Tømmerrenna i Vennesla

Tømmerrenna i Vennesla

Steinsfoss Tømmerrenne er en 4 km lang tømmerrenne i Vennesla, som i de senere år har blitt et svært populært turmål. Tømmerrenna ligger i naturskjønne omgivelser, og går blant annet gjennom tuneller og over hengebroer langs elva Otra. Turen byr på en kulturhistorisk opplevelse fra start til slutt, med flere spennende avstikkere langs veien.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

agder
vennesla
1,5 – 2 t
tur/retur
7,1 km
tur/retur
82 moh
høyeste punkt
108 m
stigning
joggesko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Enkel

Basert på turens lengde alene er denne turen gradert middels, men ettersom turen er svært lettgått med lite stigning vurderer vi turen som enkel. En kan gå tur/retur kun i tømmerrenna, eller en kan velge å få med seg avstikkerene, men her er også mye grus og lettgått terreng. 

Anbefalt fottøy: Joggesko (væravhengig).

 

 

Turstart & parkering

Tømmerrenna i Vennesla - Parkering

Parkering på Steinsfoss i Vennesla kommune.
Fra E18 Kristiansand, følg Torridalsveien og Fv405 mot Vennesla. Kjør forbi Vennesla sentrum og videre på Fv405 til Kringsjåvegen. Det er skiltet mot Steinsfoss og Tømmerrenna. Steinsfossvegen følges langs Setesdalsbanen, og broa går over Venneslafjorden. Det er flere parkeringsmuligheter nær broa. Dette er en populær tur, og det anbefales å være tidlig ute om en vil være sikret parkering. Pr. juli 2020 var det gratis parkering.

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Turen i Steinsfoss Tømmerrenne krever lite turbeskrivelse. Renna kan følges i naturlig retning tur/retur. Det er flere rasteplasser underveis, og en kan blant annet nyte utsikten over elva Otra fra «Balkongen».

Avstikkere langs veien er skiltet i tillegg til at det er flere infotavler langs/i nærheten av renna. Avstikkerne går tur retur og behøver heller ingen beskrivelse.

  • Setesdalsbanen er en museumsjernbane som går parallelt med tømmerrenna
  • Paulen Gård er leirstedet til speiderne i Vennesla
  • Kringsjå er en nedlagt kraftstasjon nær Paulen foss
  • Det er infotavler med nyttig info ved alle avstikkere

Tømmerrenna i Vennesla

Turen er gått sommeren 2020, dato 8. juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

Historie

  • Tømmerrenna ble bygget mellom 1952 og 1957 og ble brukt til å fløte tømmer langs elva Otra i Vennesla kommune, Agder.
  • I 1981 opphørte transporten av tømmer i elva, da bilene overtok med transport langs veiene.
  • Steinsfoss Tømmerrenne er gjennom årene blitt restaurert og vernet.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Tømmerrenna i Vennesla - Turstart ved Steinsland

Etter noen flotte dager med padling på Oggevatn, der siste padleetappe bare var på en liten kilometer, var vi tidlig pakket og klare i bilene. Vennesla og Steinsfoss lå bare en liten kjøretur unna, og kjøreruten kunne fint legges om slik at vi kjørte denne veien. Da var det ingen tvil, vi måtte bare få med oss denne tømmerrenna som vi har sett så mange bilder av i sosiale medier! Allerede fra turstart var omgivelsene spektakulære, med fossefall og en flott elv omringet av frodige grønne omgivelser. Når sola i tillegg skinte fra en blå himmel som var pyntet av noen få lette skyer, ja da lå forholdene til rette for en flott tur! 

Tømmerrenna i Vennesla - Hengebro

Vi tar ikke mange stegene før vi allerede er mektig imponerte over det flotte arbeidet som er lagt ned i å lage en slik tømmerrenne. Her har det vært blod, svette og tårer for noen tiår tilbake, mens vi rusler på kosetur i renna. Vi kommer til første hengebro, og Kjell Arild morer seg med å kommentere rustne wirer og bolter som aldri hadde fått godkjennelse i jobbsammenheng hos han… mens jeg går med hjertet i halsen og syns ikke kommentarene er særlig morsomme..

Tømmerrenna i Vennesla

Stedvis går vi med skog på begge sider, mens store deler går med skog på den ene siden og elva parallelt på den andre siden. Vi kommer til nok en hengebro, og selv om hjertet dunker litt ekstra så er det en kul opplevelse å krysse elva i ei tømmerbro. Elva som renner forbi er mektig og flott! Ved Vrengen blir vi stoppet av et skilt som sier at tømmerrenna videre er stengt, den allmenne ferdselen stopper her. Vi snur og følger tømmerrenna tilbake, naturligvis samme vei.

Tømmerrenna i Vennesla - Slettsnok

Ved Paulen foss tar vi en avstikker mot den nedlagte Kraftstasjonen «Kringsjå». Vi går langs en steinmur mot Paulen foss, og uvitende passerer Kjell Arild en slettsnok som ligger ned i et hull slik at den går i ett med muren. Heldigvis er det en av oss som er litt mer observante, og jeg får stoppet og tatt bilde og foreviget et sjeldent syn. En flott opplevelse før vi utforsker videre ved Kringsjå og området rundt.  

Tømmerrenna i Vennesla - Balkongen

Tilbake i Tømmerrenna passerer vi Paulen gård, som vi velger å gå forbi denne gang. Vi var tidlig ute og hadde renna for oss selv på vei bort, men på returen forstår vi raskt at dette er en populær tur. Når vi er tilbake ved parkeringen er det allerede overfylt med biler. En flott og spesiell tur som anbefales.

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *