Stavtjørn – Skitur i blå løype

På Stavtjørn er mulighetene mange, både sommers og vinterstid. Mens noen velger å ta skiheisen til topps for å sette utfor fjellsida, valgte vi istedenfor å gå på «bortover-ski» som det populært kalles. Det er tilrettelagt med gode skispor, romslig parkeringsplass og informative plakater langs hele traseen – takket være Stavtjørn grunneierlag BA.

Sett av 3 t på den totalt 14 km lange rundturen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
Bjerkreim /
Gjesdal
3 t
rundtur
14 km
rundtur
672 moh
Blomhemmane
422 m
stigning
skisko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Vår beskrivelse varierer selvsagt med føreforhold og løype-preparering. Da vi gikk skituren var det kjørt med tråkkemaskin opp til Oksevadtjørna. Herfra og ned til Barbuvatnet og via Sandvassdalen med snøscooter og «sporsetter». Gode løyper og flere var ute på ski samme dag.

Middels krevende løype med med flere muligheter for å få tatt seg ut – både opp og ned. Kjekk løype som virkelig anbefales!

 

 

Turstart & parkering

Turen starter fra Stavtjørn i Bjerkreim kommune.

Fra CirleK på Vikeså, fortsett mot Stavtjørn og skitrekket der.

På venstre side, før skitrekket er det en stor og romslig parkeringsplass. Parkering for hyttefolk og tur/skigåere. Parkeringsavgift.

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Fra Stavtjørn Vintercamping er det i sesong, og når forholdene tillater det oppkjørte løyper – både med tråkkemaskin og sporkall/setter.

Blå løype starter rolig, men dreier seg etter hvert oppover i terrenget. Vi går først opp til Oksevadtjørna. Her stopper oppkjørt løype med tråkkemaskin. Videre rundt Stølsvatna og ned mot Hommane / Barbuvatnet er det kjørt med snøscooter og sporsetter.

Utsikten på toppene her er virkelig et skue for øyet. Rett og slett vilt og vakkert!

Fra Barbuvatnet og videre ned i Sandvassdalen er det også idyllisk. Absolutt verd å ta en stopp – og gjerne et lite kaffebål? Det skal i tillegg være satt opp en gapahuk nå. Hvor eksakt denne står er jeg ikke sikker på.

Skituren fortsetter etter en god pause ned Sandvassdalen og videre tilbake til parkeringsplassen.

God tur!

Turen er gått våren 2015, dato 18. mars.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Ole Andre og jeg er på vei opp til Stavtjørn, ikke for å sette utenfor fjellsidene fra trekket, men for å gå på «bortover-ski». Det er nemlig ypperlige forhold med tråkkede og kvistede løyper, samt informative plakater om forholdene tillater det. Med innsparte timer i timebanken har vi tatt oss fri fra arbeid. Sola skinner og det er nærmest skyfri himmel ved start, et beskjedent vindpust kan kjennes om en kjenner godt etter.

Den stekende sola gir momentant følelse og forsmak på påsken 2015. Det er et klart klisterføre i løypa, og vi innser raskt at vi har bommet med smøringen. I det vi runder en liten fjellnabbe, får vi en storslått og mektig utsikt utover dalføret. I følge de mange informasjonsplakatene i løypa er vi nære både punkt 5 og 6, nemlig Grøttelandstølen og Kattaholet. Det er ved Kattaholet en ender opp etter å ha tatt rundturen over heia.

Vi står like nedenfor turens første vann. En pust i bakken benyttes til å fotografere det flotte terrenget vi har tilbakelagt oss. I forkant av dagens skitur har vi vært i kontakt med løypekjørere fra Stavtjørn grunneierlag BA. Vi opplevde en god service og fikk gode anbefalinger som ble tatt med på turen. Det er mye snø i området, og de enorme mengdene isolerer godt på de islagte vatna i distriktet. Vær alltid oppmerksom og ta ingen sjanser over islagte vann.

Vinteren og våren 2015 er ekstra farlig med tanke på kryssing av islagte vann. Det er kjørt med scooter og sporkall på vestsiden av Oksevadtjørna, det samme gjelder også for Stølsvatna lenger inne, men da på nordsiden. Vi holder god avstand fra åpne områder og oser. Is tykkelsen kontrolleres og vi tar ulike forbehold i det vi krysser øverste «del av» Stølsvatna. Vi følger skaret mot turens høyeste punkt, nemlig Blomhemmane 672moh.

Vi følger de tydelige skisporene ned mot det store Barbuvatnet, men styrer fortsatt unna vann og tjern. Det er tydelig at flere har gått rundturen, forståelig nok i dette storslåtte og mektige landskapet. Svære fjellformasjoner, både over og under tregrensa er hvitkledde. I solsiden skjer snøsmeltingen i en rekordfart. Vi har på forhånd studert kartet, og et skogkledd skar skal kunne føre oss trygt ned i Sandvassdalen, istedenfor å gå ut på Barbuvatnet. Ole Andre hiver seg utfor skaret og setter fart nedover.

Jeg på min side tar det noe roligere. Igjen er det enkelt å kunne skjule mine dårlige skiferdigheter, med og «skylde» på fotograferingen. Selv om vi fortsatt har noen kilometer igjen, nærmer vi oss mål. Vi avslutter ikke en tur uten en liten pause, og det er tid for litt niste og kaffe. Bålet gjøres opp og det går ikke lenge får kaffen er klar, det sies at et bilde sier mer enn tusen ord? Vi sitter på ei trebro og i bekken under sildrer vannet ned mot Kattaholet, akkurat samme vei som vi skal.

En fin liten pause går mot slutten, vi har ryddet etter oss og fjernet alle spor. Ole Andre setter kurs mot Kattaholet, det er god påskestemning med strålende sol. Ved Kattaholet er det ei trebro, det er denne vi følger over den brusende Oksevadbekken. I skyggesidene har det allerede rukket å bli skareføre, det fryser på. Vi er nede ved parkeringsplassen og en fin og vellykket rundtur er over.

Dette er et unikt og flott friluftsområde for alle, veldig bra! God tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *