Ønsker du å ta med de miste på en turisthyttetur, samt og gi de muligheten til å mestre hele veien til hytten selv? Da er Øyuvsbu midt i blinken. Hytta ligger bare en liten km fra veien, men langt nok til at en får en følelse av å være langt borte fra sivilisasjonen. Her kan man koble av fra hverdagens kjas og mas med blant annet kanopadling, fiske og dagsturer. Sett av 30 min en vei på den totalt 1 km lange turen.
NYHETSBREV
Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.
Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!
* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.
Vanskelighetsgrad – Enkel
Turen fra Suleskarvegen til Øyuvsbu er enkel i vanskelighetsgrad. Det er tydelig sti i lettgått høyfjellsterreng, og turen er godt merket. Vær oppmerksom på at vi er på høyfjellet, og selv om vi gikk turen i slutten av juli, måtte vi alikevel krysse et parti med snø. Hvor mye snø som ligger vil selvfølgelig variere fra år til år, og etter når i sesongen en velger å gå. Ettersom turen er så kort, så passer den for absolutt alle, og egner seg godt for barnefamilier. Selv om denne turen er enkel, så må en være forberedt på at det på tilbaketuren er stigning store deler av turen.
Turstart & parkering
Øyuvsbu – Parkering langs Fv337 på opparbeidet parkeringsplass. Skilt til Øyuvsbu langs bilveien.
Fra Ålgård, sving av E39 med skilt opp til Sirdal og Oltedal. Følg veien forbi Oltedal, Dirdal, Gilja og fortsett videre mot Hunnedalen. I Hunnedalen passeres fylkesgrensa mellom Rogaland og Vest-Agder fylke. Fortsett videre forbi Sinnes og Fidjeland, men ta av til høyre mot Setesdal / Valle like før Ådneram. Følg Fv987 opp til fylkesgrensa mellom Vest- og Aust-Agder fylke. Fv987 stopper her, men Fv337 overtar langs Sandvigvatnet. Følg bilveien videre i ca 5,6 km fra p.plass ved Håhelleren, også ved Øyuvsbu er det skiltet til «Øyuvsbu» langs bilveien og det er vanskelig å unngå å se parkeringsplassen.
Annonse
Takk til våre samarbeidspartnere
Turbeskrivelse
Fra parkeringsplassen er det skiltet mot Øyuvsbu, og stien er tydelig helt frem til hytta. Det er tydelig merket med røde T’er og røde prikker, merkene står tett og er lette å få øye på.
Stien går gjennom et åpent, oversiktlig og lettgått høyfjellsterreng. Vær forberedt på at snøen kan ligge lenge i disse høyder, og at snøsmelting kan gjøre enkelte parti våte og sørpete selv om det er sol og fint vær. Vi krysser hverken grinder eller gjerdeklyvere på denne turen.
Turen er gått sommeren 2014, dato 21-23. juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.
Kart & GPS spor
Informasjon
- Fiske: Gratis for DNT medlemmer i Øyuvsvatn. Se UT.no for flere fiskemuligheter i området.
- Proviantlager: Øyuvsbu er utstyrt med proviantlager (matlager).
- Hund: Det er hunderom på Øyvuvsbu.
- Kano: Det er to kanoer til utlån for overnattingsgjester ved Øyuvsbu turisthytte. Det er også årer og redningsvester.
- Bade: Merket på hytteveggen, «Drikkevann» på ene siden og «Badeplass på andre siden. Det er fin sandstrand like nedenfor hytta.
- Bærplukking: Stedvis gode forhold for å plukke molter og blåbær langs stien.
- Strandlinje: Husk å ta med sandleker til ungene, da kan de leke i timesvis ved vannet.
Annonse
Turreferat
Det er sommer og sol, og vi er klar for gode dager på fjellet. Med Eivind og Iris på 3 og 5 år er Øyuvsbu midt i blinken når vi ønsker at ungene skal gå selv. Vi har pakket med oss fiskeutstyr, spill, leker og det vi ellers trenger for et par netter på fjellet. Vi er tidlig ute, både for å få parkeringsplass, og for å få plass på den populære hytta. Vi starter turen, og går de første hundre meterne slakt oppover, før det flater mer ut. Vi krysser et parti med snø til barnas store glede! Før vi vet ordet av det er vi kommet over «toppen», og har utsikt ned til Øyuvsbu og Øyuvsvatnet.
Sikten er upåklagelig, det er virkelig en flott natur som omgir oss. Sauene har vi også rundt oss hele turen, og av en merkelig grunn virker det som om Eivind har et spesielt drag på sauene her på høyfjellet! Når vi får øye på hytta er det bare nedoverbakke igjen, og motivasjonen er stor når hytta ligger «rett der nede». Øyuvsbu er en svært populær hytte, og har soverom og hems med totalt 34 sengeplasser. Det blir fort fullt her på de mest populære tidene, men det er også gode muligheter for telting i området.
Vi er heldige og får «kapret» det siste ledige rommet på hytta, så er ungene klar for å utforske! Det går ikke lenge før de står klar med vannet for å prøve fiskelykken, og når tålmodigheten tar slutt forflytter vi oss til strandlinja for litt lek og vassing. Det er nemlig iskaldt vann pga. snøsmeltingen, men med over 20 grader i lufta tåler vi å bli litt kalde på bena. De neste dagene går med på masse lek i vannkanten, bading, fiske, spilling og småturer i området. Vi prøver oss på å padle i kanoene som vi får låne gratis på hytta, men Iris og Eivind var visst redde for vannet!
Før vi reiser hjem gjør vi unna pliktene på hytta, i form av rydding og vasking som er tildelt hver enkelt rom. Og vi passer selvfølgelig på at prisen på overnatting og kjøpt proviant er ført inn i besøksprotokollen. Når en er på fjellet uten tv og mobil/nettbrett, får en virkelig utbytte av timene, og selv om vi kun har vært her to netter, føles det så mye lenger. Her får en virkelig koblet av i naturskjønne omgivelser! Vi takker for oss og sitter igjen med mange gode minner fra turen til Øyuvsbu, her kommer vi gjerne tilbake.
Annonse