Via Ferrata Månafossen

Med et fall på 92 meter er Månafossen en av Rogalands mektigste fosser, og et populært turmål. Fra Eikeskog er det laget en Via Ferrata løype opp fjellsiden, og fra toppen av fjellet er du knappe 500 meter fra Månafossen. Via Ferrata Månafossen er en enkel løype som er overkommelig for de fleste, og en kjekk vri på den «vanlige» turen til fossen! Sett av 1-1,5 t på den totalt 2,6 km lange rundturen.

 

 

rogaland
gjesdal
1,5 t
en vei
2,6 km
en vei
270 moh
Måna-
fossen
187 m
stigning
Fjellsko
Fottøy

 

 

VIKTIG!
Alle som skal klatre  betale og registrere seg på gården ved Via Ferrata start. Her kan en også leie utstyr dersom noen trenger det. Adresse: Eikeskogvegen 141, 4335 Dirdal. Kjørebeskrivelse – Legg inn startsted (Google Maps).

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

I følge løypeansvarlig er ikke turen spesielt krevende, og passer for både voksne og barn. Vi velger allikevel å klassifisere turen som Middels i vanskelighetsgrad fordi enkelte parti er litt mer krevende enn andre. En bør ha en viss fysisk form for å klatre i denne veggen som tidvis går rett opp, og en bør selvfølgelig ikke ha kraftig høydeskrekk. Vi mener allikevel at dette er en fin nybegynner Via Ferrata løype og at høyden bør gå fint for de aller fleste. Det anbefales ikke å klatre om det er vått i fjellet.

Selve gå-etappen er enkel, når vi gikk var stien noe gjengrodd og vanskelig å se, men så lenge en vet hvor fossen er og går mot den så er en ikke langt unna. Fra fossen og tilbake til parkeringsplassen er det følger en T-merket sti, og her er godt tilrettelagt med trapper og steinlagt sti.

 

 

Annonse
Annonse: Månafossen Opplevelser AS - Kobiner en fottur med klatretur

 

 

 

Turstart & parkering

Via Ferrata Månafossen - Parkering på opparbeidet p-plass innerst v/ Eikeskog og Månafossen i Frafjord.

Parkering på opparbeidet p-plass innerst v/ Eikeskog og Månafossen i Frafjord.

Fra Ålgård i Rogaland fylke, sving av E39 med skilt opp til Sirdal og Oltedal. Du skal kjøre forbi Oltedal og Dirdal, ved Gilja svinger du av og kjører igjennom tunnel til Frafjord. Mektige fjellformasjoner viser vei videre mot Molaug og til Eikeskog på vei 281. Skiltet til Månafossen ved Gilja. Parkeringsavgift 40,- pr.dag (År 2019).

Tips!
Til tross for en romslig parkeringsplass fylles denne fort opp på godværsdager, møt derfor tidlig på «utfartsdager» og godt vær!

 

 

Turbeskrivelse

Når vi klatret løypen var det hverken merking eller skilting, vi går ut i fra at dette vil komme på plass etter hvert. Vi velger å dele turen i 5 etapper.

 1. Fra parkeringsplassen (Månafossen) til registrering/betaling (Gården)
  Asfaltveien følges fra parkeringsplassen ved Månafossen og videre ned til gården der en må registrere seg før tur, cirka 750m.
   
 2. Fra registrering/betaling (Gården) til innsteg (start på klatreløype)
  Fra gården, etter å ha fylt ut egenerklæring og betalt følger en veien over brua og bort til redskapshus langs bilveien (høyre side), cirka 150-200m å gå. Ta deretter ut i terrenget, bratt opp i siden til venstre for redskapshus og videre inn på traktorvei lenger opp. Innsteget er enkelt synlig fra lia når en går oppover.
   
 3. Fra innsteg til slutten på Via Ferrata løypen
  Her er en hele tiden koblet til en wire, så løypen gir seg selv, og en kan med andre ord ikke gå feil. Selve klatreetappen er ca. 210 meter.
   
 4. Fra slutten av Via Ferrata løype til Månafossen
  På denne etappen måtte vi for det meste følge retningssansen, det var noe gjengrodd, og lite tråkk å følge her. Det var ikke så mange som hadde klatret før oss, så tråkkene her vil nok med tiden være mye tydeligere. En går i nord-østlig retning, og etter knappe 500 meter er en ved fossen.
   
 5. Fra Månafossen til parkeringsplass
  Her følger en tydelig og T-merket sti hele veien ned til parkeringsplassen. 

Via Ferrata Månafossen - Turbeskrivelse

Turen er gått sommeren 2018, dato 30. juni.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Annonse
Annonse: Månafossen Opplevelser AS - Kobiner en fottur med klatretur

 

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Informasjon

 • Det er lite muligheter for å fylle vann langs fotturen, forutenom helt nede ved elva, så husk vann til klatreturen.
 • Noen vil kanskje synes at det er behagelig å klatre med tynne hansker, men vi syntes ikke det var nødvendig.
 • Alle  innom å registrere seg, samt betale for å klatre på gården like før klatrestart. Adresse: Eikeskogvegen 141, 4335 Dirdal. Kjørebeskrivelse – Legg inn startsted (Google Maps) 
 • Serverdighet: Månafossen – En av Rogalands mektigste og mest spektakulære fossefall.
 • Bålplass: Ved parkeringsplass, eller om en velger å gå videre til friluftsgården Mån.
 • Overnatting: På friluftsgården Mån, ca 30 minutters gange fra Månafossen. Kontakt Jæren Friluftsråd for info og booking.
 • Fiske: I Månaåna og Månavatnet om en velger å gå videre til Mån. Gratis fiske for DNT-medlemmer langs T-merket sti.
 • Teltmuligheter: Gode teltmuligheter på Mån.
 • Toalett: På parkeringsplass og ved friluftsgården Mån.

 

 

Turreferat

Fra Via Ferrata løypen har en utsikt over dalen ved Eikeskog, en frodig dal med skogkledde fjellsider. Bjørketrærne står tett i området, og gress og lyng dekker bakken vi går på, på vei bort mot fossen. Månafossen er et skue for øyet, med et fall på hele 92 meter. På vei ned fra Månafossen går en på stein og fjellgrunn, noe naturlig, og noe lagt av sherpaer.

Via Ferrata Månafossen - Kjell Arild er klar for en klatretur

Turen til Månafossen er en klassiker som vi begge har gått mange ganger før. Helt tilfeldig kom vi over at det var kommet en Via Ferrata løype her, og den kunne vi selvfølgelig ikke la vente for lenge! Det var lørdag formiddag, solen skinte fra skyfri himmel, og alt lå til rette for en fin tur til Månafossen. Fra bakken ser løypen overkommelig ut – det er ikke så altfor langt til topps, og jernstegene står relativt tett oppover fjellveggen. Kjell Arild fester seg inn i stålwiren og av sikkerhetsmessige grunner gir jeg han litt forsprang før jeg kommer etter.

Via Ferrata Månafossen - Luftig og kjekt

Første del av løypen veksler mellom å gå rett opp og på skrå oppover. Fjellveggen går noe innover og stegene står tett. Partiet hvor en skrår mest bortover er det partiet vi opplever som mest krevende, men det er allikevel relativt enkelt synes vi. Ca. midtveis i løypa kommer en til et flatt parti hvor en går direkte på sti til neste fjellvegg. Herfra går løypa bratt rett opp, og dette vil nok for mange oppleves som det mest krevende partiet på turen. Men fortvil ikke, litt klatring rett opp så skrår fjellveggen på ny litt innover igjen.

Via Ferrata Månafossen - Vi er oppe!

Utsikten utover dalen er upåklagelig, og de siste meterne klatres før vi er ferdige med dagens klatre-etappe. På toppen kan vi klippe oss av wiren og ta en velfortjent pause til den flotte utsikten utover Frafjorddalen. Men, vi gleder oss til å se den mektige fossen også, og det kribler etter å komme oss videre. Klatreutstyret sikres forsvarlig, før fotturen tar til.

Via Ferrata Månafossen - For et flott skue!

I gress og lyng trasker vi videre i retning Månafossen, det er ikke så gode tråkk her, men retningen sier seg selv så lenge vi vet hvor fossen befinner seg. Månafossen har vi sett mange ganger før, men den er fortsatt et like flott syn! Vi følger T-merket sti ned mot parkeringsplassen, og på en fin dag som dette møter vi naturligvis mange som er på vei opp til fossen. Via Ferrata Månafossen var en kjekk løype som vi mener er overkommelig for de fleste, og den er perfekt som en nybegynner Via Ferrata løype!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *