Smørkamdalen er nok en tur som gir spektakulær utsikt utover det langstrakte Ørsdalsvatnet, en utsikt som kan ta pusten fra de fleste! Og det beste med denne rundturen er at den er så kort at den vil være oppnåelig for de fleste. Turen egner seg godt for barn, og mestringsfølelsen når en kommer til utsiktspunktene er stor! Sett av 1,5 time på den totalt 3,6 km lange turen.
NYHETSBREV
Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.
Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!
* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.
Vanskelighetsgrad – Enkel
Basert på turens lengde og stigning er turen til Smørkamdalen gradert til Enkel. Det er lite stigning på turen, og over halvparten av høydemetrene er unnagjort på traktorveien den første kilometeren. Turen er godt merket, og stien er tydelig og god. Det er et par bratte parti hvor de minste kan trenge en hjelpende hånd, det er også flere luftige parti i nærheten av stien, så om en har med unger som ikke har respekt for høyder bør en passe litt ekstra på. Det er verken gjerdeklyvere, grinder eller broer på denne turen.
Turen egner seg godt for barn, men selv om det ikke er en lang tur går den i kupert terreng, og mindre barn bør være turvandt for å gå denne turen. Husk også at for barn kan turen fort ta dobbelt så lang tid, selvfølgelig alt etter alder, erfaring og dagsform/motivasjon.
Turstart & parkering
Parkerings langs Lauperaksvegen i Bjerkreim kommune.
Fra Cirkle K Vikeså følges E39 sørover mot Kristiansand. Etter ca. 6 km følges avkjørsel til høyre og inn på Fv110 mot Lauperak. Kjør inn i Bjerkreim sentrum og kryss broa over Bjerkreimselva. Fv110 følges forbi Odland og videre inn på Lauperaksveien hvor en blant annet passerer Hytland og Kjørren. Avkjørselen mot Skykula passeres, før en kjører videre ca. 1 km og parkeringen ligger på høyre side like etter en fe-rist og før veien tar en U-sving. Det er turskilt ved parkeringsplassen, og det var ingen parkeringsavgift når vi gikk turen (2021). Vær obs på at det er ca. 20 minutter å kjøre fra Bjerkreim sentrum, det er skiltet mot Lauperak i alle veikryss.
Parkeringsavgift kr. 50,- (år 2023)
Annonse
Takk til våre samarbeidspartnere
Turbeskrivelse
Rundturen til Smørkamdalen er tydelig skiltet og rødmerket, og stien var tydelig og god når vi gikk turen.
Fra parkeringsplassen følges skilting og rødmerking i nordøstlig retning, den første kilometeren går på traktorvei som stiger jevnt de første 750 meterne. To tjern passeres før en går av fra traktorveien og tar til venstre og inn på rødmerket sti.
Stien går rundt en fjelltopp før retningen dreies sørvest. Vi anbefaler å gå opp til toppen her, da vi mener at dette var en av de beste utsiktspunktene på turen (ikke merket, men bare en liten avstikker fra stien).
Det var et par bratte partier ned gjennom skogen (ikke luftig), her kan de minste (og kanskje eldste) trenge en ekstra hånd. Videre går stien langs kanten av fjellet med flere flotte utkikkspunkt. Vær obs på at det enkelte steder er svært bratt ned nær stien, men ingen «kritiske» steder for de med høydeskrekk så lenge en holder seg til stien.
Etter noen hundre meter går en bort i fra kanten og inn på litt «tryggere» grunn. Stien dreier litt mer vestover og en går i retning Husafjellet. Langs stien er flere flotte utkikkspunkt, og noen skiltede avstikkere om en ønsker å få disse med seg. Ved Husafjellet kan en ta avstikkeren ut og nyte det som er turens siste utkikkspunkt med vid utsikt over Ørsdalsvatnet, ned til Lauperak og over til Dyrskog. Kort tid etter avstikkeren dreier stien i sørlig og østlig retning før en kommer ut på bilveien som følges de siste meterne opp til bilen.
Turen er gått sommeren 2021, dato 6. juni.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.
Kart & GPS spor
Annonse
Turreferat
Smørkamdalen – navnet i seg selv høres jo forlokkende ut! En tur vi føler «alle» har gått i det siste, og nå var det på tide at vi også gikk her! Forventningene var høye, samtidig som vi har gått så mange turer langs Ørsdalsvatnet før at vi hadde ikke nødvendigvis forventninger om at denne skulle toppe alle de andre. Turen startet «brått og brutalt» i oppoverbakke. Egentlig ikke en veldig brutal bakke, men i solsteiken var den bratt nok. Men med «sauedritt» spredt oppover bakken var det også nok av gjødselbiller å finne og studere – og kombinert med litt bensin i sekken fikk vi alle helskinnet opp bakken i varmen.
Traktorveien flater ut, og to idylliske tjern passeres. Å gå på traktorvei er ikke det mest spennende for de minste, men så fort vi går inn på stien i ulendt terreng øker motivasjonen, og Eivind skyter av gårde før vi vet ordet av det! Det går ikke lang tid før han er oppi høyden og mestringsfølelsen høres på lang vei, han har nemlig kommet til en topp med en RÅ utsikt! Han hadde riktignok ikke fulgt de røde merkene, så han må vente mens vi andre følger stien rundt. Vi tar en avstikker for en liten pause på toppen, og FOR en utsikt, rett og slett magisk!
Mange av turene rundt Ørsdalsvatnet går ganske høyt oppe, og en ser vannet med utsikt fra høyfjellet. Her er vi ikke fullt så høyt oppe, noe som gjør at en kommer tettere på vannet, i tillegg til at det er frodig og grønt rundt oss. Vi forstår allerede at denne turen har blitt så populær. Det er ikke mer enn en halvtimes tid siden vi var nede med bilene, og at en etter så kort tid er omringet av disse spektakulære omgivelsene er helt rått! Lauperak ligger nedenfor oss til venstre, mens til venstre på andre siden av vannet ligger idylliske Dyrskog.
Stien følges videre i sørvestlig retning, det går bratt nedover skogen, og her er trærne gode å holde seg i. Det er heldigvis ikke så mange meterne vi går nedover før stien igjen flater ut. Vi passerer et lite tjern, og angrer litt på at vi ikke hadde badetøyet med. Noen meter går stien tett oppi en stupbratt fjellskrent, og her kan en med fordel passe litt ekstra på de mest aktive barna. Eivind (10 år) syns turen var i overkant luftig, og mener «Dødsfalldalen» var et mer passende navn for turen – men frykt ikke, det var ikke fare for liv og død på denne turen!
Pernille (4 år) og Marikken (6 år) bekymrer seg ikke for høyden, og det er ingen tvil om at disse jentene har gått tur før! De røde merkene følges både oppover og nedover, og på Esso i Vikeså venter is til alle! Flere spektakulære «motiv» passeres, der noen foreviges med kamera og mobil. Det er skiltet noen avstikkere til utkikkspunkt, vi velger kun å gå ut på den siste, da hele turen i seg selv byr på så mye flott utsikt. Etter det siste utkikkspunktet går vi bort fra Ørsdalsvatnet og den rå utsikten, og nå er det ikke langt igjen til bilen. En kort rundtur i spektakulære omgivelser som alle bør får med seg!
Annonse