Trollakyrkja – Topptur fra Maudal

Trollakyrkja - Topptur fra Maudal

Glad i utsikt, frodige lier og urørt natur, men også stigninger? Da er turen til Trollakyrkja noe for deg! Fra Maudal varierer fotturen med alt fra bratte og skogkledde lier, til et mer åpent og frodig heiaterreng – og mot slutten klassisk fjellterreng med enorm utsikt! Fotturen er ikke merket eller skiltet. I tillegg er det kun sti for deler av turen. Sett av 4 t tur/retur på den totalt 9,7 km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
gjesdal
4 t
tur/retur
9,7 km
tur/retur
764 moh
trolla-
kyrkja
635 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Krevende

Basert på turens lengde og stigning er turen fra Maudal til Trollakyrkja klassifisert som Krevende i vanskelighetsgrad. Der hvor det er sti, er den godt synlig, men for det meste går fotturen i enkle tråkk og direkte i terrenget. Flere steder er det bratt, og etter fuktige perioder kan det være sleipt i den skogkledde lia.

En må en passere enkle partier med ur/steiner, – husk at disse kan være sleipe/glatte etter fuktige perioder. Det er etappevis høy stigning. Vi mener at dette er en fottur en bør ha et litt godt «værvindu» på før en starter.

Det er ei grind på fotturen, men ingen broer eller gjerdeklyvere. Landskapet er variert og traseen er for det meste åpen og oversiktlig.

 

 

Turstart & parkering

Trollakyrkjå - Parkering

Parkering ved Nedre Maudal i Gjesdal kommune.

Fra Bryne, kjør mot Ålgård og deretter videre mot avkjørsel til «Sirdal / Oltedal». Sving av E39 med skilt opp til Sirdal og Oltedal. Følg veien forbi Oltedal, Dirdal, Gilja. Ved Byrkjedalstunet svinger du av til venstre mot Maudal og Gloppedalsura. Sistnevnte stedsnavn skal vi ikke til og derfor svinger vi venstre opp mot Maudal like etter. Følg veien videre oppover, etter tre-fire hårnålsvinger er vi på toppen og fortsetter ned i Maudal. I bunn, sving til høyre mot Nedre Maudal (ikke opp til kraftstasjonen). Følg bilveien (Fv284) til endes og over brua, parkering like etter brua over til Nedre Maudal v/ bebyggelsen.

Merk!
Tusen takk til snill grunneier som på eget initiativ har tilrettelagt med parkering for turgåere. Parkering SKAL skje hensynsfullt og ikke for sjenanse for gårdsdrift og andre buende i Nedre Maudal. Er det fullt må en snu og finne et annet turmål.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Fotturen er merket fra Maudal med skilt, blå merker og nødlinger helt opp til varden og kyrkjespiret. Det er postkasse med turbok montert på varden. Takk til Lise Veen Gilje for oppdatering 8. januar 2021

 1. Fra Nedre Maudal til Skaret (start på stigning)
  Fra brua følg bilveien bort til busskur. Ta til høyre og følg merket sti langs bekken bort til den skogkledde lia. Obs! Storfe (og okse) på beite i sesong.
   
 2. Fra Brekka/Skaret til tregrensa slutt
  Det er god sti, men terrenget er bratt og noen steder ligger det en del løs stein, så vær forsiktig! Opp i lia passeres et skilt hvor det står «Kvilestokkjen», deretter passeres ura før stien går bratt videre opp mot tregrensa slutt.
   
 3. Tregrensa slutt til kanten av Nedre Bleiavatnet 615 moh.
  Blåmerket rute. Det er oversiktlig og enkelt å finne frem bort til vannet. Og med etappevis gode tråkk, så får en «bekreftelsen» om at en er på rett sted med de blå merkene.
   
 4. Fra kanten av Nedre Bleiavatnet 615 moh. til Trollakyrkja (varden)
  Nakent og oversiktlig fjellterreng overtar, og det er stigende opp mot varden og platået mot toppen. En «god huskeregel» kan være at en skal følge kanten opp, men selvfølgelig med en god margin. Det er blåmerket hele turen.
   
 5. Fra Trollakyrkja (varden) til Trollakyrkja (stein-utspringet)
  Ingen sti og mindre tråkk er kun å følge, utenom de blå merkene. Derimot er Trollakyrkja svær og relativt enkel å få «øye på», det lover vi deg! Fra varden og ned til utspringet er det cirka 650 m å gå.

Trollakyrkja - Topptur fra Maudal

Turen er gått sommeren 2018, dato 12. juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

Informasjon

 • Ha med nok drikke til turen. Det er mulig å fylle i det bratte skaret, cirka halvveis på stigningen (like ved «Kvilestokkjen»).
 • Vi anbefaler godt værvindu om du skal gå denne turen. Været skifter fort «oppå fjellet»!
 • Gå for all del ikke ut på selve Trollakyrkja!
 • Fisking etter avtale med grunneier.
 • Det er storfe på beite nede i Nedre Maudal (også okse)

 

 

Kart & GPS spor

 

Annonse

 

 

Turreferat

Trollakyrkja har vært et ønsket turmål i lang tid. Ofte er det slik at den som venter på noe «godt, venter ikke forgjeves», og slik var det i dag! Det er varmt, nesten litt for varmt til å bestige høye fjell faktisk. Vi har med rikelig med drikke og mat, og står klare til å begynne.

Trollakyrkja - Vid utsikt

Lekende lett går første etappe på asfalt og flat utmark, men tøffere skulle det bli! Det går brått og brutalt rett opp i den skogkledde lia. Sola kommer til mellom bladene, men vinden uteblir. På slike varme dager bruker vi noe som heter Resorb, og det er et væskeerstatningsprodukt som selges reseptfritt på apoteket – som vi synes gir god effekt på væsketap. Meter for meter bestiges, og like brått kommer en enorm utsikt utover Maudal til syne. Nydelig!

Trollakyrkja - En ny bolt?!

På vei opp har vi kost oss med å plukke både multer og blåbær, men mest glade er vi for vindpustet som møter oss når vi er ute av tregrensen. Vi opplever det tørt og godt å gå her opp mot Nedre Bleiavatnet, men det skulle nok vært mye våtere her en «normal» sommer. Fotturen er blåmerket og skiltet.

Trollakyrkja - Varden på toppen

Den skogkledde lia er for lengst lagt bak oss, og det samme er de frodige liene. Nå er det kun nakent fjellterreng som dominerer i kombinasjon med rå utsikt! Fra varden på Trollakyrkja er det en enorm utsikt! Det som dominerer mest er kanskje Vinjakula tvers over Maudalsvatnet? Like fascinerende synes jeg at stedet Lanes og den gamle kirkeveien langs Maudalsvatnet ser ut til å være – den skal jeg gå en gang!

Trollakyrkja - Steinutspranget

Selve utspringet, eller det en ofte forbinder med Trollakyrkja henger stupbratt cirka 400m over Maudalsvatnet. For å komme til fjellformasjonen må en gå ned, altså i vestlig retning langs ryggen av fjellet i cirka 650 meter. Det frarådes på det sterkeste å gå ut på Trollakyrkja – hold deg isteden på trygg grunn!

Trollakyrkja - Fossefall

Heidi og jeg har tatt med oss litt ferdigkuttet salat, dressing, kyllingbiter og tortillalefser – enkel og god turmat som er ferdig på 1-2-3! Det er på tide å spise litt. Vi spaserer opp til varden igjen, og setter oss her. Etter en god pause med tidenes utsikt, går fotturen tilbake til Maudal i samme tråkk. Bildet er tatt ved fossefallet i bunnen av Maudalsbrekka.

NB!
Vi anbefaler godt værvindu om du skal gå denne turen. Det skifter fort «oppå fjellet»!

God tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *