Trolltunga – En av Norges mest spektakulære fjellformasjoner

Trolltunga er en av de mest spektakulære fjellformasjonene i Norge, hengende 700 m over det langstrakte Ringedalsvatnet og 1100 m over havet. Tunga er omringet av mektige fjellkjeder og utsikten er ubeskrivelig i retning Folgefonna. Selv om turen er populær, er den også krevende. Med start fra Skjeggedal bør du sette av 8-10 t tur/retur på de totalt 24,3 km (nederste parkeringsplass).

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

vestland
ullensvang
8-10 t
tur/retur
24,3 km
tur/retur
1100 moh
trolltunga
1453 m
stigning
Fjellsko
Fottøy

NB! Vi gikk turen i 2013, før det ble laget vei som går enda lenger opp, og mulighet for å korte inn turen. Vår turbeskrivelse går på sti fra den nederste parkeringsplassen ved Vetlavatnet.

 

 

Vanskelighetsgrad – Ekspert

Trolltunga har flere titalls tusen besøkene hvert år, men det er dessverre også altfor mange redningsaksjoner som kunne vært unngått. Turen til Trolltunga fra vårt utgangspunkt er på hele 24,3 km og med 1453 meter stigning, og er gradert Ekspert (sort) i henhold til norsk merkestandard. Turen er for erfarne fjellfolk, og er en tur som krever forberedelser. En må være forberedt på at på en så lang tur i høyfjellet kan forholdene raskt snu, og en bør ha med nok klær, mat og drikke, i tillegg til kart- og kompass. 

Turen har tydelig og god sti, i tillegg til at den er godt merket, og det er skiltet hver kilometer med hvor langt en har gått, og hvor langt en har igjen.

OBS!
Turen til Trolltunga kan normalt bestiges fra juni til midten av september.

 

 

Turstart & parkering

Trolltunga - Parkering

Parkering på opparbeidet parkeringsplass ved Skjeggedal i Ullensvang kommune, Vestland fylke.

Fra Odda, følg Rv13 nordover til Tyssedal. Kjør gjennom Tyssedalstunnelen, og like etter tunnelen er det skiltet avkjørsel til høyre mot Skjeggedal og Trolltunga. Skjeggedalsveien følges i godt 6 km før en kommer til en stor opparbeidet parkeringsplass. Det er begrenset med plasser, så en må enten være svært tidlig ute eller ta buss opp. Veien opp er kronglete og smal, så buss kan være å foretrekke for mange. Det er nå også flere parkeringsalternativer en når vi tok turen, i tillegg til flere alternative startsteder. Kontakt gjerne Odda Turistkontor for oppdatert informasjon. Informasjon om transport og parkering finner du på hardangerfjord.com. GPS posisjon N60 07.972 E6 37.600.

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

NB! Vi gikk turen i 2013, før det ble laget vei som går enda lenger opp, og mulighet for å korte inn turen. Vår turbeskrivelse går på sti fra den nederste parkeringsplassen ved Vetlavatnet.

Turen starter bratt og brått parallelt med Mågelibanen, stigningen er på godt 450 høydemeter uten et eneste flatt parti. Dette er den hardeste delen av turen etter min mening, spar derfor på energien og bruk god tid opp. Ute av skogsterrenget åpner terrenget seg. Vi fortsetter forbi hyttefeltet og endestasjon for Mågelibanen.

Trolltunga

Den rødmerkede T-stien fortsetter innover det flate Gryteskar, følelsen av flatt terreng varer ikke lenge da vi nå er fremme ved et stiskille som viser veg opp Gryteskaret i østlig retning. Ved stiskille i Trombeskaret går merket løype på sørsiden av et lite tjern på toppen, merket mot Tyssevassbu. Terrenget begynner å åpne seg innover Hardangervidda i sør og østlig retning. Vi nærmer oss Store Floren og fortsetter på stien over Hestaflåene hvor utsikten ut over Ringdedalsvatnet plutselig blir ubeskrivelig.

Trolltunga - Utsikt til Ringedalsvatnet

Stien fortsetter forbi Tyssehylen som er et oppdemmet vann like i nærheten av dagens turmål. Ca. 12 km er lagt bak oss, og vi er fremme ved den spektakulære Trolltunga! Etter å ha fotografert alle fortsetter vi ca. 5-10 minutters gange i sørlig retning mot den nedlagte turistforeningshytta Reinaskorsbu hvor vi setter oss ned og har pause. Returen går i samme fotspor. Hele turen er tydelig merket og skiltet fra start til slutt.

Trolltunga - Med spektakulær utsikt til Ringedalsvatnet

Turen er gått sommeren 2013, dato 14. juni.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Dagen er kommet, dagen hvor vi skulle bestige det populære bergutspringet som har fått navnet Trolltunga. Turen var planlagt noen uker i forveien, og ved start gledet både Silje Elin, Bjørnar og Anne Helen seg like mye som jeg. Etter å ha kjørt i 4t var det godt å kunne starte på dagens etappe. Vi møter ei hyggelig dame som mer en gjerne forteller oss om dagens tur, i tillegg mottar vi et lite hefte med informasjon og et enkelt kart. Det er mulig å kjøpe diverse turutstyr fra «butikken» ved start. Turen starter bratt og brått parallelt med Mågelibanen, stigningen er på godt 450 høydemeter uten et eneste flatt parti. Dersom du er i tvil om du skal starte med eller uten jakke kan jeg garantere at du ikke er i tvil lenge. Dette er den hardeste delen av turen etter min mening, spar derfor på energien og bruk god tid opp. Ute av skogsterrenget åpner det noe kuperte terrenget som er klassisk for den vestlige enden av Hardangervidda seg. Vi fortsetter forbi hyttefeltet og endestasjon for Mågelibanen.

Trolltunga - Mågelibanen

Den rødmerkede T-stien fortsetter innover det flate Gryteskar, følelsen av flatt terreng varer ikke lenge da vi nå er fremme ved et stiskille som viser veg opp Gryteskaret i østlig retning. Mellom Gryteskar og Trombeskar var det satt opp to telt, de kommer garantert til å vakne til en flott utsikt. Ved stiskille i Trombeskaret går merket løype på sørsiden av et lite tjern på toppen, merket mot Tyssevassbu. Terrenget begynner å åpne seg innover Hardangervidda i sør og østlig retning. Vi nærmer oss Store Floren, her er det mulig å se murrester etter stallen hvor hestene var plassert under anleggsdriften. Hestene ble brukt under kraftutbyggingen som fant sted på tidlig 1900 tallet. Vi fortsetter på stien over Hestaflåene hvor utsikten ut over Ringdedalsvatnet plutselig blir ubeskrivelig, vannet ligger omringet av høye fjellsider som tidvis ligger skjult av litt skodde. Elvene Endåno og Tyssetrengene er tørrlagte, spor etter anleggsvirksomheten viser godt igjen. Dette var Norges høyeste tvillingsfossefall på ca. 300m fritt fall.

Trolltunga

Stien fortsetter forbi Tyssehylen som er et oppdemmet vann like i nærheten av dagens turmål, her kan en bade i den flotte stranda ved vatnet. Vi fikk dessverre ikke tatt oss en dykkert fordi vatnet var islagt. Vell fremme treffer vi flere folk som tar bilder og beveger seg ut på en av de mest spektakulære fjellformasjonene som er å finne i Norge. Bergutspringet henger ca. 1100m.o.h og ned til Ringedalsvatnet er det ca. 700 høydemeter (varierer noe da vannet er regulert). Jeg beveger meg sakte men sikkert ut på tunga og følelsen vil neppe bli glemt med det første. Utsikten er fantastisk over Ringedalsvatnet som sentrerer sikten sammen med høye fjellkjeder mot Folgefonna i vestlig retning.

Trolltunga

Etter at alle fire har vært på kanten av tunga fortsetter vi i sørlig retning, ca 5-10minutt gange mot den nedlagte turistforeningshytta Reinaskorsbu. Her setter vi oss ned like i nærheten og nyter en kopp kaffe og spiser litt niste før Anne Helen og jeg skal starte på hjemturen. Etter at Reinaskorsbu ble nedlagt må en ha med telt dersom en ønsker å overnatte ved bergutspringet. Men, i tillegg kan turisthyttene Tyssevassbu, Kvanntjønsbu og Mosdalsbu benyttes. Vær obs på at hyttene er lokalisert et godt stykke fra Trolltunga og det vil derfor være nødvendig med en god planlegging om en velger å gå til nærmeste hytte. Tyssevassbu er nærmest og du bør sette av 3,5 t fra Reinaskorsbu.

Lille Trolltunga

Etter å ha fylt på med litt niste samt drukket litt kaffe fortsetter turen tilbake på samme sti. I løpet av tiden vi gikk møtte vi godt 30 personer som var ute i samme ærend med et ønske om å stå på Trolltunga. Husk godt fottøy, gode klær i tillegg til niste og drikke. I tillegg må du huske å ta med kart og kompass (som alltid), selv om et lite turhefte deles ut ved start i høysesongen er ikke dette nok. Området er værhardt og endres fort fra fint og fredelig til mindre hyggelig. God Tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *