Taumevatn Turisthytte – Sommerrute fra Ådneram

Taumevatn Turisthytte - Sommerrute fra Ådneram

Taumevatn Turistforeningshytte ligger idyllisk til på et høydedrag ved Taumevatn i Sirdal kommune. I hytta er det god plass med mange sengeplasser – fordelt på flere rom, i tillegg finnes det en rekke spill samt utleie av vester/robåt. Hytta er populær blant barnefamilier, da det er enkel adkomst med sykkel og fottur på sommerstid fra Ådneram. Sett av 2 t en vei på den den totalt 11,6 km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

agder
sirdal
2 t
en vei
11,6 km
en vei
790 moh
taumevatn
turisthytte
267 m
stigning
fjellsko
Fottøy

Merk!
Sykkelturen er på 7 km, mens fotturen er på 4,6 km.

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Sommerruten fra Ådneram til Taumevatn Turistforeningshytte er klassifisert som Middels i vanskelighetsgrad. Den totale lengden er på 11,6km med en stigning på 267 høydemeter. Første 7km går på asfaltert vei, og de fleste velger å sykle denne etappen – Da gjenstår kun en 4,6km lang fottur etappe med beskjedne 119 høydemeter å bestige til turisthytta.

For de som hverken vil gå eller sykle anleggsveien kan taxi bestilles, de har nøkler til veibommen nede ved Ådneram. Men vi anbefaler altså å sykle den koselige etappen på asfalt.

Kjekk og lettgått familietur med lite stigning fordelt ut på antall kilometere.

 

 

Turstart & parkering

Taumevatn turisthytte - Fottur fra Ådneram

Parkering ved stengt anleggsvei opp langs Flatstølåna i Ådneram.

Fra Ålgård i Rogaland fylke, sving av E39 med skilt opp til Sirdal og Oltedal. Følg veien forbi Oltedal, Dirdal, Gilja og fortsett videre mot Hunnedalen. I Hunnedalen passeres fylkesgrensa og vi kjører inn i Vest-Agder fylke og videre opp mot Ådneram i Sirdal kommune. Sinnes og Fidjeland passeres før vi er fremme i Ådneram, fortsett forbi avkjørselen til Suleskard og like bak svingen er det skiltet «Skiløype» opp til høyre. Et gråfarget lagerbygg blir passert på veien opp mot den stengte anleggsveien. Parkering langs anleggsvei, før bom – vis hensyn.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Fra Ådneram starter turen til Taumevatn på anleggsvei. Det er frodig natur med Jonsbekken som skaper fossefall ned mot Timremyrane og Flatstølåna. I Flatstølen er området åpent og oversiktlig med store myrpartier. Terrenget er stigende opp mot Bronebakkane og Ørnefjellet. Flere tjern og fiskevann passeres på turen inn til turisthytta – så husk fiskestanga! Landskapet er for det meste oversiktlig, delvis flatt og lettgått.

Sommerruten er unnagjort både på sykkel- og til fots, derfor velger vi å beskrive etappene hver for seg.

 1. Fra Ådneram (bom) til vei/stiskille til Taumevatn på anleggsvei
  Umerket tur langs asfaltert anleggsvei, cirka 7 kilometer. Vi anbefaler å ta med syklene for denne etappen. Det er skiltet med «turskilt» til Taumevatn like etter Elsvatn 736 moh.
   
 2. Fra vei/stiskille til Taumevatn til Taumevatn Turisthytte.
  Det er tydelig sti, gode merkinger og alle stikryss er skiltet – vi opplever det som enkelt å finne frem i dette området. Følg T-merket sommerrute nord for Elsvatn, ned mot Holmevatn og ut til østlig ende av vannet. Fortsett over Djubevassbekkjen (helårsbro) og videre opp til Stompetjødnene. Følg skilting mot Taumevat og like rundt fjellnabben ser en hytta på en høyde ovenfor Taumevatnet.

Taumevatn turisthytte - Et fantastisk sted

Turen er gått sommeren 2017, dato 01-02. august.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Aktivitetsmuligheter & informasjon

 

Aktivitetsmuligheter

Fiske * Turisthytte * Sykkel *
Toalett * Proviantlager * Robåt *

* Fiske: Medlemskort i STF gjelder som fiskekort i Statskogs eiendom (Njardarheim).
* Turisthytte: Selvbetjent turisthytte med proviantlager. Ulåst hele året.
* Sykkel: Anbefales på turens første 7kilometer på anleggsvei (asfalt).
* Toalett: I tilknytning til turisthytta.
* Skiløype: Det kvistes normalt skiløype fra Ådneram til Taumevatn fra Uke 9 (vinterferien).
* Proviantlager: Det er eget matlager på turisthytta.
* Robåt: Det er redningsvester og robåt på hytta for utlån.

 

Informasjon

 • Adkomst – Sommerrute
  Lettgått sykkel- og fottur fra Ådneram på sommerrute.
   
 • Adkomst – Vinterrute
  Kvistet vinterløype normalt fra uke 9 (vinterferien). Følger store deler av samme trase med små avvik fra sommerruten.
   
 • Taumevatn Turistforeningshytte
  Selvbetjent turistforeningshytte med 31 sengeplasser fordelt på 9 rom. Hytta har proviantlager og står ulåst hele året. Det er mulig å booke sengeplass på forhånd. Hytta er utstyrt med nødsender. Barnevennlig turisthytte med leie av redningsvester og robåt.

 

Annonse

 

 

Turreferat

Taumevatn turisthytte - Turen starter med en 7 km lang sykkeltur

Vi går mot slutten av ferien og ønsker å få utnyttet noen av de siste dagene. Værutsiktene er ikke så veldig bra, så vi vil ikke legge ut på en altfor strabasiøs tur. Taumevatnet har vi kun besøkt på vinterstid, så det kan passe bra med en sommertur til denne hytta. Letteste adkomst til hytta på sommerstid er å sykle 7 km på anleggsvei fra bommen til startstedet for selve fjellturen, for så å gå de siste 4,6 km til fots. Det er en del stigning på vei opp, og vi bruker ca. 30 min på sykkeletappen. Det er tydelig at vi ikke er alene om å sykle langs anleggsveien, for her er det mange sykler fra før. Vi gjemmer syklene litt bort og er klare for en aldri så liten fjelltur.

Taumevatn turisthytte - Fotturen er på 4,6 km

Det er mildt og godt ute, og etter en del pusting og pesing på sykkelen kjennes det deilig ut å kunne gå med kortermet t-skjorte. Vi ser fort at det har vært en del nedbør de siste dagene, og helt fra starten av er stien sørpete og våt. Vi går ikke mange meterne før vi går over første klopping, og det er tydelig at det er en utsatt sti, for kloppinger er det mange av på denne turen. En T-merket grind tar oss videre inn i terrenget, og steinene langs stien er med jevne mellomrom merket med rødt.

Taumevatn turisthytte - Fisken vaker flere steder. Glem ikke fiskestanga

Vi passerer Holmevatn, hvor vi på hjemturen skal erfare at fisken villig biter på, om en har den rette sluken vel og merke! Fra Holmevatnet beveger vi oss oppover i terrenget, og stien er skikkelig sørpete og sleip. Vi treffer to bestefedre med to barnebarn, og han ene kan fortelle oss at det regnet ekstremt dagen før. Hans erfaring er at han har aldri opplevd stien så sørpete til tross for at han har ferdet mye i dette terrenget før. Det går en sti på andre siden av bekken, men vannføringen er for høy, så vi krysser over ved vinterbroen litt lenger oppe i bakken.

Taumevatn turisthytte - Vi nærmer oss hytta i det frodige terrenget

Vi kommer til Stompetjødnene, og i myrdraget mellom tjernene går et stiskille skiltet mot Håheller, Ådneram og Taumevatn. Vi går mot sistnevnte. Det er stedvis svært myrete langs tjernene, i tillegg til at et lite parti med ur passeres. Selv om det var helt hvitt sist vi var her, kjenner vi igjen terrenget uten snø. Vi nærmer oss hytta og konkluderer med at dette er en kort og lettgått tur, til tross for hva de store nedbørsmengdene har gjort med terrenget. Etter ca. 1,5 time til fots kommer den flotte hytta til syne.

Taumevatn turisthytte - Nydelig hytte innpå fjellet

Taumevatn er ei stor og flott hytte uten hems, men med mange sengeplasser. Vi forventet nesten full hytte med mange barnefamilier, ut i fra syklene på parkeringsplassen å bedømme. Men her var vi visst de første som skrev oss inn i besøksprotokollen denne dagen, og syklene hører mest sannsynlig til folk som er på dagsturer eller andre hytter. Vi får i oss litt mat og kaffe, samtidig som flere overnattingsgjester kommer til hytta. Middagen lar vi vente, for først vil vi ut å prøve fiskelykken!

Taumevatn turisthytte - Vi prøver fiskelykken

Vi prøver oss først i Taumevatn, som er det store vannet vi ser fra hytta. Kjell Arild får fisk på første kast, og vi blir svært positive til fiske i dette vannet! Men, fisken ga oss falske forhåpninger, og vi innser at fiskelykken ikke var så stor allikevel. Vi forflytter oss ned til Litla Taumevatn, og her kan vi anbefale å fiske! Det var riktignok Kjell Arild sin sluk fiskene var mest interessert i, og selv reiste jeg rett hjem og kjøpte en lik. Det er på tide med middag, før vi bruker resten av kvelden til spill, avslapping og drøs med de andre på hytta. Til sammen var vi 15 overnattingsgjester på hytta denne natta. På morningen spiser vi frokost og gjør unna hyttepliktene, før vi vender snuten hjemover. Vi følger samme rute hjem, og til tross for noen kraftige regnbyger, koser vi oss med litt fiske også på vei hjem.

Turen avsluttes med en sykkeltur som er unnagjort på 1-2-3 med nesten bare nedoverbakke.

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *