Opplev Dalane – Fra Moi til Nesvåg (Hovedtrasé 2)

Turen fra Moi til Nesvåg følger deler av det gamle samferdselsnettet i Dalane. Turen kan deles inn i fem separate etapper om en ikke ønsker å gå sammenhengende slik vi har gjort. Gursli Gruver, Blåfjell Gruver og Ruggesteinen er noe av det en får se på hovedtrasé 2 av Opplev Dalane løypenettet. Sett av 10-12 t en vei på den totalt 39,1 km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

rogaland
lund /
sokndal
10-12 t
en vei
39,1 km
en vei
472 moh
høyeste punkt
1282 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Ekspert

Basert på turens lengde og stigning er turen fra Moi til Nesvåg klassifisert som Ekspert i vanskelighetsgrad. Det er gode muligheter for å dele den totale fotturen inn i mindre etapper. Går en over to dager slik som vi gjorde, vil dagsetappene graderes som krevende.

Fotturen veksler mellom grusvei, asfaltvei, traktorvei og sti. Så mye som halvparten av turen går på grus eller asfalt. Stiene er for det meste gode, men det er noe gjengrodd enkelte steder. På grunn av vegetasjonen anbefaler vi å gå denne turen på våren før terrenget blir for gjengrodd.

Vi har beskrevet etappene mer detaljert ned under punktet «Turbeskrivelse».

 

 

Turstart & parkering

Grønhaug og Solliknuden - Parkering ved Lundheim Folkehøgskole

Parkering ved Lundheim Folkehøyskole på Moi i Lund kommune.

Fra Vikeså følg E39 i sørlig retning forbi Bjerkreim og Helleland mot Moi og Lund kommune. Sving av til høyre like før sentrum av Moi inn på Moiveien og FV1. Ved Ungdomsskolen og fotballbanen, sving til venstre og inn på Lundheimsveien, som følges til Lundheim Folkehøyskole.

 

 

Turslutt & parkering

Opplev Dalane - Trasee 2 - Parkering på Nesvåg i Sokndal kommune

Parkering på Nesvåg i Sokndal kommune.

Fra Egersund, følg Rv44 til Sokndal. Like etter en har passert bensinstasjonen og butikken tar en til høyre inn på Gamlevegen og følger skilting videre mot Rekefjord. Fv33 følges forbi Rekefjord og like til en kommer til Nesvåg. Parkering ved grusvei nær Nesvåg havn, det er turskilt på stedet.

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Hele fotturen, inkludert grus- og asfaltetapper har vært rødmerket og skiltet. Noe varierende kvalitet, men for det meste svært god standard. Vi har beskrevet avvik etappevis under punktet «Turreferat» nedenfor.

Turen fra Moi til Nesvåg er varierende og veksler blant annet mellom skogsområder, åpent fjell-landskap, myrtraseer og kysthei-terreng. Store deler av turen går på grusvei, traktorvei og asfalt. En går mye i lavlandet, men det er også etappevis gode utsiktsmuligheter. Stien er for det meste godt synlig på hele turen.

Opplev Dalane - Fra Moi til Nesvåg (Hovedtrasé 2) - Turbeskrivelse

Turen er gått våren 2019, dato 18-19. april.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

N58 27.129
E6 32.632

lundheim
N58 20.367
E6 12.300

nesvåg

 

 

 

Informasjon

  • Ha med nok vannflasker, slik at en kan fylle på gode steder og bære med seg.
  • Vi anbefaler å ha med joggesko til asfalt/grusetapper, selvfølgelig som tillegg til fjellsko.
  • Det er fullt mulig å dele opp turen i etapper, disse stedene har god parkering;
    Moi, Gursli, Øvre Myssa, Blåfjell, Linepollen, Rekedal og Nesvåg.
  • Fiske etter avtale med grunneier, eller ved kjøp av fiskekort i følge infotavler.

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Pinsehelga 2018 gikk vi fra Vannbassengane i Egersund til Vassbø i Ørsdalen – Opplev Dalane Hovedtrasé 1. Og spørsmålet var ikke OM vi også skulle gå Hovedtrasé 2, men heller NÅR vi skulle gjøre det. Påsken 2019 lovet fint vær, og vi hadde verken planer på Skjærtorsdag eller Langfredag, så da var det vel bare å hoppe i det?! Etter endt tur sitter vi igjen med mange fine øyeblikk, allikevel synes vi det er viktig å få frem at ca. halvparten av turen går på grus eller asfalt.

Opplev Dalane - Fra Moi til Nesvåg (Hovedtrasé 2)

 

Dag 1 – 18.04.2019 Dag 2 – 19.04.2019
Kilometer: 18,5 km Kilometer: 20,4 km
Stigning: 817 m Stigning: 447 m
Medgått tid: 5 t Medgått tid: 5 t 15 min

 

 

Moi – Gursli (Dag 1)

Opplev Dalane - Fra Moi til Nesvåg (Hovedtrasé 2)

Turen starter på lettgått grusvei fra Lundheim folkehøyskole. Få meter etter turstart følger vi grusveien til venstre, det er ikke skiltet i dette krysset. Grusvei følges til Heiavatnet hvor vi slår av en prat med en familie some er på tur. Videre følges rødmerker i retning Skåland. Fin skogsetappe fra Moi til Skåland. Siste etappen mot parkeringen til Gursli går på asfaltert vei.

 

Gursli – Gursli Gruver – Øvre Myssa (Dag 1)

Opplev Dalane - Fra Moi til Nesvåg (Hovedtrasé 2)

Den gamle gruveveien følges like inn til Gursli Gruver hvor en finner rester etter gammel gruvedrift. Det er merket på begge sider av Gullvatnet, men for å få med gruvene må en gå på nordsiden av vannet. Her kan en tydelig se at beveren har felt mange tre langs vannet. Fin sti følges lang Gullvatnet og videre langs bekken til Øvre Myssa. Tung oppstigning fra Gursli, ellers en lettgått og fin etappe.

 

Øvre Myssa – Steinsland (Dag 1)

Opplev Dalane - Fra Moi til Nesvåg (Hovedtrasé 2)

Fra Øvre Myssa følger vi grusvei langs Mydlandsvatnet, her ligger flere hytter idyllisk til, og vi slår av en prat med flere langs veien. Vi kommer ut til Fv1 som følges i sør-østlig retning. En lang asfaltetappe med mye stigning, men mot toppen av bakken leder skiltingen oss ut i terrenget igjen. Vi ber om å få fylle vannflaskene i en hytte vi passerer, og jammen blir vi ikke bedd på både kaffe og påskekake, et tilbud vi ikke kan takke nei til! Omsider må vi videre, og gjennom den vakre Smørdalen følger vi god sti ned mot Guddal.

Opplev Dalane - Fra Moi til Nesvåg (Hovedtrasé 2)

En litt bratt nedstigning, men helt overkommelig. Ved stiskille mellom Guddal og Nesvåg er stien oppover lia så som så. Merkingen er dårlig, og stien er gjengrodd, men så fort vi kommer oss opp i høyden blir dette bedre. På Steinsland står en fin liten hytte som tilhører Sokndal JFF, denne disponerer vi for anledningen. Vi har fått lov til å slå opp teltet like ved hytta, og etter et bad, en varm middag og litt kortspill er dag 1 av Opplev Dalane vel gjennomført. Vi er nå nesten hallveis på løypa.

 

Steinsland – Blåfjell Gruver – Linepollen (Dag 2)

Opplev Dalane - Fra Moi til Nesvåg (Hovedtrasé 2)

Fra Steinsland er stien stort sett god videre mot Guddalsvatnet, noe gjengrodd til tider. Langs fjellryggen får en nydelig utsikt utover Guddalsvatnet og like inn til Guddal. En bratt nedstigning ned Stakkedal til Brombu. Fra Brombu følges den gamle gruveveien i 5,6 km til Linepollen. På grusetappen går vi forbi Blåfjell gruver og Ruggesteinen.

 

Linepollen – Rekefjord – Rekedal (Dag 2)

Opplev Dalane - Fra Moi til Nesvåg (Hovedtrasé 2)

Fra Linepollen følges gang- og sykkelsti forbi Sokndal sentrum og videre ned til Rekefjord. Vi stopper i Sokndal for å kjøpe is og brus, absolutt å anbefale! Ved nordlig ende av Rekefjord møter vi Opplev Dalane skilt som viser vei nordover langs Podlen mot Nesvåg. Gruset vei følges like til Rekedal. Selv om det er koselig langs gang- og sykkelstien er dette en lang og ensformig etappe, vi gleder oss til å komme ut i terrenget!

 

Rekedal – Nesvåg (Dag 2)

Opplev Dalane - Fra Moi til Nesvåg (Hovedtrasé 2)

Fra Rekedal går turen på nydelig skogssti, hvor hvitveisen står tett i tett langs stien. Ved Ripland går vi i retning Jibbeheia i et åpent og oversiktlig heiaterreng. Her er det svært behagelig og gå enten vi går på god sti eller direkte på snaufjellet. Denne etappen vil vanligvis være mye mer idyllisk, men nå er så å si hele heia sort og svidd etter storbrannen som va for få dager siden. Etappevis noe tuete og ulendt nedover mot Nesvåg. Mot slutten av turen ser vi røde merker og skilt mot en heller, og Tjuhedlaren var vel verdt et besøk. Bare en liten sjarmøretappe igjen, og Opplev Dalane hovedtrasé 2 er gjennomført.

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *