Støybingsvarden – Lettgått topptur med vid utsikt

Støybingsvarden - Lettgått topptur med vid utsikt

Turen til Støybingsvarden er lettgått og passer for hele familien.  Landskapet er spennende og stien slynger seg mellom kulturbeite, utmark og direkte i terreng. Fra den svære varden på toppen er  det vid utsikt utover mangfoldige vann, frodig hei-landskap og vår vakre kystlinje. Fra Gløbstad i Eigersund kommune er stien både rødmerket og skiltet. Sett av 1,5 t tur/retur på den totalt 4,9 km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
eigersund
1,5 t
tur/retur
4,9 km
tur/retur
390 moh
støybings-
varden
217 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Basert på turens lengde og stigning er turen fra Gløbstad til Støybingsvarden klassifisert som Enkel i vanskelighetsgrad. Vi velger allikevel å henvise til kategori Middels også, og det fordi flere av partiene langs stien er svært fuktige, samt at en må regne litt brå stigning opp siste del av turen, til selve toppen og utsiktspunktet.

Stien er for det meste god, men vi savner noen «kloppinger» (treplanker eller netting) for å skåne naturen. Stigningen opp til toppen går delvis på snaufjell, og en må her være oppmerksom på at det kan være sleipt og glatt om fjellet er fuktig. Det er også lite stigning fordelt ut på kilometrene. Alt i alt, en kjekk, lettgått og utsiktsrik tur som passer like godt til trim, kveldstur og søndagstur for hele familien.

 

 

Turstart & parkering

Støybingsvarden - Parkering på Gløbstad i Eigersund kommune.

Parkering på Gløbstad i Eigersund kommune.

Følg E39 forbi Vikeså og fortsett mot Helleland. Kjente Bens-Cafe og Shell 7-eleven passeres langs veien. Ikke mange minuttene senere er det skiltet til Eia (Eia 15km), sving av til høyre og fortsett videre på Eiaveien. Kjør over jernbanebroa og følg veien videre. Ved skilt inn til Drange (Drange 2 km) svinger en av til høyre og følger Drangeveien Fv78 oppover. Veien deler seg i to og en får valget mellom å fortsette på Drangeveien eller å svinge til høyre på Møgedalsveien – sving av til venstre og følg vei / skilting mot Drangeveien.

Fra T-krysset er det 3,8 km til parkeringsplassen. Følg Drangeveien og fortsett opp og forbi gårdstunet øverst på Drange. Kjør igjennom grind og ut på Gløbstadveien (grusvei). Det er viktig å merke seg at en skal følge grusveien helt til endes, cirka 3 kilometer. I tillegg vil vi presisere at all kjøring her skjer på eget ansvar – grusveien er ujevn og det frarådes å kjøre her med lav/senket bil.

Vær oppmerksom på at grusveien er svært «langdryg». Sving ikke av grusveien noen steder, men følg den helt til endes. En passerer «gamle turskilt» hvor det står blant annet Glypstad, ei grind og et gårdstun opp på høydedraget, men vi presiserer at grusveien skal følges til endes – så langt som du kommer! Parkering på opparbeidet grusplass like ved oppslagstavla. 

Viktig!
Velg ikke en lav eller senket bil for parkering på Gløbstad. Grusveien holder flere steder dårlig standard og det er også en del ujevnheter i veibanen – all kjøring skjer på eget ansvar!

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Hele turen er skiltet og rødmerket. Det er ei stor oppslagstavle ved parkeringsplassen på Gløbstad, og mange turalternativer henvises det til her, blant annet Støybingsvarden.

Vi velger å dele opp beskrivelsen;

 1. Fra Gløbstad (Parkering) til vei/stiskille (700m)
  Følg rødmerking og skilting i pilens retning – over kjettingen som henger mellom to steiner ved parkeringsplassen. Følg traktorveien i cirka 700m til skilt mot «Støypingsvarden» kommer til syne.
   
 2. Fra stiskille ved traktorvei til foten av fjellet Støybingsvarden
  Kupert terreng med noe småskog og litt overgrodde stier, – noen få steder. Etappen er rødmerket, og følger sørsiden av Glypstadvatnet. Lengden er på cirka 1,4 kilometer.
   
 3. Fra foten av Støybingsvarden (gjerdeklyver) og til toppen ved varden
  Fra gjerdeklyveren – kort fottur-etappe, men bratt stigning og flere sleipe partier bestående av sti og snaufjell. Det er «nødlet» (stein på stein) flere steder opp langs ryggen av Støybingsvarden. Enkelt å finne frem.

Støybingsvarden - Kaffe og litt sjokolade må vi ha

Turen er gått høsten 2017, dato 25. september.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Støybingsvarden - Heidi følger skilting mot Støybingsvarden

Etter å ha følt at vi hadde kjørt langt, og lenger en langt, kom vi endelig frem til parkeringsplassen på Gløbstad.  De siste tre km gikk nemlig på en smal og dårlig grusvei hvor vi måtte kjøre rolig og forsiktig. Det er mandag ettermiddag, men enda tidlig nok på høsten til at vi klarer å gjøre unna en topptur før mørkets frembrudd. Turen starter på en gammel ferdselsvei, og allerede etter få meter har vi en fin utsikt over Glypstadvatnet. Støybingsvarden ser vi allerede herifra, den flotte varden viser godt igjen i landskapet.

Støybingsvarden - Flott utsikt over Glybstadvatnet

Etter snaue 700 meter følger vi skiltingen som tar oss av fra ferdselsveien og inn i terrenget. Det er stedvis myrete og svært vått, så her er det absolutt et «must» med vanntett fottøy. De røde merkene på trær, steiner og merkepåler viser tydelig vei mot turmålet. Bjørketrærne har mistet alle sine blader, og bakken er farget i nydelige gul-brune høstfarger som kommer ekstra godt frem i lyset fra kveldssolen. Stien er noe gjengrodd, men samtidig lett å følge. Det er et åpent og oversiktlig terreng.

Støybingsvarden - For en enorm utsikt!

Det er lite stigning på denne turen, sett bort fra den siste «kneika» opp til toppen. Denne stigningen er hverken veldig lang eller bratt, og er overkommelig for de fleste. Når vi kommer vil topps blir vi belønnet med en nydelig utsikt i alle retninger. Her ser en blant annet ut over både Glypstadvatnet, Heigravatnet og kysten. I tillegg pryder to varder toppen, den ene er virkelig stor og flott og viser godt igjen på lang avstand. Dette er en lettgått tur som virkelig gir «valuta for pengene».

Støybingsvarden - Middagen spiser vi til solnedgangen

Det er en klar og fin høstdag, og vi er heldige som får med oss solnedgangen fra toppen. Med oss i sekken har vi stormkjøkken, og på menyen står Thai suppe med ferske rundstykker. Suppen varmer godt, for vinden er kald her på toppen. Mette og gode nyter vi litt sjokolade til den nykokte kaffen, mens vi ser solen gradvis forsvinne ned i horisonten. Det er på tide å gå hjemover før mørket innhenter oss. Vi følger de samme fotsporene på vei hjem, og rekker akkurat ned før det blir mørkt.

Som en fin avslutning på kvelden får vi på bilturen se en rådyrgeit med tre nydelige killinger som krysser veien –  et virkelig flott syn!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *