Sikvalandskula, Edlandskula og Skårlandskula

Sikvalandskula, Edlandskula og Skårlandskula

Her serverer vi en skikkelig godbit, nemlig en triotopptur til toppene Sikvalandskula, Edlandskula og Skårlandskula. Turen starter fra Snorestad og går i et nydelig åpent og oversiktlig terreng. Fra toppene får enn en vid utsikt til blant annet Lauvlia, Grunnavatnet og det flotte Homslandsvatnet. Sett av 4 t på den totalt 12,1 km lange rundturen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
time/
gjesdal
4 t
rundtur
12,1 km
rundtur
424 moh
sikvalands-
kulå
603 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Krevende

Basert på turens lengde og stigning er rundturen fra Snorestad klassifisert som Krevende i vanskelighetsgrad. Runden går delvis på rødmerket sti, og delvis på umerket sti hvor det stort sett er greie tråkk å følge. Etter fuktige perioder er det på denne turen flere parti som kan være både svært våte og sørpete, dette vil selvfølgelig variere noe fra årstid til årstid. Enkelte parti er det også mye stein og fjellgrunn hvor det også kan være sleipt om det er vått. Noen steder er det gjort gode tiltak (klopping) for å bevare naturen. Turen går i et åpent og oversiktlig terreng som er lett å finne frem i.

 

 

Turstart & parkering

Skårlandskulå - Fottur fra Snorestad i Time kommune

Parkering på opparbeidet grusplass på Snorestad.

Fra Bryne, følg vei 505 Garborgsveg mot Løge, Oma og videre opp til Undheim. Fra Undheim følg Sikvalandsvegen 201 forbi Knudaheia, totalt 3,1km. Det er skiltet opp til Skårlandskula fra Sikvalandsvegen. Følg veien nesten helt til endes, og parkeringsplassen kommer til syne på høyre side.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Denne rundturen er delvis merket og skiltet. Vi velger å dele vår beskrivelse av turen inn i fem etapper.

 1. Fra parkering på Snorestad til foten av Skårlandskula
  Rødmerking og skilting følges mot Skårlandskula. Når en har gått over gjerdeklyveren før den siste oppstigningen mot Skårlandskula kommer en til et lite flatt parti. Rødmerking opp fjellryggen til Skårlandskula skal IKKE følges videre. En skal nå fortsette på umerket sti.
 2. Fra foten av Skårlandskula til Sikvalandskula
  Ved foten av fjellryggen opp mot Skårlandskula skal vi ned i «dumpa» over myra i sør-østlig retning. Tråkk følges opp på høyden til Grunnavatnet kommer til syne. Herfra følges tydelige tråkk gjennom dalen i nord-østlig retning til Hellevatnet. Knappe 200 m i østlig retning kommer vi til en gjerdeklyver hvor vi på ny er inne på rødmerket sti. Over gjerdeklyveren følges merket sti i retning sør-vest opp til toppen av Sikvalandskula.
 3. Fra Sikvalandskula til Edlandskula
  Merket sti følges ned igjen til stiskillet vi kom i fra. Herfra fortsetter vi på merket sti i nord-østlig retning mellom Nåselvatnet og Hellevatnet. Når en har gått forbi enden av Hellevatnet kan en se enkle tråkk opp til Edlandskula, her går en bort fra merket sti. Toppen er godt synlig, og om en ikke finner tråkkene så går en direkte i terreng til toppen.
 4. Fra Edlandskula til Skårlandskula
  Fra Edlandskula følges tråkk nedover i sør-vestlig retning. Her er ikke tråkkene like tydelige overalt, og på vei nedover er det en fordel å holde litt vestover når en skal ned det bratteste partiet. Nede i «dumpa» følges bekken som og skal krysses, og en går helt ut til Hellevatnet hvor en tydelig sti kommer til syne. Stien følges i sør-vestlig retning langs fjellryggen helt til en er på toppen.
 5. Fra Skårlandskula til parkering på Snorestad
  Fra Skårlandkula følges rødmerket sti i sør-vestlig retning, tilbake til stiskillet hvor vi skar av i begynnelsen av turen, og videre tilbake til parkeringsplassen på Snorestad.

Sikvalandskula, Edlandskula og Skårlandskula - Turbeskrivelse

Turen er gått høsten 2018, dato 18. november.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

 

Viktig informasjon

Husdyr på beite!
Respekter båndtvang og vis hensyn til husdyr på beite. Lukk alle grinder!

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Sikvalandskula, Edlandskula og Skårlandskula - For en tur og dag vi har foran oss

Det er søndag og tid for Fellestur November 2018. Vi har planlagt en fin rundtur, og 25 turdeltakere står klare på parkeringsplassen på Snorestad. Været er nesten for godt til å være sant. Det er kaldt, men solen skinner fra skyfri himmel, og det er ikke et eneste vindpust ute. Vi vet allerede at dette blir en magisk tur. Etter kun få meter må vi stoppe opp for å knipse bilder. Det er frost i gresset, og disen ligger som et tynt slør over Snorestadtjørnane. Fjella speiler seg i det blikkstille vannet.

Sikvalandskula, Edlandskula og Skårlandskula - Flere små vann og tjern passeres

Vi går i retning Skålandskula, og når vi har gått noen høydemeter ser vi tåka henger over Fiskelausvatnet. Videre går vi til foten av Skårlandskula, men her skjærer vi av fra rødmerket sti og går østover i retning Sikvalandskula. Vi nyter sikten av det flotte Grunnavatnet før dalen følges videre til Hellevatnet som delvis er skygge- og islagt, og delvis er lyst opp av morgensola. Herfra følger vi tråkka videre og over gjerdeklyver til foten av Sikvalandskula, nå går vi igjen på rødmerket sti.

Sikvalandskula, Edlandskula og Skårlandskula - Fellesbilde på Sikvalandskulå

Så bærer det opp til første topp, og synet som møter oss er en opplevelse som jeg i alle fall aldri vil glemme. Bilde sier mer enn tusen ord, selv om et bilde ikke er i nærheten av opplevelsen en får av å være tilstede i øyeblikket. Disen ligger som et nydelig slør over fjellene, sola varmer godt, og her blir vi en stund og nyter en god matpause. Litt motvillig pakker vi sammen sekkene, og tar fellesbilde før vi går videre i retning Edlandskula. Vi følger rødmerking et lite stykke, før vi på ny skjærer av fra merket sti og følger tråkk videre til topps.

Sikvalandskula, Edlandskula og Skårlandskula - Ubeskrivelig flott!

Topp nummer to, Edlandskula, gir enda en flott opplevelse. Herfra vil jeg kanskje våge og påstå at en får den flotteste utsikten. I sørlig retning ser en Sikvalandskula og Skårlandskula som ligger rett ovenfor hverande, kun skilt av en dal. En ser Nåselvatnet og Hellevatnet. Og i nordlig retning får enn en spektakulær utsikt utover Homslandsvatnet og Solheim. Litt motvillig, nok en gang, må vi videre. Vi suger til oss det siste vi kan av inntrykk før vi går i retning Skårlandskula.

Sikvalandskula, Edlandskula og Skårlandskula - Vi nærmer oss Skårlandskulå

Det går stedvis litt bratt nedover fra Edlandskula, før vi krysser en bekk og følger fjellryggen videre mot siste topp. Det er ingen merking på denne traséen, men gode tråkk å følge, i tillegg til at retningen gir seg selv. Siste topp er nådd. Her tar vi en siste velfortjent pause. Den tynne disen setter fortsatt et magisk preg på landskapet, og vi kan tydelig se vindmøllene på Høg-Jæren som i dag har tatt fri. Herfra har vi god sikt til Grunnavatnet, i tillegg til vanna som ligger som perler på en snor; Snorestadtjørnane, Fiskelausvatnet og Røyrvatnet. En minnerik fellestur går mot slutten, og vi følger rødmerket sti tilbake til Snorestad. Tusen takk for en flott tur til alle som var med!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *