Trodla-Tysdal – Turiststasjon i Hjelmeland

Fotturen til Trodla-Tysdal er en kjempeflott tur i varierende terreng. Turen starter fra opparbeidet parkeringsplass ved Kleivaland i Hjelmeland kommune. Langs stien ser du fjellgårdene Kløv, Ritland og Helgaland. Gården Trodla-Tysdal blir aktivt drevet og det er sauer som gjelder. Fremkomstmiddel er båt til Årdal. Gården har privat vannkraftverk som ble installert i år 1990, kraftverket forsyner gården og Turisthytta med strøm (15kw). Elva Tussa har rikelig med laks og aure, det er ikke unormalt og se laks i størrelsen 2-7 kg svømmende opp mot kraftstasjonen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
Hjelmeland
6,5 t
tur/retur
18 km
tur/retur
67 moh
Trodla-tysdal
779 m
stigning
Fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Krevende

Turen fra Kleivaland til Trodla-Tysdal er en populær fottur. De fleste går tur/retur, men vi har valgt å gå innom Kløv og Ritland på tilbakeveien.

Det er god sti fra Kleivaland til Trodla-Tysdal. Denne er også merket og god å følge. Rundt Kvammafjellet er det ikke merket, men største delen av fotturen følger grusvei.

Kjekk, men lang fottur som en bør sette som en dagstur. Fotturen har vanskelighetsgrad krevende iht Nasjonal merkestandard. 

 

 

Turstart & parkering

Trodla-Tysdal - Parkering ved Kleivaland i Hjelmeland kommune

Parkering ved Kleivaland i Hjelmeland kommune.

Fra Årdal, kjør mot Hjelmeland «sentrum» og tar av ved fergeleiet i rundkjøringen mot Vormedalen. Fortsett til skilt opp mot Kleivaland kommer til syne. Det er godt skiltet langs bilveien. Følg veien videre innover til parkeringsplassen. GPS koordinater N59 14.184 E6 23.060.

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Fotturen fra Kleivaland til Trodla-Tysdal er merket og skiltet.
Fra parkeringsplass, gå over brua og gå mot høyre. Følg merket sti sør-østover mot Helgaland. Terrenget er kupert og noen stigninger og nedfarter må en igjennom.

Fra Helgaland som er en nedlagt fjellgård er det merket sti ned til Trodla-Tysdal.

Trodla-Tysdal - Silje og jeg tar en rast ved fossen

Fra Trodla-Tysdal og opp til Helgaland følger vi samme rute. Vi fortsetter litt til opp skaret, også her har vi gått tidligere. Men, ved stiskille til Kløv går vi av merket sti og fortsetter på turen rundt Kvammafjellet. Største delen av denne turen går på grusvei. Det anbefales å gå innom Kløv og Ritland, synes jeg.

Følg grusveien ned til parkeringsplassen.

Turen er gått sommeren 2013, dato 8. juni.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Vi kom kjørende opp mot Kleivaland og fikk øye på parkeringsplassen hvor det sto mange biler og tenkte dette må vær en meget populær tur, noe som det også er i sommerhalvåret. Vi parkerte like i nærheten av noen andre turgåere som skulle til Melands Grønahei. Ferdig pakket og klar startet vår ferd mot Trodla-Tysdal over bru og til høgre inn på traktor veg. Følg merkingen over Risåna og videre opp mot plantet granskog, stien fortsetter opp mot den bratte Kløvabrekka. 

Trodla-Tysdal - Silje på vei inn  granskogen

På toppen kommer du til et lite tjern som heter Kløvatjernet, her er det tydelig merket med skilt mot Trodla-Tysdal og stien går på vestsiden av tjernet. Fra stien ser vi fjellgårdene Kløv og Ritland, her skal vi gå forbi på veg tilbake. Like etter tjernet er vi på siste topp hvor et nytt stikryss viser tydelig merking mot Trodla-Tysdal.

Trodla-Tysdal - Kjempeflott ved Helgaland

Vi fortsetter nedover mot vakre Helgaland som ligger idyllisk til blant majestetiske fjell. Sauene beiter langs elva Fossane, elva tar oss ned til Øyafossen via et bratt terreng. Ved Øyafossen setter vi oss ned å studerer den praktfulle naturen vi har rundt oss, vi er omringet av høye fjell med lett skog. Lyden av fossefall og fuglekvitter gjør dette til en meget hyggelig pause på veien ned mot Trodla-Tysdal.

Trodla-Tysdal - Øyahidleren

Etter litt påfyll av energi fortsetter turen ned mot Øyahidleren, faktisk går stien under Øyahidleren. Dette kan være en grei plass å søke ly for regnvær hvis du skulle trenge det. Vi trengte ikke bekymre oss for noe regnvær foreløpig og fortsatte videre ned mot Dommedagssteinen.

Trodla-Tysdal - Vi er fremme!

Vi er nå bare få minutter unna Tysdalsvatnet, Øvre hvor gården Trodla-Tysdal ligger idyllisk plassert blant mektige fjellsider på 900m.o.h. Utsikten og synet som møter oss er ubeskrivelig, rett og slett fantastisk! I tillegg til en hyggelig bonde som mer eller gjerne kommer ut og hilser på oss. Dessverre for oss var bonden litt opptatt med en 70 års feiring i turisthytta og måtte derfor avgårde til Årdal i båten

Trodla-Tysdal

Sauene beitet fritt og hunden passer ivrig på ved gardstunet. Vi gikk tilbake over brua og bort til turisthytta som er privat eid og drives av familien ved Trodla-Tysdal. Hytta er åpent året rundt for gjester eller arrangement.

Trodla-Tysdal - Silje og jeg lager taco

Vi satte oss ned litt skjermet fra gardstunet for å lage oss litt mat, jeg kan garantere at «kjøkkenet» vi hadde den dagen ikke kan kjøpes hos noen forhandler. Elva Tusso renner ned fra Tengesdalsvatnet og det er ikke uvanlig og se laks med en størrelse på 2-7kg like før vannkraftverket som tilhører gården. Fiskekort kan kjøpes hos grunneier. Gården har et privat vannkraftverk fra 1937 som først ble installert på gården i 1990. Kraftverket leverer 15kw som forsyner både turisthytta og gården med strømmen de trenger. Imponerende plass og i tillegg er Trodla-Tysdal Rogalands mest avsidesliggende gårdsbruk som er i drift. Fremkomstmiddel er båt via Tysdalsvatnet Øvre til Årdal.

Trodla-Tysdal - Vi er ved Ritland

Selv om vi mer eller gjerne ville vært her lenger måtte vi forlate dette flotte stedet og fortsette turen tilbake på samme sti mot Helgaland som også er en flott gård. På veien opp møter vi kanskje 15-20 andre turgåere. Noen på dagstur slik som oss, andre skulle overnatte og noen i 70års dagen som skulle feires ved Trodla-Tysdal. Vell fremme ved Helgaland fortsetter stigningen opp mot Kløvatjernet, det er vindstille og varmt i været noe som får ullklærne til å arbeide med fukttransportering. Fjellgården Kløv ligger like over Kløvatjernet, garden ble fraflyttet i 1962. Like ved gården lå en buorm og solte seg i stien, dette fikk nok turgåere innenfor en god rekkevidde med seg da Silje brått ble overrasket. Vell, turen fortsatte videre mot Ritland hvor det drives med sau som husdyr. Området og tunet rundt gården var i likhet med de andre gårdene også her fantastisk. I gårdstunet drev de med tørking av bjørkenever som muligens skulle brukes under taket eller til andre ting som korger etc.

Trodla-Tysdal - Grusvei tilbake til parkeringsplass

Vi fortsatte på grusveg ned mot Kleivaland, godt 4 km. Dette var en fin avslutning på turen samt at du får nyte den fantastiske naturen på andre siden av Kvammefjellet også.

For mer informasjon ang Trodla-Tysdal klikk deg inn på nettsiden: www.trodla-tysdal.no (åpnes i nytt vindu)

Fantastisk flott tur også for barnefamilier, vi møtte mange par som hadde med barn på turen. God Tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *