I Sabotørenes Fotspor mot Vemork, historien om hvordan de verdensberømte Norske sabotørene tok seg frem til Vemork for å sprenge Tungtvannsfabrikken. Turen er godt merket og informasjonstavler langs ruten er det mange av. Turen er populær og i høysesongen er det mulig å få en guidet tur i sabotørenes fotspor.
NYHETSBREV
Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.
Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!
* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.
Vanskelighetsgrad – Middels
Populær fottur fra Rjukan Fjellstue. Fotturen er merket og skiltet. Underlaget veksler mellom grusvei, sti og asfalt.
Turstart & parkering
Parkering ved Rjukan Fjellstue
Vi parkerte ved Rjukan Fjellstue, like i nærheten av Fossoveien 37. Fra Rjukan sentrum følger du Sam Eydes gate 37 vestover, like etter sentrum heter veien Fossoveien 37. Fortsett mot Vemork og videre forbi Krokan Turisthytte, like etter er det godt skiltet opp mot Rjukan Fjellstue. Fra sentrum bruker du 10-15 minutt med bil. GPS posisjon N59 51.437 E8 26.720.
Annonse
Takk til våre samarbeidspartnere
Turbeskrivelse
Fotturen er skiltet og merket fra Rjukan Fjellstue.
Følg grusvei i nordlig retning opp mot Hjerdalen. Ta ikke første veikryss til høyre, men 2. andre. Det er skiltet «Sabotørstien» her. Følg videre merking på grusvei og om litt sti å nordsiden av Hjerdalen og videre langs Krokanbekken mot Solset og Vemork.
Fra lia ved Solset kommer Vemork til syne. Vi gikk ikke ned til Vemork, men fulgte istedenfor bilveien tilbake til Rjukan Fjellstue via tursthytta Krokan.
Turen er gått sommeren 2013, dato 30. juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.
Kart & GPS spor
Annonse
Turreferat
Turen «I Sabotørenes Fotspor» er populær. I høysesong forteller Rjukan og Tinn Guideservice om den verdensberømte historien; hvordan de norske sabotørene tok seg frem over Hardangervidda under andre verdenskrig, og videre ned juvet mot Vemork for å sprenge Tungtvannsfabrikken. For påmelding kontakt Rjukan Turistkontor eller Rjukan og Tinn Guideservice.
Men, det er selvfølgelig fult mulig å gå turen uten guide dersom en ønsker det.
Vår start på den historiske reisen var fra Rjukan Fjellstue, jeg hadde «googlet» litt noen dager før vår reise til Rjukan og funnet ut at dette måtte være en grei startplass. I tillegg gikk vi innom Rjukan Turistkontor dagen før og forhørte oss litt om turen. Ei hyggelig dame anbefalte oss å følge ruten som vist på kart nedenfor pga ombygging av veien. Derfor går ikke denne turen helt ned i det bratte juvet, vi ble heller anbefalt å kjøre bil den siste etappen og i etterkant ser jeg absolutt hva hun mente!
Vell, vi starter turen som nevnt tidligere fra Rjukan Fjellstue og følger grusvei oppover mot Hjerdalen hvor vei går over i sti. Vi går inn i en frodig og vakker natur, blant tett bjørkeskog og tilrettelagt sti. Bergsnuten med sine 1040 moh passeres på nordsiden, like oppe i lia på andre siden ligger enkelte hytter idyllisk til.
Stien tar oss videre mot Fjosbudalen, vi går inn i tett vekslende skog hvor Krokanbekken kan høres sildrende nedover. Det er på tide å gå noen meter ned etter å ha kommet oss på turens høyeste punkt. Spenningen er stor for hva som kommer til å møte oss, vi fortsetter nedover mot dagens mål. Etter å ha knipset vekk et par plagsomme mygg kommer endelig Vemork til syne, langt langt der nede.
Aksjonen på Vemork var en militær alliert sabotasjeaksjon for å sprenge Norsk Hydros fabrikk under andre verdenskrig. Det var viktig å få stoppet tyskerne i produksjonen av tungtvann som var en viktig ingrediens for produksjon av eventuelle atomvåpen og videre forskning. Anlegget ble sprengt av norske fallskjermjegere 27.feb 1943. Troen på å lykkes med oppdraget var stor blant sabotørene, men troen på og komme unna i live var ikke like stor.
Anlegget ble bygget opp igjen og produksjonen ble igangsatt. 16.Nov 1943 ble Kraftstasjon og anlegg i nærheten bombet og ødelagt av amerikanske fly, produksjonen av tungtvann var umuliggjort.
Stien ledes ned til Fossoveien 37 hvor en kan fortsette ned i det bratte juvet mot Vemork dersom det er ønskelig. Vi ble anbefalt av Rjukan Turistkontor og følge veien tilbake langs Rjukanfossen og innom Krokan Turisthytte og tilbake til Rjukan Fjellstue pga vei arbeid. Langs ruta tilbake er det skiltet mot Rjukanfossen som forøvrig ligger på kloss hold fra stien vi nå skal gå på. Fossen har en total fallhøyde på 238m, høyeste loddrette fall er 104m. Dessverre men nødvendig er fossen lagt i rør ned mot Vemork kraftstasjon. Men, ved enkelte anledninger som Marispelet og etter perioder med mye nedbør slippes fossen «fri». Vi fortsetter tilbake mot bilen, enkelte steder må vi dessverre gå litt på asfalt. Etter Krokan Turisthytte som forøvrig er Den Norske Turistforening sin første hytte er det sti like ovenfor veien bort til Rjukan Fjellstue avbrutt av et lite parti med asfalt igjen.
Ved Rjukan Fjellstue bestilte vi oss hver sin kjøttsuppe m/brød, det smakte godt etter en gåtur.
Innholdsrik og fantastisk tur I sabotørenes Fotspor, er du i Rjukan området er dette en kjekk tur. Legg gjerne turen innom muset ved Vemork. God Tur! 🙂
Annonse