Trodla-Tysdal – Kajakktur fra Årdal

Trodla-Tysdal er for mange et kjent turmål, og på dette idylliske stedet ligger Rogalands mest avsidesliggende gårdsbruk som enda er i drift. Vi har besøk Trodla-Tysdal mange ganger før, og valgte derfor denne gangen og erstatte fjellskoene med kajakker. En flott padletur som anbefales på godværsdager. Sett av 2 t en vei på den den totalt 12,2 km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

rogaland
hjelmeland
2 t
en vei
12,2 km
en vei
70 moh
Øvre
Tysdals-
vatnet
0 m
stigning
Våtsko
Fottøy

 

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Basert på turens lengde velger vi å gradere padleturen til Trodla-Tysdal som Middels. Dette er ikke en veldig lang padletur, men vær obs på at forholdene raskt kan endre seg på Øvre Tysdalsvatnet, og at padleforholdene her kan være tøffe. Det er ikke anbefalt å padle denne etappen i kano. Planlegg alltid padleturer etter egne evner, og husk at en alltid skal padle nær land så lenge dette lar seg gjøre, så sant det ikke er fare for steinsprang.

Merk!
Vær oppmerksom på egne ferdigheter i kajakk. Samtidig må en være forsiktig med vær- og vindforhold. En må kjenne til sine egne begrensninger.

 

 

Turstart & parkering

Trodla-Tysdal - Parkering ved bryggeanlegg i Årdal, Hjelmeland kommune i Ryfylke

Parkering ved bryggeanlegg i Årdal, Hjelmeland kommune i Ryfylke.

Fra Tau fergekai følges Rv13 langs Bjørheimsvatnet og Tysdalsvatnet og videre til en passerer bro over Storåna. Sving til høyre kort tid etter broen, inn på Fv637. Følg veien og fortsett videre på Fv633. Ved kryss mot Årdal Kirke, hold høyre og følg veien naturlig videre. Øvre Tysdalsvatnet kommer til syne, og en kan se bryggeanlegget fra veien. Et rødt busskur passeres på venstre side, og kort tid etter går veien til bryggeanlegget på venstre side av veien. Parkering på opparbeidet parkeringsplass.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Øvre Tysdalsvatnet er omringet av bratte skogkledde fjellsider hvor bjørketrærne står tett i tett. Flere fossefall passeres på veien, og vanligvis vil jeg tro at disse er mektige og flotte, men når vi padlet her hadde det ikke regnet på svært lang tid. Vannet er krystallklart, og på en klarværsdag er Trodla-Tysdal som tatt ut av et postkort.

Fra bryggeanlegget i Årdal padles den «naturlige veien» mellom fjellene. Øvre Tysdalsvatnet er et avlangt vann, og det er ikke mulig å padle feil, da en padler fra den ene enden til den andre.

Trodla-Tysdal - Vi nærmer oss klare

Turen er padlet sommeren 2018, dato 2-3. juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Informasjon

Vær oppmerksom på egne ferdigheter i kajakk. Samtidig må en være forsiktig med vær- og vindforhold. En må kjenne til sine egne begrensninger.

  • Turisthytte: Privateid turisthytte – se www.trodla-tysdal.no for mer informasjon.
  • Teltmuligheter: Muligheter for «leie» av telttplass i Trodla-Tysdal. Ellers øvrige regler etter Allemannsretten.
  • Fiske: Gratis fiske i elva Tusso og Øvre Tysdalsvatnet for betalende gjester.
  • Toalett: Do tilgjengelig for gjester ved Trodla-Tysdal turisthytte.
  • Bålplass/Grillsted: Bålpanne og grill tilgjengelig ved Trodla-Tysdal turisthytte.
  • Fjellgård: Trodla-Tysdal er Rogalands mest avsidesliggende gard som enda er i drift.
  • Mat: Kan bestilles på forhånd, – gjerne sammen med overnatting.

 

Annonse

 

 

Turreferat

Trodla-Tysdal - Frihet mellom fjord og fjell

Vi har lenge ønsket å padle til Trodla-Tysdal i kajakk, og nå lå endelig forholdene til rette – dette er nemlig ikke en tur som anbefales om ikke været er bra. I dag er det lite vind, og som en bonus er det nesten skyfri himmel. Kajakkene «sjøsettes» i Øvre Tysdalsvatnet ved bryggeanlegget i Årdal. Vi padler rundt Bjørnsholmen og Klubben hvor solgangsbrisen gjør padleforholdene litt med krevende. Det blåser godt og er krusninger på vannet.

Trodla-Tysdal - Heidi er på vei innover

Vi nærmer oss Holmane hvor krusningene har blitt til bølger som er store nok til at vi lar bildene vente. Men så fort vi har kommes forbi Holmane er forholdene heldigvis mye bedre. På Holmane ligger en gård og flere hytter. Vi har vinden og bølgene med oss, og før vi vet ordet av det kommer Trodla-Tysdal til syne i det fjerne. Vi padler forbi Torsteinsgjuvet, og kan bare forestille oss hvor flott det må være her når det ikke er så tørt – det er ikke så mye vann i fossen i dag.

Trodla-Tysdal - Vi har tatt med oss teltet

Vi er omringet av stupbratte skogkledde fjellsider, og padler de siste åretakene i Øvre Tysdalsvatnet og videre et lite stykke opp elva Tysso hvor vi går i land ved badeplassen. Vi finner en egnet teltplass, og i disse omgivelsene kunne teltet vært med i en reklame for Helsport! Et iskaldt men oppfriskende bad i elva er på sin plass på denne fine sommerdagen. Taco står på menyen, og vi koser oss med kortspill og litt vin i glasset, før knotten blir for plagsom og vi flykter inn i teltet.

Trodla-Tysdal - Blikkstille vann

Etter en god natts søvn våkner vi til nok en nydelig dag i Trodla-Tysdal, det er stille og rolig, og sola har enda ikke kommet frem over fjellet. Gradvis kommer sola høyere og høyere på himmelen, samtidig som de andre gjestene på hytta står opp en etter en. Vi spiser frokost og nyter kaffen, før campen ryddes og kajakkene lastes. Det er ikke en krusning på vannet, ikke et vindkast i lufta, og ikke en sky på himmelen. Her er det bare å ta inn de vakre omgivelsene og nyte turen hjem! Takk for denne gang Trodla-Tysdal.

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *