Skåpet Turisthytte – Fottur fra Vinddalen

Skåpet Turisthytte - Fottur fra Vinddalen

Skåpet er ei moderne og selvbetjent turistforeningshytte i Forsand kommune. Turisthytta skiller seg ut fra andre turisthytter med at den består av ei hoved-hytte og flere små og separate hytter som kan leies. Fra Vinddalen går turen i et nydelig terreng vekslende mellom skogsområder, myrtraseer og terreng/fjellgrunn. Sett av 1 – 1,5 t en vei på den totalt 3,6 km lange turen.

 

 

Annonse

 

 

 

 

Aktuelt

 

 

rogaland
sandnes
1,5 t
en vei
3,6 km
en vei
615 moh
skåpet
turist-
hytte
224 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Basert på turens lengde og stigning er turen fra Vinddalen til Skåpet klassifisert som Enkel i vanskelighetsgrad. Stien er for det meste god og det er gjort gode tiltak (klopping) for å bevare naturen.  Allikevel må en passere enkle partier med ur/steiner, – husk at disse kan være sleipe/glatte etter fuktige perioder. Noen steder er også stien sørpete, dette vil variere noe fra årstid til årstid. Over større bekker er det bygget bro, de mindre hoppes det enkelt over. Det er også lite stigning fordelt ut på kilometerne. Kjekk og lettgått familietur.

Turen fra Vinddalen til Skåpet er varierende og veksler mellom skogsområder, myrtraseer og fjellgrunn. Stien er godt synlig på hele turen, i tillegg er det gjort nødvendige tiltak for å forhindre eskalering ut i terrenget (klopping). Turens korte lengde og liten stigning gjør at etappen egner seg godt for barnefamilier. Det er tre broer en må over, men ingen gjerdeklyvere eller grind på turen. Landskapet er variert og traseen er for det meste åpen og oversiktlig. Stien følger bekken store deler av turen nesten helt opp til turisthytta.

 

 

Turstart & parkering

Skåpet turisthytte - Parkering i Vinddalen

Parkering øverst i Vinddalen innenfor Norsk Folkehjelp hytta i Forsand kommune.

Kjør mot ferjeleiet ved Lauvika og ta båten over til Oanes. Fra ferjekai ved Oanes sving av til høyre og over brua som tar deg til Forsand. Fortsett forbi Forsand kulturhus og videre opp mot Øvre Espedal. Ta ikke av til Røssdalen, men følg istedenfor skilt opp til Vinddalen. Kjør forsiktig i de mange hårnålsvingene. På toppen passeres Norsk Folkehjelps hytte, til info parkerer enn her når en skal gå til Fossjuvet. Men for å komme til p-plass for Skåpet må en fortsette ca. 1 km til innover i dalen. Det er flere dyrkede jorder og sauer i området. GPS posisjon N58 57.547 E6 19.618.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Fra Vinddalen er turen både godt skiltet og T-merket.
Gå over brua til venstre på parkeringsplassen, – deretter er stien tydelig og nærmest «umulig» å miste, i tillegg går en store deler av turen langs bekken nesten helt opp til turisthytta. Det er både oversiktlig og enkelt å finne frem til turisthytta Skåpet.

Skåpet turisthytte - Flott utsikt fra hovedhytta

Turen er gått sommeren 2016, dato 8. september.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Aktivitetsmuligheter & informasjon

 

Aktivitetsmuligheter

Bade Toalett * Dusj *
Badstu * Hund *  

* Toalett: Ved turisthytta Skåpet.
* Dusj: Utedysj i bekken ved turisthytta.
* Badstu: I regi av turisthytta, – egne villkår gjelder for bruk.
* Hund: Det er tilrettelagt for hund på Skåpet, ta kontakt med STF for informasjon.

 

Informasjon

  • Turisthytta Skåpet er selvbetjent og har proviantlager. Hytta står åpent hele året.
  • Det er mulig å reservere «hytte» på forhånd, se Stavanger Turistforenings nettsider.
  • Det er eget proviantlager (matlager) på hytta og det en trenger av utstyr for å lage maten.
  • Du betaler for oppholdet enten via DNT app eller ved å fylle ut en betalingsfullmakt som er tilgjengelig i hytta. Du trenger altså ikke hverken kort eller kontanter med på turen i fjellet, men husk medlemskortet ditt!
  • Det er egen utendørs dusj og badstu i eget bygg nedenfor hovedhytta.

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Det er torsdag og egentlig arbeidsdag, men heldige som vi er har vi fått fri på denne solfylte dagen.

Skåpet turisthytte - Fottur fra Vinddalen

Fra parkeringsplassen starter turen med å gå over trebroa og inn i blandingsskogen. Stien går i kloss hold til elva og mens vi går kan vi høre både elveos og fuglekvitter. Den ubetjente «turisthytta» i Vinddalen passeres. Det har regnet om natta og ur-området / steinene like bak hytta er glatte, så her tar vi det rolig. Ei ny trebro passeres og nå går turen på samme side som en startet på av elva (østsiden).

Skåpet turisthytte - Fottur oppover i Vinddalen

Det er for det meste av turen greit å gå, og der hvor det er fuktigst har det blitt gjort utbedringer som klopping av stien. Fremdeles er det dessverre noe sørpe på enkelte partier. Midt på myra, altså nedenfor Tyrejuvet (østsiden) møter en turens første stiskille. Her er det blant annet skiltet videre mot Skåpet, for øvrig møter en også turens siste bru i enden av myra. En er cirka halvveis i distanse når en er kommet hit, men terrenget er betydelig mye lettere og en vil kunne gjøre unna siste etappe hurtigere.

Skåpet turisthytte - Består av hovedhytte og små satellitter

Meterne går unna mens vi går og nyter terrenget og hører på bekkesildringen, – og plutselig, der var jo hytta? Vi kikker på hverandre og tenker samstemt, det er nesten som om at vi følte turen var i det korteste laget. Nye Skåpet, ja vi sier nye fordi at ca. 5-600 m lenger øst ligger nemlig gamle-hytta. I dag konsentrerer vi oss kun om Stavanger Turistforeningens nyeste flaggskip nede ved Soddatjørna.

Skåpet er bygget for fremtiden og består av ei hovedhytte, flere modulbygg til opphold/soving og et uthus med søppel/utedo. Det er i tillegg egen «spa-avdeling» og utendørs dusj. Hyttene kan leies separat og det er fem soveplasser i hver hytte, to i senger og tre på hems. I hovedhytta er det totalt 11 soveplasser, disse kan ikke forhåndsbestilles. I modulhytte nummer fire og fem er det tillatt med hund, men den skal til en hver tid være i bur inne på hytta.

Skåpet turisthytte - Vi gleder oss til deilig jegergryte med hjortekjøtt

Vi skal ikke sove over i natt og er her kun på en dagsvisitt. Til «gjengjeld» har vi med oss noe virkelig godt i sekken i sekken. Til middag blir det jegergryte med rådyrkjøtt, ris, rosenkål, sopp, løk og gulerøtter, – ja altså et virkelig festmåltid! For dagsvisitter betaler enn en liten «slant» per person og kan fritt benytte hytta med kokemulighetene og maten (gjelder for selvbetjente-hytter) som finnes der.

Skåpet turisthytte - Fotturen går tilbake i samme fotspor

Vi nyter minuttene etter middagen med en kopp kaffe i sofakroken og titter ut av det store panoramavinduet i stua, – vi blir sittende her lengst mulig! Men hyttepliktene kaller og etterpå må vi dessverre starte på hjemturen. Turen tilbake går i samme fotspor ned til Vinddalen. En flott tur til nye Skåpet turistforeningshytte er over, men gode minner og øyeblikk vil bli huske i lang tid fremover. Takk for turen til det kjekke og fantastiske turfølget! God tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *