Trollarinda – Utsiktsrik rundtur fra Tjørn

Trollarinda - Utsiktsrik rundtur fra Tjørn

Trollarinda strekker seg nærmest «langflat» over store fjellområder i Bjerkreim kommune. Første del av turen går i den skogkledde Kjørralia. Videre over fjellet fra Mjelkeknuten og til toppen på Trollarinda er det vid utsikt fra alle kanter. Rundturen er både skiltet og rødmerket, i tillegg er det egen turbok på Trollarinda. Sett av 2,5 t på den totalt 8,1 km lange rundturen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
bjerkreim
2,5 t
rundtur
8,1 km
rundtur
671 moh
trolla-
rinda
525 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Basert på turens lengde, sti/terreng, stigning, merking og skilting er rundturen merket Middels i vanskelighetsgrad (Nasjonal merkestandard). Stien er for det meste tydelig å se, men noen steder over «Trollarinda» kan det være litt utfordrende å se en tydelig sti, men det er godt rødmerket – synes vi.

Det er flatt og lettgått over Trollarinda, men turen opp Kjørralia (skogspartiet) er krevende og det er til tider bratt. Noen steder er også stien sørpete, dette vil variere noe fra årstid til årstid.

 

 

Turstart & parkering

Trollarinda - Parkering på Tjørn i Bjerkreim kommune

Parkering på Tjørn i Bjerkreim kommune. Tilrettelagt parkeringsplass ved Lauperaksveien (Fv110).

Fra Nærbø, følg Buevegen 504 opp mot spisestedet Karlsbu. Videre til høyre og inn på Undheimsvegen og deretter videre til E39 over «Bue». Sving til høyre mot Bjerkreim ved E39. Fortsett forbi Vikeså, men sving ned mot Byrkjemo (Covent AS) å ta over bru som går over den populære lakseelva i sentrum. Fortsett forbi barneskolen og kirken mot Odland, sving deretter opp til høyre mot Lauperak. Fra veikrysset, følg Lauperaksveien Fv110 i 6,4km (10min) og du vil passere både Netland og Hytland. Det er ingen skilting langs bilvei, men se etter ei «Tur-tavle» like nedenfor hyttefeltet på høyre side. Vi anbefaler også å studere kartet nedenfor.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Topp- og rundturen fra parkeringsplassen v/ Tjørn (ovenfor Kjørravatnet) til bilvei v/ Leidingsdalen (stislutt) er rødmerket og skiltet. Hele rundturen er altså merket med unntak av strekningen langs bilvei. Vi opplever merkingen som god, også i bjørkeskogen opp Kjørralia.

Ved turstart (Tjørn), like etter gjerdeklyveren følger en grusvei opp knappe 70-100m (rødmerket), men brått går de røde merkene opp i terrenget og videre ut og igjennom hyttefeltet.

Trollarinda - Heidi på toppen av Mjelkeknuten

Turen er gått vinteren 2017, dato 28. januar.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Trollarinda - Fotturen starter igjennom bjørkeskog

Det er vinter i følge kalenderen, og i grunn burde det vært snø på toppen vi i dag skal til – men det er heller bart over hele fjellet og det utnytter vi med en ny topptur i rekken.

Heidi og jeg har parkert bilen, kledd oss og pakket sekkene. Det er allerede ved info-skiltet ved parkeringsplassen skiltet til Trollarinda, og det er tydelig hvor turen starter fra, derimot må en følge litt mer nøye med bittelitt lenger oppe. Etter cirka 70-100m på grusvei (etter gjerdeklyveren) går de røde merkene opp i den gresskledde helningen, men grusveien fortsetter oppover – husk og følg de røde merkene oppi helningen og igjennom hyttefeltet.

Trollarinda - Kjell Arild på toppen av Mjelkeknuten

Igjennom den skogkledde Kjørralia står bjørketrærne tett, det gjør heldigvis også rødmerkene, – synes vi. I tillegg er stien lett synlig og for det meste god å følge, men det kan være noe sørpete et par steder. Stikryss er skiltet, og det første deler vei til Monane og Trodlarinda, vi følger skilting og røde merker i retning mot Trodlarinda. Det er gløtt av god utsikt noen steder, men det er først når vi nærmer oss Mjelkeknuten at det åpner seg helt – og vi får en rå utsikt!

Trollarinda - Godt terreng mot toppen å ferdes i

Landskapet over Trollarinda er tilnærmet slakt for et «heiaterreng» å være, i tillegg er det meget lettgått og utsiktrikt over fjellet her. Noen steder er stien ikke like synlig over Trollarinda, men de røde merkene er synlige og en ser fra merke til merke.

Heidi og jeg finner en egnet plass til en rast med ly for vinden. Nå skal det endelig smake godt med litt mat, kaffe og en sjokoladebit – kanskje to?

Trollarinda - Heidi skriver oss inn i turboka

Det er ingen tjern eller vann direkte ved stien, men det er ikke langt ned til et av de mange flotte tjernene mot slutten av Trollarinda. Vi nærmer oss altså toppunktet hvor det både er en liten varde og turbok – Og sist men ikke minst, – en enorm utsikt! Heidi skriver oss begge inn, mens jeg prøver å fotografere litt, men det er ingen enkel jobb med dagens heftige vind. Vi blir ikke lenge på toppen og følger stien tilbake cirka 200m fra der hvor vi kom fra. Herfra går de røde merkene ned mot Trongedalen og Leidningsdalen.

Trollarinda - Vi går en rundtur

Fra Trollarinda til Lauperaksveien Fv110 er det også rødmerket, denne distansen er på cirka 2 kilometer og det går slakt nedover. Vi gjør oppmerksom på at det finnes flere stier og tråkk i dette området, men se etter de røde merkene, passer hytta og følg grusveien ned mot bilveien. Siste rest går på asfalt ned mot Tjørn, det er en asfaltetappe på cirka 2km som gjøres unna på 20 minutter.

God tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *