Sygno – Barnevennlig topptur i Sandnes

Sygno - Barnevennlig topptur i Sandnes

Den kuleformede fjelltoppen Sygno ruver i terrenget ovenfor Sviland i Sandnes kommune. Turen opp hit passer utmerket for barnefamilier, men også som en enkel dagstur for mosjonister og turgåere. Fra Skjelbreitjørna går første del av turen på traktorvei, før det mot slutten blir enkel stigning i behagelig og lettgått kulturbeite. Hele turen er rødmerket! Sett av 1,5t tur/retur på den totalt 4,6 km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
sandnes
1,5 t
tur/retur
4,6 km
tur/retur
214 moh
sygno
132 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Enkel

Tur/retur fra Skjelbreitjørna til Sygno er klassifisert som Enkel i vanskelighetsgrad. Turen starter lettgått med å følge traktorvei langs «vanngaten», og det er nok kanskje denne etappen som byr på den største utfordringen, ikke fysisk, men kanskje noen barn vil oppleve etappen som litt kjedelig? Vår erfaring er at høyder, terreng og lett fysisk anstrengelse motiverer mer enn flate barmarker og grusveier.

Turen er lettgått, men allikevel kommer en ikke utenom litt stigning på slutten. Enkelte partier kan oppleves som litt luftige, ta tiden til hjelp er vårt råd! Det er ingen gjerdeklyvere, men derimot må en igjennom et par grinder.

 

 

Turstart & parkering

Sygno - Parkering ved Skjelbreitjørna

Parkering ved Skjelbreitjørna i Sandnes kommune.

Fra Nærbø, kjør mot Undheim. Sving av mot Ålgård, like før idrettsanlegget på Undheim. Sælandsvegen følges forbi Sælandskogen og videre mot Ålgård. Følg langs Edlandsvatnet og videre mot E39, ta til venstre i rundkjøringen og fortsett forbi Kongeparken. Figgjo passeres og like etter bomstasjon er det skiltet mot Arboret, sving til høyre. Fortsett på Espelandsveien til det er skiltet til Lauvik, sving til høyre i kryss inn på veien Søredalen. Svilandsfossen passeres og på venstre side kommer parkeringsplassen v/ Skjelbretjørna (Ur-eikjeland) til syne.

Tips!
Til tross for en romslig parkeringsplass blir det ofte fullt, særlig på klarværsdager og på søndager, møt derfor tidlig opp.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Fra Skjelbreitjørna er det både skiltet og godt rødmerket. I tillegg følger en «rørgata» helt ut til kulturbeite, altså like nedenfor Sygno. Kulturbeitet er også godt merket og stien her er tydelig, en er aldri i tvil om hvor en skal gå, – er våres konklusjon. Det er oversiktlig og enkelt å finne frem i dette turområdet.

Landskapet er for det meste flatt, lettgått og store deler av turen går på traktorvei. Siste rest av turen går i et utsiktsrikt kulturbeite før selve bestigningen av fjellet tar til, og på toppen får en definitivt utsikt for kaloriforbruket – det lover jeg! Det er noe småskog / leplanting langs traseen. Det er ingen gjerdeklyver på denne turen, men det er to grinder.

Alsvik Natursenter - Barna prøver fiskelykken

Turen er gått våren 2017, dato 14. mai.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

 

Informasjon

  • Taket på «rørgaten» er av typen «bølgeblekk-plater», og det står ved gjentatte skilt at en må holde avstand og ikke berøre disse.
  • En kan fiske på kommunal grunn i Skjelbreitjørna uten fiskekort, se infotavle på parkeringsplassen.
  • Det er husdyr (storfe og sau) på beite nedenfor Sygno, husk eventuelle båndtvangsbestemmelser og lukk alle grinder etter deg.

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Det kuleformede fjellet Sygno har vi ikke vært på før. Turen opp hit har jeg blitt fortalt ikke er av den lengste eller mest krevende typen, og sett i forhold til kjøreturen, kombinerer enn gjerne da denne toppturen med noe annet, og for Marikken og jeg ble det trampolinekjøp i Stavanger.

Sygno - Marikken har plukket "blomst" til pappa

Men jeg vil si en ting først som sist! Selv om vi voksne kanskje tenker at dette er en kort topptur, så gjør ikke barna det. Mestringsfølelsen etter å ha besteget et fjell som dette er på nivå; Skyhøyt!

Turen starter fra parkeringsplassen ved Skjelbreitjørna. Det er god gruset vei igjennom et lite skogsparti, ut mot «rørgata» som følger oss hele veien bort til kulturbeite ved foten av Sygno.

Sygno - Vi nærmer oss toppen

Bæremeisen kan være god og ha når de små føttene trenger en hvil, så får han pappa brynt seg litt ekstra i motbakkene med noen kilo ekstra på ryggen.

Det er to grinder på turen, og noen hundre meter etter siste grind er det tydelig skiltet opp i kulturbeite, men vær oppmerksom på at her har det kommet ny vei som går langs et jorde/område som gjøres klar til dyrking. Følg denne «steinsatte» veien oppover, og selv om veien er ny, er det også rødmerket her.

Sygno - Turbok på toppen

Kulturbeitet er behagelig og lettgått å ta seg frem på, selv til tross for noe stigning. Siste etappe opp til Sygno går nærmest på snaufjellet, og her kan det være greit å hjelpe de aller minste opp da det enkelte steder er litt bratt.

Marikken løper mot turkassen, og hun vet så godt at her skjuler det seg «tegnesaker»… Men, «tegninger» i disse bøkene er ikke alltid like populære for andre, så da kan det være greit å ha med litt papir selv.

Utsikten på toppen er upåklagelig, og både små og store koser seg på toppen av dette fjellet. Husk nistepakken, de små trives like godt med å spise ute som vi!

Sygno - Plask!

Turen går tilbake på samme trase. Marikken har fått hvilt seg litt, og vi har lekt masse, så nå er vi klare for å gripe fatt på hjemturen.

Sølepytter har alltid fasinert barn, og Marikken er ingen unntak. Før skulle alle hoppes i, men nå er det mye kjekkere og «kaste stein» uti.

Husk og lukk grindene, det er storfe og sau på beite for siste rest opp til Sygno.

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *