Preikestolen – Et verdenskjent turmål med spektakulær utsikt!

Preikestolen er et verdenskjent turmål, og med flere hundretusen besøkende årlig regnes den som en av Norges fremste naturbaserte reisemål. Sherpaene har akkurat gjort seg ferdig med å sikre og tilrettelegge stien for oss. Preikestolen byr på storslått utsikt over Lysefjorden og heiene rundt. Sett av 3,5 t tur/retur, totalt 8,5 km.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
strand
3,5 t
tur/retur
8,5 km
tur/retur
604 moh
preike-
stolen
672 m
stigning
Fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Turen til Preikestolen har blitt en svært populær turistattraksjon, og er av den grunn blitt godt tilrettelagt både når det gjelder merking og skilting, i tillegg til tilrettelegging av sti. Sherpaene gjorde i 2013 og 2014 betydelige utbedringer av stien med trapper og steinsetting. Der det ikke er steinsatt er stien både tydelig og god. På bakgrunn av lengde, stigning, merking og terreng er turen gradert middels.

 

 

Turstart & parkering

Preikestolen - Parkering

Med utgangspunkt fra E39 Sandnes, kjør nord på E39 til Hundvågtunnelen/Ryfast-tunnelen. Følg tunnelen like til Hundvåg og fortsett videre gjennom Ryfast-tunnelen/Ryfylketunnelen. Ta første avkjøring i rundkjøringen og følg Ryfylkevegen/Rv13 i sørøstlig retning. Veien følges i ca. 11 km, forbi Jørpeland og langs Botnefjorden hvor det er skiltet avkjørsel til Preikestolen. Avkjørselen til venstre er så tydelig merket at en kan ikke unngå og se den. Følg Preikestolveien i ca. 5 km, og du kommer til en stor opparbeidet parkeringsplass. Går du i høysesongen må du være tidlig ute for å få plass. Parkeringsavgift. GPS posisjon N58 59.515 E6 08.280

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Turen til Preikestolen er både tydelig merket og skiltet. Fra parkeringsplassen ved Fjellstua går en under veien i en undergang. Første stigning starter på grusvei før det går over i sti. En går ikke langt før en kommer til de første sherpatrappene, og på toppen av stigningen står informasjonsskilt som informerer både om hvor langt en har gått, hvor langt en har igjen, og hvilken retning en skal gå.

Preikestolen

De røde T’ene viser tydelig vei i skogsterrenget, og Krogabekkmyra er belagt med treplanker for å skåne vegetasjonen for tråkk. Her avtar skogsidyllen før det bratte skaret fører oss et steg nærmere platået. Sherpaene har bygget trappetrinn opp skaret. Terrenget flater noe ut og flere små idylliske tjern passeres, mange informative skilt om hvor du er og hvor lenge det er igjen er passert.

Preikestolen

Til nå har det vært en merket vei til Preikestolen fra Fjellstua, men mot slutten er det merket med Cliff Trail og Hill Trail, det er usikkert om det fortsatt er merket med to alternative ruter – Cliff Trail er i så fall det enkleste alternativet mot platået. På siste etappen kommer en til et luftig parti, der de med den verste høydeskrekken ofte velger å snu. Her er tilrettelagt med gjerder/kjetting, og så snart en har kommet seg forbi dette punktet så er det verste over og en er fremme ved Preikestolen.

Preikestolen

Jeg følget Hill Trail tilbake, og hit går også GPS-sporet, men om du synes Preikestolen i seg selv er en krevende tur, vil jeg anbefale å følge Cliff Trail på tilbaketuren også. Er du en erfaren turgåer er Hill Trail helt overkommelig.

Turen er gått våren 2014, dato 27. mars.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Etter å ha tatt ferjesambandet Lauvvika-Oanes er jeg ved inngangen til nydelige Lysefjorden, herfra fortsetter bilturen til Strand kommune. Fremme ved Preikestolen Fjellstue finner jeg en parkeringsplass, jeg er tidlig ute både med tanke på sesong og klokkeslett, men er ikke alene om å bestige Preikestolen. Turen starter fra parkeringsplassen ved Fjellstua og går under veien i en undergang, her blir turgåere varslet om faren ved å gå tidlig i sesongen, mørke, dårlig vær og isete stier gjør turen mer krevende.

Preikestolen

Etappen slynger seg opp i terrenget, stien er utvidet og bygget om av driftige sharpere for å imøtekomme de nærmere 200 000 opplevelseslystne turgåerne som ventes i løpet av årene fremover. Flere skilt og rødmalte T`er viser retning blant trolske furutrær, fuglekvitter og sildrende bekker. Krogabekkmyra er belagt med tre planker for å skåne vegetasjonen for tråkk, her avtar skogsidyllen før det bratte skaret fører oss en steg nærmere platået. Sherpaene har bygget trappetrinn opp skaret hvor kommunegrensa mellom Strand og Forsand finner sted.

Preikestolen

Terrenget flater noe ut og flere små idylliske tjern passeres, mange informative skilt om hvor du er og hvor lenge det er igjen er passert. Til nå har det vært en merket vei til Preikestolen fra Fjellstua, men mot slutten er det merket med Cliff Trail og Hill Trail. Her møter jeg på noen danske turgåere som virker litt usikre, basert på min erfaring kan jeg berolige dem med at Cliff Trail er et enklere alternativ mot platået. Men, isete sti en tidlig vårdag gjør turmålet krevende, for min del har jeg med gode brodder. Det er viktig å ta forhåndsregler uansett tur.

Preikestolen

Jeg er like ved dagens mål og kan knapt vente på å få sett utsikten, det eneste støyende momentet er mine egne tråkk. To ravner seiler rolig over hodet mitt og observerer nøye hver bevegelse, stillheten blir brått brutt da jeg forsiktig tråkker langs kanten opp mot det 25x25m store platået. Som forventet var det allerede oppstilling med «galne» turgåere som dinglet med føttene utenfor kanten, noen mer utfordrende enn andre. Jeg setter meg ned og nyter en kopp kaffe til denne solfylte utsikten mot Lysebotn.

Preikestolen

Flere og flere strømmer til Preikestolen, det er riktignok ikke høysesong enda, men mange turgåere å se. Jeg må dessverre starte på tilbaketuren, Hill Trail velges og utsikten like ovenfor platået byr utvilsomt på en like flott utsikt. Etappen her er også T`merket og luftige opplevelser uteblir ikke, jeg blir stående og nyte utsikten ned mot Preikestolen og inn mot Lysebotn.

Preikestolen

Hill Trail byr som nevnt ovenfor på luftige og opplevelsesrik utsikt, men er også noe tyngre. Personlig synes jeg Cliff Trail var en lettere rute enn Hill Trail og vil derfor anbefale denne til turgåere som kanskje synes Preikestolen er et krevende turmål.

Preikestolen

Jeg er nede ved stiskillet og herfra fortsetter jeg mot Fjellstua og Preikestolhytta på samme sti. Før turen avsluttes setter jeg meg ned like ovenfor Revsvatnet ved stien og nyter utsikten, en vellykket og fin tur er over i nydelig vårvær.

Preikestolen

Jeg kommer tilbake til dette området, men da for å gå til Troppavatnet og Lammatoknuten, i tillegg byr dette området på flere turer som Moslifjellet, Neverdalsfjellet samt Turisthytta Bakken. Turen avsluttes med en is på Fjellstua. God Tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *