Sandvatn Turisthytte – Skitur fra Lortabu

Sandvatnet - Skitur fra Lortabu

Sandvatn Turisthytte ligger idyllisk til ved det svære Sandvatnet i Sirdal kommune. Kort avstand fra vei og godt tilrettelagt sti i en idyllisk natur, gjør hytta svært populær og ofte besøkt, også av mange barnefamilier. I tillegg er hytta et viktig knutepunkt for flere av DNT hyttene i området. I vintersesong kvistes turen fra Lortabu. Sett av 2,5 t tur/retur på den totalt 15 km lange turen (dagstur).

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

agder
sirdal
2,5 t
tur/retur
15 km
Tur/retur
910 moh
sandvatn
turist-
hytte
547 m
stigning
skisko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Vi har gått til Sandvatnet fra Lortabu som en dagstur, og turen er gradert til middels når en går tur/retur. Om en velger å gå bare en vei vil det totalt sett være en enkel tur, men en kommer ikke bort fra den krevende starten på turen hvor det stiger bratt opp skaret ved Lysebekken. Ta gjerne av skiene og gå til fots eller på truger om du syns dette partiet er for bratt opp eller ned. 

Sett bort i fra et par tøffe kneiker så går turen i et lett kupert terreng med lite stigning og utfordringer. Turen er kvistet i sesong, og kvistingen kan endre seg fra år til år, så følg kvistingen selv om den kanskje ikke stemmer overens med vårt gps-spor.

 

Turstart & parkering

Sandvatn - Parkering ved Lortabu

Parkering ved Lortabu, ovenfor Hunnedalen.

Fra Ålgård i Rogaland fylke, sving av E39 med skilt opp til Sirdal og Oltedal. Følg veien forbi Oltedal, Dirdal, Gilja og fortsett videre mot Hunnedalen. Fylkesgrensa passeres og en kjører inn i Agder fylke og inn i Sirdal kommune. Du skal fortsette forbi parkeringsplass til Tomannsbu, og helt opp til østlig ende av Hunnedalen. Parkering vest for Valevatn ved Lortabu. GPS Posisjon N58 54.655 E6 43.781.

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Om en går i sesong er hele turen til Sandvatn kvistet. Turen starter fra Lortabu hvor det nærmest umiddelbart starter å stige, og det stiger bratt opp skaret ved Lysebekken. Vi starter på ca. 670 moh., og først når vi nærmer oss 850 moh. begynner det å flate ut. 

Sandvatnet - Skitur fra Lortabu

Vi går i nordvestlig retning med lite avvik fra sommerløypa. Ved Blautevatn går vi opp ei lita kneik og går langs Blaudevassbekken før vi skjærer bort fra sommerløypa og går i retning Litle Sandvatnet. Vi krysser vannet og hytta ligger nå knappe 40 meter foran oss like ved siden av Sandvatnet.

Hele ruta fra Bossbu til Sandvatnet følger kvistet løype som går nærmest slavisk i nordvestlig retning. Returen går i samme spor.

Sandvatnet - Skitur fra Lortabu

Turen er gått våren 2015, dato 4. april.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

VIKTIG!

  • Kryssing av islagte vann og elver er alltid forbundet med en viss risiko, denne må vurderes av hver enkelt til en hver tid. Det samme gjelder for skredfaren i terrenget. Ta kontakt med Stavanger Turistforening for løypeinformasjon.
  • Vær oppmerksom på at avvik kan forekomme fra GPS løype, fra år til år. Følg de godt synlige kvistene turistforeningen setter ut for sesongen. Det er normalt kvistet fra uke 9 (vinterferien) til ut april måned.
  • GPS spor på kart nedenfor følger vinterløypa, vær oppmerksom på at den avviker fra sommerløypa.

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Det er lørdag og påskeaften. Sola skinner og det er blå himmel på denne vakre vårdagen. I skyggesiden ved Lortabu er det lite som minner om vår derimot. Det er kaldt, men heldigvis er det ingen vind. Skiene er smurt med VR40 (lilla) og vi er klare til å sette kursen nord-vestover. Det starter nærmest umiddelbart med å stige, og det er bratt. Opp skaret ved Lysebekken kan enkelte kanskje synes det er litt for bratt. Men, ta av skiene om det passer deg bedre.

Sandvatnet - Skitur fra Lortabu

Det går ikke lenge før både Leidulf og jeg tar på fellene. Vi har slike «kort-feller» som settes inn i et spor på skiene, da blir alt mye enklere i motbakkene. Jakkene er for lengst av, vi nærmer oss en 850m høyde og endelig begynner det å flate noe ut i terrenget. Skisporene er både gode og tydelige. I tillegg er det kvistet godt og det er heller ikke langt mellom hver kvist. Leidulf og jeg nærmer oss Blaudevatn 887moh.

Sandvatnet - Skitur fra Lortabu

Kvistmerkingen avviker noe fra sommerruta, spesielt omkring Litle Sandvatn. Men ellers er de tilnærmet parallelle innover i det vakre og mektige terrenget. Det er viktig at kvistene følges, disse blir satt ut av eksperter på «trygge» steder hvert år. Dette er personer som kjenner terrenget! Men, en må alltid vurdere hver enkelt situasjon selv (islagte vann, snøskred osv). Ved Sandvassåna skal en være ekstra oppmerksom, her kan det være åpne oser som en skal passe seg for.

Sandvatnet - Skitur fra Lortabu

Ved det store Sandvatnet ser vi hytta. Det er massevis av snø og hytteveggene er godt isolerte enda. Det er gravd en egen trase for å komme til ytterdøra. I nærheten av utløpet har noen slått opp telt, andre sitter og koser seg i solkroken på hytta. Det er uansett utrolig stille, urørt og nydelig her oppe. Vi kommer raskt i kontakt med flere. En hadde vært ute på måneskinnstur midt på natta. Mens vi sitter og spiser kommer et Sea King helikopter over oss.

Sandvatnet - Skitur fra Lortabu

Det kommer ekstremt lavt over oss, men gjør brått en helomvending og fortsetter videre nedover mot parkeringsplassen. Vi satt mange i solkroken på hytta etter hvert. En av dem hadde vært lege og hatt mange av sine yrkes år i redningstjenesten. Selv om det var mange folk i løypene, var det kun syv som hadde overnattet ved hytta.

Sandvatnet - Skitur fra Lortabu

Vi gjør oss klar for hjemturen, den går i samme skispor ned til Lortabu igjen. Det gikk med 1,5t opp og 1t ned, i tillegg kommer eventuelle pauser. God tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *