Roda – Topptur fra Hellvik i Eigersund kommune

Roda - Topptur fra Hellvik i Eigersund kommune

Fjelltoppen Roda er en familievennlig tur i Eigersund kommune, nærmere bestemt på Hellvik. Turen starter fra Lunhulen nord-vest fra Hellvigsvatnet  der «Hellvik Dansen» var før. Turen er godt merket fra start til slutt, retur går tilbake på samme veg. Du bør sette av 2,5t tur/retur på de 7,6km turen er på. Er du ikke glad i for mye stigning og bratt terreng er dette en flott tur for deg.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
Eigersund
2,5 t
tur/retur
7,6 km
tur/retur
107 moh
Roda
247 m
stigning
Fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Enkel / Middels

Fotturen fra Lunhulen til Roda vipper mellom enkel og middels i vanskelighetsgrad. Lengden tilsier at den skal være middels, mens lite stigning og god sti/merking trekker den ned mot enkel.

Liker du utsikt, men at du må slite litt for den – uten de tøffeste stigningene er dette turen for deg. Passer også godt som søndagstur for familien.

 

 

 

Turstart & parkering

Roda - Topptur fra Hellvik i Eigersund kommune)

Parkering ved Lunhulen (Hellvik) i Eigersund kommune.

Følg Rv44 langs kystlinjen forbi Varhaug, Vigrestad og videre ned til Hellvik. Langs kysten på Hellvik passeres XL Bygg, fortsett cirka 600m til, og like etter ei bro svinger enn av til venstre og inn på Mjåsundveien (Mjåsundveien er skiltet fra Rv44) mot Lunhulen.

Følg asfalt, og etter hvert grusveien inn til Lunhulen – cirka 800 meter fra Rv44. Adresse: Mjåsundveien 51. GPS posisjon N58 29.249 E5 52.932.

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Fra Lunhulen, følg grusvei nordvest opp langs jernbanesporet (nordgående retning). Jernbanen krysses på bro. Fortsett «rett fram», ta hverken av til høyre (Varberg) eller venstre (Klypetjørna), men fortsett rett frem og igjennom grind/gjerdeklyver.

Fotturen er godt blåmerket langs et småkupert og frodig terreng. Stien går i nærheten av Nedra Forevatnet og kommer så inn på den populære Vestlandske Hovedvei.

Roda - Vi er på fellestur en flott høstkveld

Ved grusveien (Vestlandske hovedvei) ta til venstre og fortsett ned bakken og videre ut til høyre (nord) på merket sti.

Rodatjørna passeres like ved Spjødåfjellet og tydlig merking og sti tar deg til toppen av Roda. Det er god utsikt til tross for toppens lave høyde over havet!

 

NB!
Vårt forslag krysser den vestlandske hovedvei og går «rett frem på grusvei» opp mot Øvra Furevatn, men det bør en kun gjøre på årstider hvor biene ikke er veldig aktive. Det står nemlig flere bikuber langs grusveien opp hit.

 

Turen er gått våren 2013, dato 12. mai.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Turen starter fra Lunhulen (Eigersund) nord-vest fra Hellvigsvatnet – der hvor Hellvik-Dansen holdt til før. Det er satt opp merkeskilt som tydelig viser retningen vi skal gå i, i tillegg som jernbane sporet er en god pekepinn. Vi fulgte merket grusveg langs jernbanesporet i ca 400m før vi gikk over brua som tar oss ut i et fantastisk flott og åpent terreng. Flere skilt er satt opp, det ene mot Varberg og det andre mot Ole Høylans Hålå.

Roda - Fottur langs Nedra Furevatn

Vi skal ikke inn til noen av disse plassene i dag, istedenfor følger vi merket grusveg videre til Nedra Furevatn som vi kommer til i sørlig ende. Vi skal ikke følge vatnet mer en 75m før vi blir tydelig vist inn på en ny sti, stien tar oss til den østlige enden av vatnet bak en topp hvor det også ligger et lite tjern, i et ellers myrete område. Nedra Furevatn viser igjen over store deler av turen, vi fortsetter over to eiendomsgrenser hvor det er satt ut gjerdeklyver begge plasser. Stien tar oss nå i nordlig retning inn på den Vestlandske Hovedvei der det første som møter oss er mange syklister. Det nærmer seg nordsjørittet så litt trening er nok ikke dumt.

Roda - Fottur til toppen Roda

Vi fulgte den Vestlandske Hovedvei ned til grinda som er satt opp med Spjødåna og et lite stykke opp bakken. Totalt ca 200m. Her er det satt opp et nytt punkt på høgre side av vegen som tar oss ut i terrenget på merket sti. Dette området er veldig fuktig så vanntette sko er å anbefale. Stien tar oss opp og over Spjødånå nok en gang, og hva er grunnet til dette siden det går en flott grusveg helt til toppen tenker nok folk? Inklusiv meg selv. Men, det kommer seg av at grusveien opp på øst siden av Spjødåna er full av bikuber.

Uansett, turen fortsetter opp mot Spjødafjellet i nordlig ende og videre på nord siden av Rodatjørna. Skilting viser veg opp til topp punktet hvor det er satt ut en gjestebok kasse med tang for å klippe arket som hører til i arrangementet På Topp i Dalane 2013. Vell oppe får vi en flott utsikt i alle retninger selv med sine 107m.o.h så en liten pause på toppen er absolutt til å kvalifisere som kvalitetstid.

Roda - En populær fellestur
Bildet er fra en av våre ukes-fellesturer.

I tidsrommet vi gikk så vi ingen andre turgåere som gikk fra Lunhulen men, 6 andre turgåere kom fra Den Vestlandske Hovedvei med start ved Hegrestad i Hellvik (Sandtaket). I tillegg er det fult mulig å gå turen fra Ogna, dvs motsatt ende av Den Vestlandske Hovedvei og ta inn på sti opp til siste del av turen mot Roda. Ønsker du å fortsette turen kan du også legge løypa til Ualand / Buarskog på merket tursti. På veg ned gikk vi tilbake på samme sti med unntak av at vi fulgte grusveg ned og forbi bikubene da der ikke er særlig aktivitet rund disse i mai måned.

Turen er en flott familietur. Men, den kan kanskje bli noe lang for de aller minste. God tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *