen. Har du et ønske om en virkelig spennende og utsiktsrik topptur, ja da er dette turen for deg! Turen går i et idyllisk, lett kupert og nakent fjellterreng. Nødlet fra Øvre Maudal. Turen følger god sti.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
Bjerkreim
4 t
tur/retur
10,9 km
tur/retur
907 moh
vinjakula
745 m
stigning
Fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Krevende

Fotturen fra Øvre Maudal graderes som krevende.
Det er tydelig sti, men ingen rødmerking/skilting. Allikevel er det «nødlet» (stein på stein) flere plasser å se. Fordelt på 10,9 km er det ca. 745 høydemeter. Det betyr at en må like at terrenget stiger litt, men på toppen vil en definitivt få utsikt for «strevet»!

Det er også mulig å gå fotturen videre til Veen. Fra Vinjakula til Veen er det rødmerket og skiltet.

 

 

Turstart & parkering

Vinjakula - Parkering ved Øvre Maudal (Maudalsbrekka)

Parkering ved Øvre Maudal (Maudalsbrekka) i Gjesdal kommune.

Fra Bryne, kjør mot Ålgård og deretter videre mot avkjørsel til «Sirdal / Oltedal». Sving av E39 med skilt opp til Sirdal og Oltedal. Følg veien forbi Oltedal, Dirdal, Gilja. Ved Byrkjedalstunet svinger du av til venstre mot Maudal og Gloppedalsura. Sistnevnte stedsnavn skal vi ikke til og derfor svinger vi venstre opp mot Maudal like etter. Følg veien videre oppover, etter to-tre hårnålsvinger er vi på toppen hvor det er tilrettelagt parkering. GPS posisjon N58 46.408 E6 19.769.

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Topptur til Vinjakula fra Øvre Maudal / Maudalsbrekka.
Det er ingen merking eller skilting fra dette startstedet, men det er tydelig sti og nødlinger (stein på stein) flere steder.

Fotturen starter med å krysse bilveien. Deretter går tydelig sti oppover i terrenget. Etter kort tid får vi en enorm utsikt ned mot Byrkjedalstunet og videre utover fjellene.

Terrenget er stigende opp mot Vedbranden 715 moh. Deretter videre opp til Flådalstjørna 613 moh.

Herfra går det også sti / tråkk videre. Følg disse i sørvestlig retning opp til Vinjakula 907 moh.

Vinjakula - Topptur med enorm utsikt!

Turen er gått sommeren 2015, dato 4. juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

Annonse

 

 

Turreferat

Det er en nydelig dag i juli måned. Sola skinner og vinden er nærmest fraværende, det er rett og slett nydelig og akkurat som håpet på for denne utsiktsrike toppturen. Vi startet dagens fellestur fra Maudalsbrekka i Gjesdal kommune

Å starte fra Maudalsbrekka var bevist, herfra sparer vi nærmere 250 høydemeter og det muliggjorde turen for enda flere. Terrenget er bratt og det stiger jevnt mot toppen, dette er ingen enkel tur men, det er alle klar over.

Vinjakula - Like etter start får vi en god utsikt ned mot Byrkjedalstunet

Det er uten tvil første halvtime av turen som er «tøffest». Vi har alt måttet stoppe et par ganger for å tilpasse oss denne varme sommerdagen. Flere skifter og går i bar overkropp og shorts. Langs den nødlede stien passeres flere idylliske små og mellomstore tjern. Det er hverken kjente T`er eller rødmerkede prikker på turen fra Maudalsbrekka til Vinjakula. Istedenfor er stien greit nødlet (stein på stein – «små varder»). Det er OK sti i det nakne fjellterrenget.

Vinjakula - Terje er en sprek fjellvandrer!

Etter en snørik sesong er det enda snøfonner å se i høyere strøk. Vi passerer akkurat nordsiden av fjelltoppen Flådalsknuten (825) 828moh. I dette området er det flere små og mellomstore tjern langs stien. Retningen er sørvestlig og den høye toppen er for lengst sett.

Vinjakula - Snø selv i juli.

Stien går opp på østsiden av fjellryggen. Noen steder er det litt «kronglete» sti her, men ikke mer enn at en greit kommer seg opp.

På den store varden er det egen kasse med turbok.
Vi blir sittende lenge på toppen og nyter både det flotte været og den råe utsikten!

Tilbakeveien følger samme sti. Eventuelt kan en fortsette ned til Veen, men da må en ha planlagt med en bil i hver ende. God tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *