Steinkjerringa – Tur fra Vandavatnet

Steinkjerringa - Tur fra Vandavatnet

Steinkjerringa er et populært turmål på vakre Jæren, mange turgåere i alle aldre benytter seg av det klassiske, brunfargede lyng og myrterrenget vi finner nettopp her. Blåmerket sti passerer det idylliske Litla Vandavatnet på vei mot Mor Norge, eller populært kalt Steinkjerringa. Videre kan en fortsette til Synesvarden eller Gauleksvarden om ønskelig. Sett av 1,5 t tur/retur, total lengde 5,5 km.

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
1,5 t
tur/retur
5,5 km
tur/retur
261 moh
stein-
kjerringa
108 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Enkel

Fotturen fra Vandavatnet til Steinkjerringa går for det meste i et åpent og oversiktlig terreng, men noen små partier går også i skog. Første del går på traktorvei, før en fortsetter på tydelig og god sti. Det er noen myrlente parti, på de mest utsatte partiene er det lagt ut kloppinger. Turen er kort og har lite stigning, og klassifiseres til vanskelighetsgraden enkel. Det er flere gjerdeklyvere på denne turen.

 

Turstart & parkering

Steinkjerringa fra Vandavatnet - Parkering

Parkering på opparbeidet parkeringsplass ved Vandavatnet i Hå kommune.

Følg Jærveien/Fv44 til Varhaugvegen/Fv504 i Hå. Kjør forbi Varhaug «sentrum» og ta første avkjøring i rundkjøringen mot Elgane. Etter 800 meter, sving til høyre og inn på Hålandsvegen. Etter nesten 5 km kommer en til et gardstun hvor det er skiltet med P-Steinkjerringa inn til høyre. Grusveien følges til en kommer til tilrettelagt parkeringsplass (google maps viser kun vei til gardstunet) GPS Posisjon N58 36.072 E5 44.768.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Fra parkeringsplassen følger en grusveien ned til Vandavatnet, hvor en går videre på sti og traktorvei langs Vandavatnet, delvis i skogsterreng. Ved enden av Vandavatnet tar en av fra traktorveien og krysser gjerdeklyver som tar enn inn på en skogssti. Når en kommer ut av skogen går resten av turen i et åpent og oversiktlig terreng, forbi Litla Vandavatnet og hele veien til «Mor Norge». Hele turen er skiltet og blåmerket. 

Steinkjerringa - Vandavatnet

Turen er gått våren 2014, dato 10. mars.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Det er vår og fint vær ute. Vi blir stående å kikke utover Vandavatnet, stemningen er idyllisk. Blåmerkede trepinner leder denne spreke FjellTrimmen gjengen inn i skogsterrenget like sør for vatnet. De høye trærne blir lavere og lavere desto lenger opp mot det brune landskapet vi kommer. Ute av skogsterrenget følger vi en traktorvei langs Vandavatnet, men ikke mange meterne, for midt i svingen der hvor terrenget er stigende står det en gjerdeklyver. Vi hopper over her og fortsetter på sti inn i skogsterrenget her.

Steinkjerringa fra Vandavatnet

Et lite parti like utenfor skogsområdet og før Litla Vandavatnet er fuktig og området er myrlendt. Det er viktig å ha godt fottøy om en vil komme tørrskodd over her (det er gjort utbedringer på stien, og det er nå kloppet over de våte partiene). Stien er for øvrig tydelig, men merkingen viser dårlig igjen på en liten etappe på knappe 500m. Retningen er østlig på hele turen. Vi når et lite høydedrag og stopper opp like ved en «steintavle» som er murt opp. Utsikten allerede nå er spektakulær ned mot vakre Jærkysten.

Steinkjerringa - Fra Vandavatnet

«Sur røyklukt over Jæren», står det på et skilt. Det torvpregede landskapet var en viktig ressurs i eldre dager. Torv ble brukt til brensel og ble sett på som like viktig for jærbuen, som skogen var for østlendingen. Det frodige torv og myrprega landskapet vitner om at det en gang har vært skog på Jæren, tresorter som eik og furu og noe senere bjørk var hoved artene. Stien går like ved vannkanten av Vandavatnet, Litla. Vi nærmer oss Steinkjerringa. Det er overskyet og litt vind ute. Det er ikke langt ned i luftlinje til vår vakre kystlinje, utsikten er virkelig et skue for øyet. Den blåmerkede stien er lettgått i et åpent og flatt terreng. Vi har for lengst sett «Mor Norge», for «hun» er synlig langt fra i det flate terrenget. To gjerdeklyvere tilbakelegges før vi står side om side.

Steinkjerringa fra Vandavatnet

«Mor Norge» eller Steinkjerringa ble løfta opp på steinen 7.Juni 1927 ved hjelp av en åtte meter høg steinbukk. Det er ingen selvfølge at statuen er plassert ut hit, i 1898 og 99 startet S. Neandros med statuen. Han ble ikke ferdig med mesterverket og forlot dette halvferdig for å reise til Amerika. Den halvferdige statuen av «Mor Norge» sto ved jernbanestasjonen i Stavanger og skulle etter planen ødelegges. Men, i 1924 satt heldigvis Emelankton Aadnesen fra Nærbø i gang og samla inn penger for og frakta statuen som den gang kosta 500 kr. Pengebeløpet ble støtta fra et hundretalls personer fra Nærbø og Varhaug. Transporten fra Vigrestad og til Aniksdal foregikk med bil. Videre til Jolosten 4-5 km inn i heia skjedde på hardt vinterføre og tok hele to år.

Steinkjerringa fra Vandavatnet

 Dagens tur går i samme fotspor tilbake til Vandavatnet, men det er gode muligheter for å fortsette på blåmerket sti mot Synesvarden eller Holmavatn. Kombiner gjerne med en bil ved Vandavatnet og en like nedenfor Synesvarden ved Veisedalen, her er det også opparbeidet parkeringsplass. God tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *