Vårlivarden – Rundtur fra Bersagel

Vårlivarden - Rundtur fra Bersagel

Vårlivarden er en gammel klassiker som mange kjenner til, kanskje vell så kjent pga brannen som herjet i nettopp dette området i mars/april 2013. Toppen er den høyeste mellom Høgsfjorden og Lutsivassdraget, utsikten er spektakulær i alle retninger. Vi gikk turen som en rundtur fra Bersagel / Nothagen Turisthytte.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
sandnes
3 t
rundtur
8,8 km
rundtur
387 moh
vårli-
varden
427 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

For det meste god sti å følge. Det er skiltet flere steder i tillegg til merket. Noen partier er litt bratte, særlig opp mot selve toppen. Siste del av fotturen ned langs bekken er noe gjengrodd, men det var greit å gå.

Fotturen har vanskelighetsgrad middels iht Nasjonal merkestandard for lengde og stigning.

 

 

Turstart & parkering

Vårlivarden - Parkering med Nodhagen turisthytte i Sandnes kommune

Parkering ved Nodhagen turisthytte i Sandnes kommune.

Parkering på tilrettelagt parkeringsplass like att med Nodhagen Turisthytte på Bersagel (Nothagen). Fra Sandnes sentrum bør du sette av ca. 20minutt kjøring pr.vei – dersom du følger Lutsiveien 13 forbi Vatne og opp mot Ryfylkeveien 13. Like ved Eikelivatnet svinger du av til Bersagel istedenfor å fortsette til Ims. Følg veien videre til Nodhagen Turisthytte, godt synlig fra veien. GPS posisjon N58 55.249 E5 57.990.

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Fotturen starter fra Nodhagen turisthytte. Rundturen er skiltet og merket.

Fra Nodhagen Turisthytte starter turen med å gå 100 m til venstre etter parkeringsplassen. Kryss bilveien og fortsett opp mot Eskeland. Skilt mot Vårlivarden peiler oss videre i ca. 500m på skogsvei før stien opp mot Eskelandsstemmen kommer til syne.

Følg turstien på nordsiden av Eskelandsstemmen og videre vest mot Myrland. Men, gå ikke helt til Myrland – følg stien opp av ryggen til Vårlivarden i nordlig retning.

Fra toppen går fotturen videre ned mot Furetjørna og videre langs Storestemmen på nordsiden.

Videre på kjerrevei igjennom skog ned mot Bersagel. Siste del går langs beitende kyr mot Bersagelveien. Denne etappen av fotturen gikk noe kronglete langs en liten bekk i et innegjerdet område overfylt av ugress og planter men, uten problemer å følge. Igjennom skog og ned mot Bersagel.

Vårlivarden - Skiltet og merket rundløype

Turen er gått sommeren 2013, dato 7. august.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Vårlivarden kan bestiges fra flere steder, en av disse er fra Bersagel / Nodhagen Turisthytte som vi valgte. Fra Bersagel har Turistforeningen og Sandnes kommune merket en flott rundløype som jeg vil beskrive i denne artikkelen. Andre steder å bestige Vårlivarden fra er Myrland, Øvre Hetland eller fra Maudlandslia men, den korteste veien til topps er fra Myrland hvor du bør sette av en time opp via sørsiden.

Vårlivarden - Vårt utgangspunkt var fra Nodhagen turisthytte

Fra Nodhagen Turisthytte starter turen med å gå 100m til venstre etter parkeringsplass, kryss veien og fortsett opp mot Eskeland. Skilt mot Vårlivarden peiler oss videre i ca 500m på skogsvei før stien opp mot Eskelandsstemmen kommer til syne.

Ved Eskelandsstemmen bærer deler av området preg av brannen som herjet i området mars/april.2013.

Vårlivarden - Vi passerer Eskelandsstemmen

Men, naturen har allerede begynt å «reparert» seg selv relativt hurtig og fugl og dyrelivet har for lengst funnet veien tilbake.

Vårlivarden - En fotolysten øyenstikker på tur

Til og med en fotolysten øyenstikker viser seg mer eller gjerne frem langs den idylliske Eskelandsstemmen. Stemningen er litt trolsk blant nedbrente trær, tjern og til stedvis høyt og frodig gress. Vell, vi må videre og fortsetter i takt med de klassiske T`ene fra turistforeningen opp mot dagens mål Vårlivarden 387 moh.

Vi forlater skogsterrenget og stigningen opp mot Vårlivarden starter langs sør siden og opp ryggen. På vei opp møter vi to som allerede har vært oppe og signert seg inn i tur boka som for øvrig var utskrevet (jeg fikk varslet ansvarlig og ny bok er på vei). Stien fortsetter oppover på snaufjell hvor enkelte parti er krevende og bratte, selv om siste etappe ser «enkel» ut kan den være krevende med tanke på at turen startet knappe 20 moh og at vi skal opp til 387 moh.

Vi nærmer oss toppen og utsikten er allerede fantastisk. En familie på fire er akkurat på vei ned i det vi ankommer.

Vårlivarden - Rundtur fra Bersagel

Etter å ha fotografert litt rundt er det på tide og sette seg ned med en liten matbit og hvile øynene litt på utsikten denne flotte fjelltoppen gir.

Stemningen er magisk og jeg kunne sittet her store deler av dagen dersom jeg bare hadde hatt tid. Vi må videre og følger ryggen ned av Vårlivarden på nordsiden mot et stikryss like i nærheten av Kolatjørna, vi skal mot Furetjørna 190m.o.h og passerer dette idylliske og fredfylte stedet på nordsiden. En hytte er oppført på holmen ved tjernet, dessverre er hytta i dårlig stand og brukes nok ikke lengre.

Vårlivarden - Nydelig turterreng

Tydelig sti fører oss ned mot Storestemmen 165 moh, tett skog hindrer for sikt bort hit. Videre ut i åpent og myrlendt terreng med tidvis høyt gress fortsetter vi nedover mot en granskog hvor en gjerdeklyver er satt ut.

Videre på kjerrevei langs beitende kyr fortsetter vi mot Bersagelveien. Siste etappe av turen gikk noe kronglete langs en liten bekk i et innegjerdet område overfylt av ugress og planter men, uten problemer å følge. 

Flott rundtur som anbefales for hele familien, men barn bør være tur vant.

God Tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *