Rambjørheia – Tur fra Hegelstad til Austrumdal

Rambjørheia - Tur fra Hegelstad til Austrumdal

Turen over Rambjørheia strekker seg helt fra Hegelstad, til Austrumdal i Bjerkreim kommune. De røde merkene slynger seg mellom skogkledde lier, trange dalfører og høyfjellsterreng omringet av idylliske vann og tjern. I tillegg er utsikten fra selveste Rambjørknuten upåklagelig, – den må bare oppleves! Det er også gode muligheter for å plukke bær. Sett av 4,5 t en vei på den totalt 14,9 km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
bjerkreim
4,5 t
en vei
14,9 km
en vei
812 moh
Rambjør-
knuten
802 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Krevende

Turen over heia er kvalifisert som Krevende i følge «Nasjonal merke-standard». Grunnlaget er basert på flere faktorer, noen av disse er lengde, stigning og terreng. Kort fortalt; en bør ha gått noen turer i fjellet fra før, om en har tenkt å begi seg ut på turen over Rambjørheia.

Turen over Rambjørheia fra Hegelstad til Austrumdal er godt rødmerket, unntaket er selve stigningen opp til Rambjørknuten. Derimot er det for enkelte etapper ingen synlig sti, en får følelsen av å gå direkte i terrenget. Til tross for dette er terrenget behagelig, lettgått og det er greit å ferdes her. På klarværsdager med god sikt skal en ikke være nervøs for og ikke finne frem her. Alle stikryss er godt skiltet og de røde merkene er enkle å se. Men, på dager med dårlig vær og lite sikt kan det fort bli litt verre, særlig der hvor det ikke er god og opptråkket sti. Det er i tillegg enkle parti med ur/stein som må krysses et par steder.

Landskapet er spennende og variert. En får «god følelsen» av og virkelig være på høyfjellet over Rambjørheia. Flere vann og tjern står tett langs den rødmerkede traseen, mellom dem flere sildrende bekker. I tillegg er de skogkledde liene fulle av deilige blåbær, – på myrdraga kan en plukke seg multer. Noen steder i dalførene kan det være litt fuktig og sleipt, ha derfor gode og vanntette sko. Utsikten er generelt god, men ønsker en seg virkelig til «topps» må en ta turen oppom Rambjørknuten 812moh.

En må være forberedt på at for enkelte etapper er det ingen synlig sti. Det er allikevel greit å ferdes her, underlaget er godt og merkingene er gode. Turen veksler mellom litt grusvei (start og slutt), mest sti og noe terrenggåing. Det er husdyr på beite i sesong (sau), husk og lukk grindene etter deg og respekter båndtvangen.

 

 

Turstart & parkering – Hegelstad

Rambjørheia - Parkering på Hegelstad

Parkering på Hegelstad i Bjerkreim kommune.

Med utgangspunkt fra Nærbø. Bilturen starter med å kjøre over Bue og videre mot E39 og Vikeså. Sving av med bensinstasjonen Statoil på Vikeså og fortsett opp mot skole og idrettsanlegget på Vikeså. Fortsett og følg Rv503 videre og forbi avkjørslene til både Berland og Spødavoll. Like etter Spødavoll er det skiltet til Hegelstad langs veien. Sving av til høyre, fortsett over brua og videre opp bakken. Ta av til høyre ved første avkjørsel, ca. 550m fra brua. Følg asfaltveien ned og over bekken og videre opp i terrenget til grusveien begynner. Kjør over «liggegrinda» og fortsett i ca. 900m på grusveien. Rundt svingen er det tilrettelagt for parkering like ved den store steinen. I tillegg er det satt opp infoskilt her.

NB! GPS posisjonen N58 39.357 E6 10.417 stopper ved asfaltveien, husk og følg grusveien helt opp til parkeringsplassen.

 

 

Turslutt & parkering – Austrumdal

Rambjørheia - Turslutt ved Austrumdal

Parkering i Austrumdal i Bjerkreim kommune.

Med utgangspunkt fra Nærbø. Bilturen starter med å kjøre over Bue og videre mot E39 og Vikeså. Sving av med bensinstasjonen Statoil på Vikeså og fortsett opp mot skole og idrettsanlegget på Vikeså. Fortsett og følg Rv503 videre og forbi avkjørslene til både Berland, Spødavoll og Hegelstad. Følg bilveien forbi vannet Hofreistæ 166moh og sving av til Stavtjørn like etter. Følg Fv117 opp og langs det langstrakte Austrumdalsvatnet. Etter å ha kjørt igjennom de tre tunnelene ser en gården i enden av vannet. Fortsett forbi gårdstunet, men sving av til høyre like etter brua. Her er det satt opp infoskilt ved start. GPS posisjon N58 42.468 E6 19.810.

Tips!
Det er kjekkere å kunne gå over heia, enn å gå tur/retur. Kjør gjerne med to biler og sett en på hvert sted.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Turen over Rambjørheia kan deles inn i ulike etapper;

Fra parkeringsplassen og opp til flaten ved Holmavatnet.
Følg de røde merkene og grusveien opp mot Holmavatnet. På et tidspunkt møter en et skilt som er merket med «Driftavegen», her skal en ta over og ut i terrenget. Merkene står ikke så tett på grusvei etappen, men det behøves heller ikke om holder seg til grusveien. Til info må en over en gjerdeklyver nede med foringsplassen for husdyrene.
 

Fra flaten ved Holmavatnet/skilt «Driftavegen» til foten av Rambjørknuten.
Hele etappen i terreng er både godt merket og skiltet. Selv om stien er fraværende for enkelt etapper er merkingen god. En må være oppmerksom på at ved Stølen, altså nord for Nordre Lindevatnet 514moh kommer en til et stiskille like ved ei hytte/koie. Her er det merket til «Hegelstad», «Driftavegen» samt «Austrumdal». En  følge pilens retning mot Austrumdal, selv om en tidligere har fulgt merking for «Driftavegen». Ovenfor Juvet, lengre inne i dalføret går en langs svære strømmaster et lite stykke.

Rambjørheia - Flott fottur med vid utsikt

Fra foten av Rambjørknuten til toppen av Rambjørknuten.
Mellom to tjern, like nedenfor toppen går ei «renne» helt opp i fjellsiden. Når en først står her, så vil det falle deg naturlig å gå opp hit. Det finnes enkle nødlinger (stein på stein) å se, men ingen sti eller merking til toppen. Derimot er avstikkeren konstant mot sørvest og lengden er ca 450m hver vei, en må ned samme sted. Avstikkeren til toppen av Rambjørknuten anbefales!
 

Fra foten av Rambjørknuten til Austrumdal.
Likt som for etappe to. Hele lengden ned er rødmerket og det er greit å finne frem i terrenget. Litt gjengrodd i den skogkledde lia ovenfor Austrumdal, men det byr ikke på problem hverken å finne frem eller ferdes her.


Kort oppsummert,
Turen over Rambjørheia er en fantastisk tur i et nydelig terreng. Det er for det meste enkelt å se rødmerkingene og alle stikryss er skiltet.

Rambjørheia - Topptur med vid utsikt

Turen er gått sommeren 2016, dato 16. juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

N58 39.357
E6 10.417
Hegelstad
N58 42.468
E6 19.810
austrumdal

 

 

Aktivitetsmuligheter & informasjon

 

Aktivitetsmuligheter

Fiske * Vann/Tjern Bærplukking

* Fiske: Må avklares med grunneier på forhånd.

 

Informasjon

  • Det beiter sauer i heia for stort sett hele turen. Ser du noe uvanlig setter nok bonden pris på og få vite det.
  • Gode muligheter for og både få en god tur over heia og i tillegg til å plukke flotte bær.
  • Driftavegen over Rambjørheia er en av mange ferdselsårer mellom Sirdal og Bjerkreim.

 

Annonse

 

 

Turreferat

Det er en tidlig lørdag morgen i juli måned. Sola glimter etappevis til mellom de tette skydekket. Det er meldt stort sett opphold, men også utrygt for enkelte regnbyger. Heidi og jeg kjører sammen fra Jæren. Bak i bilen har vi syklene med oss, de kjører vi først bort til Austrumdal, deretter kjører vi bilen tilbake til Hegelstad.

Oppe på flaten og i nærheten av parkeringsplassen beiter både sauer og storfe av rasen Skotsk høylandsfe. Jeg må vel innrømme at tanken på og sykle denne 900 meter lange «grusveietappen», fikk det til å gå kaldt nedover ryggen. Det første jeg tenkte på var stor-oksen like utenfor bilvinduet. Hva om den kom springende etter, – og gjerne med de svære horna først? Men, la oss ikke sette en støkk i dere. Vi er begge i god behold, slik at det gikk godt! Denne utfordringen møter en kun på dersom en velger å sykle mellom Austrumdal og Hegelstad. Kjører en ut en bil i hver ende er dette ingen «problem».

Rambjørheia - Fotturen starter fra Hegelstad

Fra parkeringsplassen starter turen på rødmerket grusvei, men det er et stykke mellom hver trepåle. Ved foringsplassen (sau) må en over en gjerdeklyver og deretter slynger grusveien seg videre oppover i terrenget. I vestlig ende av Holmavatnet 395moh står et skilt i veikanten, her står det «Driftavegen» og det er hit vi skal.

Rambjørheia - Vi passerer Lindevatnet

Langs vatnet er stien tydelig etter tiår med sauedrift i heia. Blant gressmarker, lyngheier og bjørketrær står modne blåbær klare til å bli plukket, – det er flust av dem! Vi kommer oss omsider videre og opp i høyden. Heidi blir stående og speide utover Lindevatnet, Nordre. Stien fortsetter ned og bort mot flaten av Stølen. I enden her, altså nord for Lindevatnet møter vi et nytt stikryss i nærheten av ei hytte. Følg skilting mot «Austrumdal».

Rambjørheia - Vi nærmer oss Rambjørheia

Retningen går videre opp i juvet, her blir vi stående helt stille. Lyden av endeløse fossefall, bekkesildring, fuglekvitter mellom de mange bjørketrærne gir en fantastisk stemning. De svære strømmastene som møter oss i dalføret ovenfor, gir ikke en fult så fantastisk stemning. Stien går i kloss hold til mastene i ca 1km. Selv om mastene ikke er særlig flotte å se i naturen, kan det være gode ledetråder i tilfelle skodde og uvær. Videre går etappen i et åpent og oversiktlig terreng, med Rambjørknuten i full fokus langt der fremme.

Rambjørheia - Vi er oppe - for en utsikt

Utløpet av Mjelkevatnet, Yt 577moh er passert. Terrenget er for det meste lettgått og vi nærmer oss dagens fjelltopp i godt tempo. Hele turen er godt rødmerket, ja helt ned til Austrumdal. Vi har passert gjerdet og grinda i skaret like nord for toppen. Men ved foten av den stupbratte Rambjørknuten er det ingen merkinger eller skilter å se? Litt underlig siden denne avstikkeren er et must for alle som liker god utsikt. Uansett merking eller ikke, mellom to tjern går ei langstrakt renne opp i fjellsiden.

Det er etter min mening vanskelig å gå feil her, fordi fjellene er så bratte og denne «renna» gir et naturlig valg for hvor en kan ferdes. Retningen er uendret og mot toppen går en ca100m i åpent «fjellterreng», – men med varden som holdepunkt for det meste av lengden. Heidi og jeg har nådd toppen og tilbakelagt de ca150 høydemetrene fra foten av fjellet og opp. Det er klarvær og tilnærmet vindstille, utsikten er enorm og virkelig et skue for øyet! Vi finner frem nistepakken og tar oss en velfortjent pause i fjellheimen.

Rambjørheia - Vi fortsetter ned mot Austrumdal

Litt vemodig pakker vi sammen sekkene igjen, og drar ned til utgangspunktet for toppturen igjen, altså ved foten av Rambjørknuten mellom de to tjerna. Langs tjerna kan en se rester av ferdselsvei bygd av steinmasser. Terrenget videre ned mot Austrumdal oppleves som småkupert, åpent og lettgått. Underlaget består av klassisk gress og lynghei med flere vann og tjern i nærheten. Er en glad i multer finnes det noen av dem her, men det er ingen enorme mengder å se.

Rambjørheia - Det er sti ned mot Austrumdal

Ute på kanten, like før skogspartiet begynner, kan en ta en titt utover det langstrakte og flotte Austrumdalsvatnet. Til tross for noe overgrodd sti igjennom skogspartiet og ned siste rest til Austrumdal, er det greit å gå her. Nede ved vannkanten beiter sauer, så husk og lukk grindene godt til etter deg. Brua over Røynlibekken passeres. Videre fortsetter turen på grusvei bort til parkeringsplassen like ved bilveien. God tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *