Ramnafjellet – Topptur fra Åsen

Ramnafjellet - Topptur fra Åsen

I Åsen tunet ligger gården og tilhørende driftsbygninger fredelig til, omringet av idyllisk natur. Et av de eldste husene i Bjerkreim kommune er å finne her i tunet, den eldste delen er fra 1740 tallet. Turen opp til Ramnafjellet 377 moh. starter og avslutter fra samme plass men, det er mulig å gå toppen fra Bjerkreim sentrum og Epteland, Litle. Kombiner gjerne med en bil ekstra. Tur / retur fra Åsen tunet er distansen 4 km og det bør settes av 1,5 t. På toppen er utsikten fantastisk i alle retninger.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
Bjerkreim
1,5 t
tur/retur
4 km
Tur/retur
377 moh
Ramna-
fjellet
238 m
stigning
Fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Enkel

Fra Åsen er det skiltet og rødmerket til toppen av Ramnafjellet. Det er gjerdeklyver satt ut på stien. Opp mot Ramnafjellet er terrenget stigende, og på et par plasser kan en gjerne oppleve det som litt luftig.

I vekstsesong kan gresset i dalføret være høyt.

 

 

Turstart & parkering

Ramnafjellet - Parkering i Åsen i Bjerkreim kommune

Tilrettelagt parkering i Åsen i Bjerkreim kommune

Følg E39 i sørlig retning forbi Vikeså og Bjerkreim. Videre forbi Bjerkreim sentrum og over bru som krysser den populære lakseelva. Like etter kommer 3 felt vei til syne, 2 felt opp og et ned. Forøvrig kalles veien opp bakken for Saglandsbakken, på toppen svinger du av til venstre. Følg grusvei helt inn til tunet i Åsen. Det er satt opp skilt ved E39. GPS posisjon N58 33.213 E6 05.035. Gratis parkering.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Til Ramnafjellet fra Åsen er det sti som både er merket og skiltet.

Fra parkeringsplassen, gå opp og forbi våningshuset og eldhuset. Følg geilen (steingardene) ut mot dalføret. Fra her er det skiltet og merket sti ned mot Rangåni. Ramnafjellet bestiges fra sørlig rygg.

Ramnafjellet - Fottur langs Rangåni

 

Turen er gått høsten 2013, dato 10. oktober.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Turen gikk denne gang til Ramnafjellet fra Åsen tunet. Det er mulig å bestige toppen fra to andre steder, den ene er fra Bjerkreim sentrum v/skolen som er den lengste. Og den andre fra Epteland, Litle som er den korteste veien til toppen. Ramnafjellet er nok min mest besøkte fjelltopp, kanskje ikke så underlig siden far eier og driver gården i Åsen. Men, fjelltoppen Urdalsnipa er like i hælene.

Fra tunet i Åsen passeres et av de eldste våningshusene i Bjerkreim kommune, deler av bygningen stammer helt tilbake til 1740 tallet. Åsen ble på 1700 tallet regnet som en velstandsgård og det har trolig vært sammenhengende bosetting her siden slutten av 1500 tallet.

Ramnafjellet - Eldre våningshus i Åsen

Våningshuset leies i dag ut til diverse arrangementer i tillegg til ivrige fiskere i Bjerkreim elva. Vi fortsetter videre på Prestaveien en kort etappe før skilt viser vei ned dalen i østlig lende. Prestaveien var den gamle ferdselsåra mellom prestegården på Helleland og kirken i Bjerkreim, fra 1300 tallet og like frem mot vårt århundre drog presten langs denne veien som gikk innom Tveita og Åsen tunet.

Nede i dalen er det stedvis myrlendt, følg den rødmerka stien mellom nordsiden av Forane og sørøst siden av Eikåsen. En rolig og enkel start på turen så langt, det kan være greit når stigningen opp ryggen av Ramnafjellet snart starter.

Ramnafjellet - Vi gleder oss til å komme på toppen

Vi fortsetter på sti igjennom et skogkledd terreng av flotte bjørketrær, med elveosen fra Rangåni som bakgrunnsmusikk. Videre krysses en steingard som viser til eiendomsgrense mellom to flotte gårder. Ute av det skogkledde terrenget fortsetter vi opp av fjellryggen i nordlig lende. Her starter stigningen brått og opphører ikke før varden kommer til syne på toppen, bruk tiden og nyt utsikten på vei opp.

Stien er lettgått langs ryggen og det kan være kjekt å heve blikket mot dalen i østlig retning, her er det nemlig gode muligheter for å se både rådyr, hjort og elg. Jeg har vært heldig og fått øye på alle tre hjortedyrene nevnt over på ulike turer opp hit. Vi er halvveis til toppen.

Ramnafjellet - For en nydelig utsikt!

Vi er bare noen få steinkast unna varden som ruver 377 moh. på toppen av Ramnafjellet. Utsikten fra toppen er flott og ruvende i alle retninger, vi setter oss ned ved varden for å kose oss med litt mat. Vi skriver oss inn i turboka som er å finne i kassen på toppen. Turen går tilbake på samme sti.

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *