Solbjørgnipa og Råsafjellet – Topptur fra Solbjørg

Solbjørgnipa - God utsikt fra toppen nytes!

Solbjørgnipa er en kjent klassiker i Bjerkreim kommune. Mange har gått den populære toppturen på rødmerket sti fra gårdstunet på Solbjørg. Varden ble i eldre tider brukt som et kjenningsmerke for sjøfolk, med en dominerende høyde på 466 moh – og med toppens spesielle utforming i terrenget forstår vi godt at akkurat denne toppen ble valgt ut. Fra Solbjørg bør en sette av 4 t tur/retur på de totalt 9,4 km.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
Bjerkreim
4 t
tur/retur
9,4 km
Tur/retur
466 moh
Solbjørg-
nipa
529 m
stigning
Fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Fotturen fra Solbjørg til Solbjørgnipa er rødmerket. Underlaget veksler mellom traktorvei og sti – og mot slutten er det direkte på fjell. Ett parti består av «kjetting-gjerde». Det er viktig å formidle at svaberget/fjellet kan være glatt, og at en må vise ekstra varsomhet om en ferdes her når det er fuktig eller i regnvær.

På bakgrunn av lengde, stigning, terreng og merking er turen gradert Middels. Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Turstart & parkering

Solbjørgnipa - Parkering v/ gårdstun på Solbjørg i Bjerkreim kommune

Turen starter fra gårdstun på Solbjørg i Bjerkreim kommune. Vis hensyn til grunneier.

Fra CirleK på Vikeså, fortsett mot Bjerkreim sentrum på E39, Byrkjemo og Covent passeres. Ta til høyre ved skilt mot «Bjerkreim 0,5km» og videre til venstre mot Ognedal og Kløgetvedttunet like etter.

Følg veien til nytt skilt mot Ognedal og Kløgetvedttunet kommer til syne, sving til høyre og følg veien forbi Fjermedalstjørna. Ta første avkjørsel etter Fjermedalstjørna til høyre ved rødt busskur, følg veien til det innerste gårdstunet. Parkering like ved rødt lite uthus ved fjøset. Dessverre mangler jeg bilde fra parkeringsplass. GPS posisjon N58 35.669 E6 03.060.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Fra Solbjørg starter turen på traktorvei. Terrenget er stigende langs den rødmerkede løypa. Traktorvei blir til sti, og sti blir til fjell/svaberg mot toppen.

Videre fra Solbjørgnipa er det også rødmerket sti mot Råsafjellet, men ikke helt til selve Råsafjellet. Den rødmerkede stien går ned til Stora Svela (Vikeså). Derfor er traseen opp til Råsafjellet uten sti og merking.

NB!
Det er kun merket til Solbjørgnipa og sti videre mot Råsafjellet. Fra merket sti og mot naturlig «brytning» av denne – er det ikke hverken sti eller merking. Stien som er rødmerket fra Solbjørgnipa mot Råsafjellet går ikke til Råsafjellet, men ned til Stora Svela (Vikeså).

Solbjørgnipa - Kjetting til å holde seg i mot slutten

Turen er gått høsten 2012, dato 24. november.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Fra gårdstunet på Solbjørg starter toppturen til Solbjørgnipa, Silje, Pita og jeg er klar denne sene novemberdagen. En hyggelig grunneier kommer imot oss og forteller mer eller gjerne om turen, samt hvor vi kan stå parkert.

Første etappe følger traktorvei, det går overraskende fort oppover på rødmerket turløype. Den hyppigheten vi til nå har opplevd blir brått omgjort til to tungpustne turgåere opp mot den spesielle fjellformasjonen. Terrenget stiger jevnt og på et skråberg er det montert kjettinger for og lettere komme opp.

På vei mot toppen beveger vi oss vekk fra stien et par plasser for å gå ut mot den dramatiske nordsiden av fjellformasjonen, her går det nærmere 220 høydemeter rett ned i Nipura. En klump i halsen er umulig å unngå, ikke beveg deg for nærme kanten. Her står jeg på trygg avstand med en flott utsikt mot Urdalsnipa et stykke unna og Sandtjørni noe nærmere ved Langedal. Silje er først oppe på toppen og signerer oss begge inn i tur boka.

Solbjørgnipa - Silje Elin Matnisdal signerer oss inn i turboka

Det anbefales å følge rødmerket sti ned fra toppen, terrenget er stedvis bratt.

Det er tre rødmerkede turløyper som fører til Solbjørgnipa, disse er fra Kløgtveit, Stora Svela samt Solbjørg som vi kommer fra. Stien fra Stora, Svela blir fulgt bort mot Råsafjellet i nordøstlig retning forbi Møssingtjørna. Vær obs på at avstikkeren opp mot Råsafjellet fra stien ikke er rødmerket, men terrenget er enkelt og lettgått. Det anbefales å legge turen til Råsafjellet, her med utsikt bort mot Solbjørgnipa.

Solbjørgnipa - Hunden "Pita" var alltid med på tur

Etter å ha vært på to flotte topper er det på tide med litt niste før vi avslutter og fortsetter på hjemturen. En lun og flott plass blir pekt ut like nedenfor Råsafjellet, nå skal det bli godt med litt turmat samt en kopp kaffe.

På tilbakeveien tar vi en liten rundtur i terrenget ned mot Møssingtjørna, vi kommer inn på stien som fører oss bort til Solbjørgnipa igjen. Like nedenfor Solbjørgnipa passeres ei nyreist høyløe, vi er ikke langt fra traktorveien som tar oss ned til Solbjørg igjen. Takk for turen Silje.

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *