Trollpikken – Fottur fra Sletteid i Egersund

Trollpikken - Fottur fra Sletteid i Egersund

Trollpikken er Egersunds nye turistattraksjon. Fotturen starter fra Sletteid og traseen veksler mellom asfaltvei, grusvei og sti i terrenget mot attraksjonen. Terrenget er småkupert og utsiktsrikt fra høydedragene. Det er tydelig skiltet og merket til Trollpikken. Dette er en kort og lettgått tur med lite stigning, den vil derfor være overkommelig for de aller fleste.  Sett av 1,5 t tur/retur på den totalt 4,9 km lange turen.

 

 

Rogaland
eigersund
1,5 t
tur/retur
4,9 km
tur/retur
185 moh
troll-
pikken
191 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

Merk!
Det er viktig at blåmerking følges. Flere velger å ta snarveien over myrdrag, eller i kanten av myrdragene, og det var allerede nå tydelig «slitasje» på terrenget. Følg derfor blåmerket rute som går noe høyere i terrenget, men til gjengjeld er vi alle med og spare på terrenget – alt har sine begrensninger – også naturen! Klarer du å gå disse kilometerne til Trollpikken, klarer du også å motstå fra «snarveiene» som sparer deg for kanskje 30 sekunder…

 

 

Vanskelighetsgrad – Enkel

Basert på turens lengde og stigning er turen fra Sletteid (parkeringsplass) til Trollpikken klassifisert som Enkel i vanskelighetsgrad. Turen starter først med å følge Fylkesveien-Sletteidveien cirka 400 m, deretter på grusvei i 950 m og til slutt cirka 1 kilometer i merket terreng. Turens korte lengde og liten stigning gjør at etappen egner seg godt for barnefamilier.

Terrenget er lettgått og behagelig, det er heller ingen tøffe kneiker eller stigninger. I de fuktigste områdene er stien kloppet (treplanker) for å skåne terrenget. Over større bekker er det bygget bro. På turen må en igjennom to grinder, – husk og lukk disse etter deg!

 

Annonse
Annonse: Grand Hotell Egersund - Kombiner fottur til Trollpikken med en weekend på Grand Hotell Egersund

 

 

 

Turstart & parkering

Trollpikken - Parkering langs Sletteidveien

Parkering på opparbeidet parkeringsplass ved Fylkesvei 62 – Sletteidveien i Eigersund kommune.

Fra Bryne, følg Rv44 – Jærveien mot Egersund. Kryss jernbanebrua og ta tredje avkjørsel i rundkjøringen ned mot togstasjonen. Fortsett videre forbi to rundkjøringer (2.avkjørsel i begge) og ut mot Lagård. Følg Rv 42 Krossmoveien til skilt mot Mjølhus, sving av her til høyre. Følg Sletteidveien i cirka 2,5 km og det er tydelig merket med «P Trollpikken» på et veiskilt.

 

 

Turbeskrivelse

Hele turen, fra en parkerer til en er fremme ved Trollpikken er godt skiltet og det er enkelt å finne frem. I terrenget (sti) er det også tydelige blåmerkinger. Vi velger å dele turen inn i tre etapper;

1. Parkeringsplass (Sletteidveien) til Grusvei v/busskur.
Det er tilrettelagt med parkering langs Sletteidveien (skiltet), altså like ovenfor Sletteidvatnet. Første del av turen går på asfaltert vei i cirka 400m mot Sletteid, stopp ved busskuret og følg skilting opp mot grusveien

2. Fra Sletteidveien (Fylkesvei) og opp på grusvei til terrenget starter.
Ei lita hytte passeres på venstre side ved grinda. Husk og lukk denne godt etter deg! Turen på grusvei er på cirka 950m og her er terrenget stigende. Det er tydelig skiltet hvor en skal ta av grusveien og fortsette ut i terrenget mot Trollpikken

3. Fra grusvei til Trollpikken i terreng.
Hele etappen er godt blåmerket og skiltet, – vi synes det var oversiktlig og enkelt å finne frem i dette turområdet. Den største utfordringen er vel heller å få folkemassene til å følge blåmerkingene, og ikke ta snarveier over områder som vil skade naturen.

Trollpikken - Fotturen er godt merket og skiltet

Turen er gått sommeren 2017, dato 15. juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Annonse
Annonse: Grand Hotell Egersund - Kombiner fottur til Trollpikken med en weekend på Grand Hotell Egersund

 

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Turreferat

Trollpikken - Fotturen starter lett på asfalt/grusvei

Vi har alle kunne lest mye om Trollpikken i media, det har nærmest tatt helt av, særlig etter at den ble «hugget» av – ja du leste riktig!

Selve tuppen av Trollpikken ble hugget av, og det er tydelig at noen har villet det slik, da det er tydelige merkinger av at det er blitt boret i steinen. Få uker senere, og etter flere tiltak for å samle inn penger gikk lokale entreprenører sammen for å få Trollpikken reist igjen – Og nå er den endelig heist på plass!

Heidi og jeg har parkert bilen ved Sletteidveien, parkeringen her er stor og rommer mange biler, men allikevel er det snart fullt her. Vi går ikke alene langs asfalt- og grusveien opp mot Kjervall, nei, det er snarere tvert om og nærmest rene folkevandringen her.

Trollpikken - Deler av terrenget er kloppet

Grusveien og den største stigningen er unnagjort, og det er på tide å tråkke ut i terrenget. Det er tydelig merket her hvor vi skal gå av grusveien som fortsetter til Kjervall.

Terrenget er småkupert, variert og det er fin utsikt fra høydedragene. Stien er godt blåmerket, i tillegg er det satt opp skilt i samme farge for å vise retning. Over myrdragene er det kloppet sti for å skåne terrenget.  

Trollpikken - En populær fottur i Egersund

Vi kommer rundt et høydedrag, følger blåmerkinger opp «renna» mellom to fjell og får fin utsikt utover et lite tjern. Vi hører stemmer og ser mye mennesker like ovenfor, det er tydelig at vi er fremme!

Fjellformasjonen som på folkemunne har fått navnet «Trollpikken», er omkranset av mennesker, både oppå, ved siden, og på fjellet ovenfor – alle for å se Egersunds nyeste turistattraksjon!

Vi vil fremheve at utsikten like ovenfor også er fin, så ikke glem å ta turen opp hit! God tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *