Trodla-Tysdal – Et eldorado for småbarnsfamilier

Trodla-Tysdal - Et eldorado for småbarnsfamilier

Trodla-Tysdal er Rogalands mest avsidesliggende gårdsbruk som enda er i drift. Stedet er omringet av svære fjell og bratte skråninger og ligger idyllisk til innerst i dalen. Det langstrakte Øvre-Tysdalsvatnet strekker seg helt opp til gården. Heidi med familie har gått fjellveien og vil sterkt anbefale denne turen videre! Sett av 3 t en vei på den totalt 7,5 km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
hjelmeland
3 t
en vei
7,5 km
en vei
67 moh
trodla-
tysdal
314 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Fra Kleivaland til Trodla-Tysdal, – en vei har turen Middels i vanskelighetsgrad. Det er god sti, men både lengde og stigning kan nok være utfordrende for de aller minste. En kan si at turen egner seg for barn som har gått litt på tur fra før, – spesielt om en skal gå tur/retur. Det er grind og bru på turen.

 

 

Turstart & parkering

Trodla-Tysdal - Parkering ved Kleivaland i Hjelmeland kommune

Parkering på Kleivaland i Hjelmeland kommune.

Fra Bryne, følg Rv44 forbi Klepp og Ganddal. Sving ut på E39 mot Stavanger, og fortsett til ferjeleiet Stavanger – Tau. Fortsett mot Ryfylkevegen 13, skole og idrettsanlegg passeres på høyre side like etter rundkjøringen. Følg veien langs Bjørheimsvatnet og Tysdalsvatnet. Tysdal camping passeres også. Fortsett og følg veien videre mot Årdal og Hjelmeland. Ferjestøa på Hjelmeland passeres. Følg Fv660 til skiltet avkjørsel til Kleivaland kommer til syne på høyre side. Det er også skiltet til «Melands Grønahei» og «TrodlaTysdal». Følg veien til endes og inn til den store parkeringsplassen. GPS posisjon N59 14.184 E6 23.060.

Tips?
For transport inn med båt kan en parkere ved Valheim i Årdal. For booking kontakt grunneier Kjell Tysdal, eller se www.trodla-tysdal.no.

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Alle nødvendige stikryss er skiltet, men selve merkingen opplever vi som «bare» delvis merket fra etappen Kleivaland til Trodla-Tysdal. Det er for øvrig god sti og enkelt å finne frem.

Terrenget er vekslende mellom skogkledde flater til åpne gressletter og høydedrag. Men en går for det meste i et skogkledd og skjermet terreng. Normalt greit å gå, men som for de fleste andre turer kan det også her være fuktig etter nedbørsrike dager, selv på stien. Langs stien passeres både tjern og vann, i tillegg til flere bekker og et nydelig fossefall.

Trodla-Tysdal - Vi har tatt med oss teltet

Turen er gått sommeren 2016, dato 23-24. juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Informasjon

  • Fiske: Fiskekort for salg i Øvre-Tysdalsvatnet.
  • Turisthytte: Privateid turisthytte – se www.trodla-tysdal.no for mer informasjon.
  • Teltmuligheter: Muligheter for «leie» av telttplass i Trodla-Tysdal. Ellers øvrige regler etter Allemannsretten.
  • Toalett: Do tilgjengelig for gjester ved Trodla-Tysdal turisthytta.
  • Mat: Kan bestilles på forhånd, – gjerne sammen med overnatting.
  • Fjellgård: Gårdene Kløv, Helgaland og Trodla-Tysdal passeres på denne turen. Kløv må en ta en kort avstikker fra stien for å gå bort til.

 

Annonse

 

 

Turreferat

23. juli 2016, dagen da vi for første gang skulle ta med oss slektninger fra Danmark, på en skikkelig fjelltur i vakre Norge. Å sette en dato for fjelltur i et land som Norge, er ikke annet en et sjansespill… Dagen nærmet seg, og det var meldt regn før og etter helga, med opphold og gode temperaturer disse to dagen som vi skulle reise. Kunne vi virkelig være så heldige?!

Vi kjørte fra Klepp i rundt 9 tiden med tre bilder fulle av bagasje. Min mor skulle nemlig ha med seg minstemann Eivind, og ta båten inn til Trodla-Tysdal. Dette ga oss flere fordeler. Vi kunne pakke med akkurat det vi ville av mat og drikke, og vi som skulle gå, slapp billig unna med en lett dagstursekk. Luksus med andre ord.

Trodla-Tysdal - Båttur inn til hytta

Vi kjører videre til Lauvik og tar ferja til Oanes, for så å kjøre videre til Årdal. I Årdal slipper vi av båtpassasjerer og bagasje, og kjører videre til Kleivaland der turen starter fra. På parkeringen begynner det å fylles opp, og vi må nærmest lete etter parkeringsplass, vi er glade for at vi har reservert soveplasser for natta.

Vi gjør klar sekker, fyller vannflasker, og er klar for å gå. Solen skinner, og gradestokken ligger rett over 20 grader, snakk om flaks! (solskinnsdagene i juli dette året kan vel nesten telles på en hånd?!) Vi går over broen, og følger grusveien mot høyre. Turen starter lett på grus og skogssti, og det går ikke lenge før Iris finner de første blåbæra. Det er ikke mye røde merker igjen på denne turen, men ved alle stiskiller er det skilt som tydelig viser hvor veien går.

Den lette starten tar brått slutt, og vi står foran den bratte Kløvabrekka. På en varm dag er dette en tøff stigning, spesielt for de minste. Iris har heldigvis verdens kuleste onkel, som bærer henne på skuldrene opp deler av bakken. Litt bensin hjelper også på, og på toppen av bakken tar vi oss en velfortjent pause. Med ny energi i kroppen, går turen videre mye bedre.

Jeg er imponert over Fie og Amalie, som kommer fra flate Danmark, og går i fjellet som om de ikke har gjort annet! Vi går forbi Kløvatjernet, og fortsetter noen meter til, før vi kommer til det fantastiske skiltet «Nå er det berre unnabakke». Dette skiltet satte virkelig fart i de små barneføttene, Fie, Amalie og Iris nærmest løper nedover stien. Vi går gjennom idylliske Helgaland, hvor flaskene nok en gang blir fylt.

Trodla-Tysdal - Flott foss

Videre kommer vi til Øyafossen, og gjestene fra Danmark er mektig imponert. Selv har jeg sett Øyafossen mye større og mektigere, men vakkert er det alltid. Fra fossen går vi videre ned forbi Øyahidleren og Dommedagssteinen, og så kommer omsider Tysdalsvatnet og gården Trodla-Tysdal til syne.

Trodla-Tysdal - Vi nærmer oss

Og for et syn! Jeg er her for fjerde gang, men blir like lamslått hver eneste gang, spesielt når sola skinner fra blå himmel, og virkelig viser plassen fra sin aller beste side! Omgitt av fjell på over 800 moh., storslått og mektig, bildene sier mye, men dette må bare oppleves! Viste du forresten at dette er Rogalands mest avsidesliggende gårdsbruk som fortsatt er i drift?

Trodla-Tysdal - Lek og moro

Det går ikke lenge før barna er klar i badetøyet, og resten av dagen går for barna med på bading, lek med frisbee, og klatring på de store steinene som ligger bak hytta. En stor naturlig lekeplass med andre ord. Vi koser oss med grillmat, samt litt godt i glasset, og sitter ute helt til leggetid. Det kunne ikke blitt bedre.

Trodla-Tysdal - Kveldsmat ute

Vi fordelte oss på to anneks, samt et rom på hytta, som vi hadde forhåndsbestilt. Alle anneks og soverom var i bruk, samt at det var full hems og folk som sov på madrasser i stua. Det var også mange folk som sov i telt, lavvo, og under åpen himmel. Det er altså ingen tvil om at dette er ei populær hytte, så det kan være lurt å reservere plass om turen planlegges i litt god tid.

Søndag spiser vi en god frokost, og nyter de siste timene i sola, før de fleste av oss vender snuten hjemover. Wenche og Iris blir også med på båten hjem, så de kan bade og kose seg i noen timer til, sammen med mor og Eivind.

Det er enda litt varmere i dag, så stigningene på vei hjem blir tøffe for Amalie, som skal begynne i 3. klasse til høsten. Men når vi er kommet helt opp, får hun en ny giv, og avslutter turen med stil. Fie som er to år eldre, klarer seg kjempegodt også denne dagen. Vi bruker 3 t 20 min på vei bort, inkludert pauser, da var Iris på nesten 7 år med. På vei hjem brukte vi imponerende 2 t 50 min med pauser, sprekt gjort av to unge danske piger!

 

Minner for livet;
Nå sitter vi igjen med minner for livet, og er så utrolig takknemlige for at vi fikk vist Norge fra sin beste side. Trodla-Tysdal anbefales på det varmeste for både store og små, og her kommer jeg tilbake igjen og igjen.

 

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *