Sælandsskogen & Bjødnalia – Rundtur via Urdådalen

Bjørnalia, eller på jærsk Bjødnalia er et kjent og populært turmål både for store og små. Reisen igjennom Urdådalen byr på trolsk stemning blant blandingsskog og frodig natur. Stien følger Urdåna mot den nedlagte gården. I Bjødnalia er det idyllisk ved Bjødnelivatnet. En rundtur fylt av historie. Sett av 2,5 t på den totalt 8 km lange rundturen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
Time
2,5 t
Rundtur
8,3 km
rundtur
164 moh
Bjødnalia
195 m
stigning
Fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

I Sælandsskogen er valgene nærmest uendelige – og derav flere muligheter og vanskelighetsgrader.

Vår beskrevet rute går på variert, men vekslende underlag av god sti, ur- og steinsatte partier. I tillegg er det grusvei på deler av rundturen.

Det er viktig å være klar over at ur-partiet langs Urdådalen kan bli særlig sleipt. Ta tiden til hjelp og tråkk varsomt.

For beskrevet rundtur er vanskelighetsgrad satt til middels.

 

 

Turstart & parkering

Sælandsskogen & Bjødnalia - Tilrettelagt parkering

Parkering på opparbeidet parkeringsplass i Sælandsskogen i Time kommune.

Kjørebeskrivelse fra Nærbø. Følg Gudmestadvegen 181 mot Risa og Risavegen 170, sving til høyre i krysset ved Garborg. Fortsett mot Undheimsvegen 505 til veikrysset like før Undheim. Sving av mot Ålgård til venstre og følg Sælandsvegen 205 mot Sæland. Like før sistnevnte stedsnavn er det skiltet til Sælandskogen. GPS posisjon N58 42.633 E5 48.050. 

Parkeringsplassen er stor og romslig. Det er også toalett tilgjengelig. 

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Med start fra Sælandsskogen.
På parkeringsplassen står det oppført ei stor informasjonstavle. Følg grusveien inn i skogen.

I første veikryss, ta til høyre og ned og over bekken. Det er tilrettelagt med ei trebru over. Følg turveien videre og opp til gjerdeklyveren og nytt veikryss.

Sælandsskogen og Bjødnalia

Fortsett til høyre og videre ut mot Taksdalsvatnet. I utløpet av Urdåna svinger stien opp i Urdådalen. Tråkk varsomt her, spesielt etter nedbørsrike perioder- og med våte steiner.

Fortsett forbi Moldstjørna og videre opp til Bjørnalia. Det er fint å sitte langs Engjavatnet. Skal en oppom Bjørnalia så må en vise hensyn til private grenser – og ikke trenge seg innpå. Gården brukes i dag som ferie- og avkoblingssted.

Videre har en snill grunneier skiltet rundturen på grusvei med en personlig hilsen; «God tur!». Husk å vis hensyn til beitedyr og ha alltid din firbente venn i bånd.

Fortsett over «Sælandsfjellet» og videre ned mot Sjelset. Det er skiltet ut før gårdstunet. Følg langs jordet og ned mot sørlig ende av Sjelsetvatnet.

Det er her satt opp en gjerdeklyver, men HUSK! En snill grunneier har latt oss gå langs bekken og dyrket mark her. Han/hun har gitt oss denne muligheten – noe som ikke alle steder er en selvfølge. Det forventes at en går på rekke med en person i bredden – og inntil siden, og ikke på dyrket mark!

Videre langs bekken er det turvei. Følg denne tilbake til krysset hvor rundturen startet. Herfra tilbake over trebrua og til parkeringsplassen igjen (se kartet nedenfor).

 

Turen er gått vinteren 2013, dato 21. desember.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Vi går ofte turer i Sælandsskogen – både med familie, venner og som fellesturer. Det populære landskapsvernområdet blir ofte benyttet av familier, turgåere og mosjonister. Området byr på et rikt dyre- og fugleliv. I tillegg går deler av rundturen i et naturreservat.

Sælandsskogen og Bjødnalaia - På vei ut langs Taksdalsvatnet

Fra parkeringsplassen følger vi skogstien i nordøstlig lende i knappe 250m, her det er naturlig å dreie ned og krysse bekken som renner ut i Taksdalsvatnet. Ei gammel trebro omringet av skog er selve inngangsåren til naturreservatet. Vær obs, brua kan være glatt.

Like etter brua er det satt ut ei informasjonstavle, legg gjerne første stopp på turen allerede her. Nyttig og lærerik informasjon på et idyllisk og moselagt stativ med et godt voksende grantre på toppen.

Stien fortsetter mot sør, ned mot Urdådalen. Langs Taksdalsvatnet er det flere trefrie lommer hvor en flott utsikt kommer til syne. Er du heldig svømmer gjerne en svane like i nærheten?

Sælandsskogen & Bjødnalia - På tur langs Urdådalen

Vi er fremme ved inngangen til Urdådalen, en fuktig skogkledd dal med trolsk stemning venter på oss. Urdåna er stor etter nedbørsrike dager, men ofte ikke av betydning for oss turgåere.

Veien vi følger ble bygd for første gang i år 1917-1918 av Aadne Sæland, men i 1943 ble fanger fra Opstad benyttet for å utbedre veien slik de kunne frakte eiketømmer og ved. Veien stopper ikke i dalen, den går i tillegg opp på Sælandsfjellet hvor et storfint utsyn venter den utsiktslystne turgåeren.

Moldetjørna er passert, like etter må vi over et stedvis myrlendt parti. Vanntett fottøy er absolutt nødvendig dersom en ønsker å komme tørrskodd til Bjødnalia.

Sælandsskogen & Bjødnalia - Idyllisk inne ved Bjødnalia

Den nedlagte gården blei opparbeidet med hus og dyrkede jorder i tidsrommet 1855-1870, av en heiagjeter fra Eidland med navn Fanuel Svenson (1831-1892). Fanuel hadde tre koner, og 15 barn med kun den første av konene. Svigersønnen Ola Rasmusson (1857-1928) dreiv garden til de flytta i år 1907. I dag brukes området til hytte og sauebeite. Vis hensyn! Bygningene er av nyere dato grunnet brann.

Det er tid for en liten pause ved Bjødnelivatnet, nå skal det smake godt med litt niste og en kopp kaffe.

Etter en god pause er det på tide å vende tilbake mot Sælandskogen. Sekkene pakkes og vi er klar for å fortsette rundturen. Store deler av siste etappe går på grusvei ned mot Sjelset og vatnet Sjelsetvatnet. En positiv grunneier har vært hyggelig og merket turen med skilt og rødmerkede tre påler. God Tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *