Trælafjellet – En kort tur med spektakulær utsikt!

Trælafjellet - En kort tur med spektakulær utsikt!

Trælafjellet er å finne på høyfjellet i den naturskjønne Bjerkreim kommune. Ørsdalsvatnet er og forblir en favoritt, og det er nettopp utover dette langstrakte vannet en kan nyte utsikten fra Trælafjellet. Turen starter brått og bratt før den flater mer ut, og både lengden og høydemetrene er overkommelig for de fleste. Sett av 2t tur/retur på den totalt 6,4 km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
bjerkreim
2 t
tur/retur
6,4 km
tur/retur
712 moh
Træla-
fjellet
312 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Basert på turens lengde og stigning er turen til Trælafjellet klassifisert som middels i vanskelighetsgrad. Stien er for det meste god, men den siste kilometeren til utsiktspunktet går direkte i terreng med en del gresstuer og myr. Første del av turen er det mye stigning, men det er totalt lite stigning fordelt på antall kilometer. Det er ingen grinder, gjerdeklyvere eller broer på turen. 

Anbefalt fottøy: Fjellsko (Vanntette og med god støtte).

 

 

Turstart & parkering

Bjørnvatnet - Parkering ved Skineldvatnet i Bjerkreim kommune

Parkering ved Skineldvatnet ovenfor Lauperak.

Fra Cirkle K Vikeså, følg E39 mot Bjerkreim. Sving ned mot Byrkjemo (Covent AS) og ta over bru som går over den populære lakseelva i sentrum. Fortsett forbi barneskolen og kirken mot Odland, sving opp til høyre mot Lauperak. Følg veien opp og forbi den tidligere folkehjelphytta, på veien ned mot Lauperak går det en asfaltert vei opp til høyre. Sving av til høyre og følg veien til endes ved vatnet.

Merk!
Kjør forsiktig på veien opp mot vatnet pga telehiv.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Turen til Trælafjellet er godt merket, men det er ingen skilt som er merket med Trælafjellet. Fra parkeringsplassen ved Skineldvatnet følges skilting og rødmerking mot Store Skykula og Vassbø. Den tydelige stien følges et stykke langs Bjørnvatnet, før en kommer til et skilt merket «Utsikt 1 km». Her går en bort fra den tydelige rødmerkede stien og direkte ut i terrenget. Følg skilting nordover (ta til venstre), det er rødmerket hele veien til utsiktspunktet. Det er åpent og oversiktlig, og enkelt å finne frem i dette turområdet.

Merk!
I senere tid har det kommet merking og skilting for rundtur til dette turforslaget. Midt i Hestestegane-bakken er det skiltet med «Alternativ rute Trælafjellet». Denne vil etter hvert komme inn på vår rute. Anbefaler å gå rundturen.

Trælafjellet - Turbeskrivelse

Turen er gått våren 2020, dato 02. mai.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Trælafjellet - En kort tur med spektakulær utsikt!

Turen til Trælafjellet går i et fantastisk terreng, og gir en spektakulær utsikt utover det langstrakte Ørsdalsvatnet. Med sin korte lengde er dette en tur som egner seg godt for barn, forutsett at de er vant med å gå litt lengre turer i kupert terreng. Fra Skineldvatnet starter turen brått opp Hestestegane, og her er det bare å ta tiden til hjelp for å ikke brenne av alt kruttet i første bakke. Det stiger raskt, men til gjengjeld får en også raskt en flott utsikt om en snur seg og ser tilbake. Og etter den første kilometeren er den verste stigningen unnagjort.

Trælafjellet - En kort tur med spektakulær utsikt!

Det flater mer ut, og vi går i et nydelig høyfjellsterreng som er behagelig å ferdes i. Hvite snøflekker er spredt utover fjellene som omgir oss, og her oppe i høyden kan vi se flere tjern som gjemmer seg mellom fjellene. Vi går over en bakketopp, og Bjørnvatnet kommer til syne. Deler av vannet er dekket av is, og det mangler ennå noen varme solskinnsdager før terrenget viser frem sine vårlige farger. Langs vannet ser vi det nye skiltet som Helge Husveg har satt opp når han har merket denne turen. «Utsikt 1 km», dit skal vi!

Trælafjellet - En kort tur med spektakulær utsikt!

Vi går nå direkte i terreng, og det er ikke lenger fullt så behagelig å gå når den tydelige stien er byttet ut med gresstuer og myrlendte parti. Men vi skal ikke så langt, og så lenge en er litt forsiktig så går dette helt fint. Siden turen er nymerket vil det nok med tiden dannes sti også her. De rødmerkede pålene viser tydelig vei, og etter en kilometer er vi fremme ved turmålet. Og for en rå utsikt, tenk at en liten time til fots kan gi en så stor belønning, svetten opp bakken var uten tvil verdt det! Det er vindfullt og kaldt i dag, så vi rusler fort videre.

Trælafjellet - En kort tur med spektakulær utsikt!

Vi tar en snarvei ned til enden av Bjørnvatnet hvor vi rigger til dagens kjøkken. På menyen står meksikansk tomatsuppe med mye godt tilbehør. Vi spiser selvfølgelig mer en vi bør, noe som gir oss en god unnskyldning til å nyte pausen ekstra lenge. Solen steiker og vinden er nesten fraværende i denne solkroken, kaffekoppene fylles og akkurat her og nå er livet helt perfekt! Rødmerket sti følges ned til parkeringsplassen igjen. Trælafjellet stod til forventningene og er en tur vi varmt kan anbefale.

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *