Varberg – Lettgått topptur for hele familien

Varberg - Lettgått topptur for hele familien

Toppturen til Varberg passer godt som både kveldstur og familietur. Det er gode grusveier og stier, i tillegg er det også godt merket og skiltet. Utsikten er det heller ikke noe å utsette på. Like i nærheten av Varberg kan en gå ut til steingeita på Hellvik – du har kanskje sett den fra bilveien? Stien i fjellsiden opp til Varberg er sikret med stålstenger og kjettinger. Sett av 1 t tur/retur på den totalt 2,8 km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
eigersund
1 t
tur/retur
2,8 km
tur/retur
123 moh
Varberg
117 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Enkel

Turen til toppen av Varberg fra Lunhulen på Hellvik klassifiseres som Enkel i vanskelighetsgrad. Denne toppturen er godt tilrettelagt med grusvei og gode stier, men noen steder er det også litt fuktig – så vanntett fottøy er nødvendig.

Hele turen er godt rødmerket og skiltet, mener vi. Det er også lite stigning fordelt ut på antall kilometer. Kjekk og lettgått kvelds- og familietur.

 

 

Turstart & parkering

Varberg - Parkering ved Lunhulen (Hellvik) i Eigersund kommune.

Parkering ved Lunhulen (Hellvik) i Eigersund kommune.

Følg Rv44 langs kystlinjen forbi Varhaug, Vigrestad og videre ned til Hellvik. Langs kysten på Hellvik passeres XL Bygg, fortsett cirka 600m til, og like etter ei bro svinger enn av til venstre og inn på Mjåsundveien (Mjåsundveien er skiltet fra Rv44) mot Lunhulen.

Følg asfalt, og etter hvert grusveien inn til Lunhulen – cirka 800 meter fra Rv44. Adresse: Mjåsundveien 51.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Hele turen er skiltet og rødmerket.
Det er ei stor oppslagstavle ved parkeringsplassen I Lunhulen på Hellvik, og mange turalternativer henvises det til her, blant annet Varberg.

Vi velger å dele opp beskrivelsen;

  1. Fra Lunhulen til sti-start på grusvei
    Fotturen starter fra Lunhulen på Hellvik. Følg grusveien langs jernbanen i cirka 400 meter, ta til høyre over jernbanebrua, deretter umiddelbart til høyre igjen og fortsett «tilbake» cirka 300m, men nå på andre siden av jernbanen. Det er godt skiltet til «Varberg» ved begge vei- og stiskillene.
     
  2. Fra stiskille nede på grusveien (jernbanen) og til toppen av Varberg
    Rødmerket sti med for det meste god kvalitet og synlighet. Noen få steder litt fuktig og vi anbefaler vanntett fottøy. Siste del av fotturen opp ryggen av Varberg er det sikret med jernstenger boret ned i svaberget – mellom stengene er det gode kjettinger til å holde seg i.

Fotturen går i lavlandet med grusveier og stier i både skogkledde- og mer åpent landskap – en variert topptur med vid utsikt. Svaberget mot toppen av Varberg er sikret med stålstenger i fjellsiden, mellom disse er det festet en solid kjetting. Turens korte lengde og liten stigning gjør at etappen egner seg godt for barnefamilier. Det er ingen grind eller gjerdeklyver på turen

Varberg - Kjekk familietur

Turen er gått høsten 2017, dato 09. september.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Turen til Varberg egner seg godt som familietur, men også som kveldstur i en ellers travel hverdag – nettopp var det slik for oss. Dagen var fylt med plikter og gjøremål, og når kvelden kom stod det mellom bena på bordet – eller tur? Valget var ikke vanskelig…

Varberg - Turen starter på grusvei

Fra Lunhulen er turalternative mange, i følge skiltingen, og på et av skiltene står det Varberg – hit vi skulle. Grusveien følges opp langs jernbaneskinne og over brua til høyre.

Det er på nytt skiltet til Varberg, og vi følger pilens retning ned langs jernbaneskinnene igjen. Det er fortsatt grusvei og godt å ta seg frem.

Varberg - God sti opp til Varberg

Skillet mellom gruset vei/sti og stien ut i terrenget er også godt skiltet. Heidi og jeg fortsetter oppover i terrenget, og det er nå de første høydemetrene kommer, men ikke mer enn at de små vil føle en enorm mestringsfølelse, istedenfor å bli utbrent og lei. Det går heller ikke lenge før toppen og den høye masta kan skimtes ut av skogsbeltet.

Utsikten utover Hellvigsvatnet og videre ned mot kystlinjen er et skue for øyet og absolutt upåklagelig.

Varberg - Heidi på toppen av Steingeita

Få høydemeter nedenfor Varberg står en litt uvanlig steinformasjon, hvert fall er det vesentlig mer uvanlig at formasjonen har blitt «pyntet» på. Her står nemlig «Steingeita» og beskuer terrenget til glede for både store og små.

Noen har altså tatt seg opp hit og montert både horn og hale på geita – og det synes vi er kult!

Ser en ekstra godt etter når en kjører Rv44 mot Egersund, kan en se geita fra bilveien. Men, husk å følg med på bilveien også…

Varberg - Kjekk familietur

Fra steingeita og opp til toppen av Varberg skiller det cirka 30 høydemeter, men ikke helt ufarlige høydemetre. Siste rest av turen går nemlig direkte på fjellgrunn, og her kan det være sleipt og glatt ved vått underlag.

Da er det godt å kunne holde seg til solide kjettinger, festet til jernstenger som er boret ned i fjellgrunnen.

Varberg - Fin utsikt fra toppen

På toppen av Varberg er det vid utsikt utover kyst, skogsområder og nakent hei-landskap. Landskapet er prydet av flere tjern og vann.

På den 123 meter over havet høye fjelltoppen, står det ei stor mast, ikke akkurat til beskuelse for oss turglade men, den gjør sikkert sin nytte der den står. Det er egen varde med kasse for turbok, så husk å skriv deg inn i «besøksprotokollen». God tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *