Nordra Sundet friluftsområde – Idyllisk rundtur ved kysten

Nordra Sundet friluftsområde - Idyllisk rundtur ved kysten

Nordra Sundet friluftsområde er det umulig å bli skuffet av. En mer nydelig og kjekk rundtur enn dette skal en lete lenge etter. Her får en virkelig en smakebit av ekte kystnatur i et variert og spennende terreng. Fra Storevarden er det i tillegg god utsikt. Både Gyrhavn og Skadbergvågen er tilrettelagt med brygge, griller, toaletter, Gapahuk og mer. Sett av 2,5 t på den totalt 9,8 km lange rundturen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
eigersund
2,5 t
rundtur
9,8 km
rundtur
50 moh
store-
varden
323 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Basert på turens lengde og stigning er turen om Nordra Sundet gradert til middels. Turen går i et variert terreng med alt fra asfalt og grus til skogssti og sandstrand. Det er for det meste tydelig og god sti, men enkelte parti kan være sørpete og sleipe etter våte perioder. Det er verken gjerdeklyvere eller grinder på turen, men det er tilrettelagt med små broer, kloppinger og trapper der det er nødvendig.

Anbefalt fottøy: Fjellsko (vanntette).

 

 

Turstart & parkering

Jærkysten - Parkering Hellvik

Parkering nær Hellvik stasjon i Eigersund kommune.

Opparbeidet parkeringsplass like innenfor parkering for tog reisende ved Hellvik togstasjon. Fra Fv44 Bryne følges vi Nordsjøvegen mot Egersund. Like etter kommunegrensene mellom Hå og Eigersund passeres en Joker matbutikk på Hellvik før det er skiltet inn til Hellvik Stasjon og Den gamle Jærbanen med et severdighetsskilt. Sving inn til høyre og fortsett forbi parkering for togreisende. Gratis parkering og toalett. GPS posisjon N58 29.180 E5 53.801

 

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Turen om Nordra Sundet starter med en asfalt etappe, denne er ikke merket, derfor velger vi å beskrive denne etappen i detalj.

Vi starter med å gå forbi togstasjonen, og tar deretter like etter til venstre inn på Åsatuavegen. Til informasjon er det skiltet til «Åsatua». Følg veien opp og
videre ned til Sletteveien. Ta til venstre og fortsett på Sletteveien forbi skole og idrettsanlegg. Ikke mange hundre meterne etter passeres en barnehage på venstre side. Det er viktig at en hele tiden følger Sletteveien uten å ta av noen steder. Men etter hvert kommer en inn på Kloppabekkveien, også her er det skiltet «Kloppabekkveien» så dette bør være veldig greit å finne frem til. Veien videre går en langs sørsiden av havna i Hellvik. Følg Trosavigveien ut mot Trosaviga. Men før en kommer så langt, så skal en ta til venstre ved den store grusplassen på venstre side. Her ser en tydelig grusveien og
Storevarden i bakgrunnen ut mot havet. Mye å forklare, men ikke så vanskelig som det høres ut, følg gjerne gps-sporet om du er usikker.

Fra grusveien er det en skiltet avstikker til Storevarden, en ser tydelig målet fra grusveien, og det er tydelige tråkk hele veien opp.

Videre går turen ned til havet og strandlinja, før en fortsetter i retning Gyarhavn, og da må hyttefeltet en ser til venstre passeres. Når en kommer inn på grusveien skal en ta til høyre, deretter går det en tydelig sti som er rødmerket og fin ut i terrenget etter det lille tjernet til venstre. Herfra er det ikke langt til Gyarhavn.

Stien er tydelig og godt rødmerket videre til stranda Æsan, Navarsanden og Skadbergvågen, før en til slutt går opp til grusveien (Det gamle jernbanesporet fra Egersund til Hellvik). Når en kommer ut til grusveien tar en til venstre og følger veien i nordvestlig retning tilbake til parkeringsplassen.

Nordra Sundet friluftsområde

Turen er gått vinteren 2016, dato 14.februar.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Nordra Sundet friluftsområde

Før du fortsetter å lese vil jeg bare si en ting; Om du ikke har vært her før, så vil jeg på det varmeste anbefale deg å lese videre og pakke tursekken. Makan til turområde skal en lete lenge etter! Det er kun en liten «kjip» ting med denne rundturen, og det er asfalt etappen. Men på tross av dette er det
virkelig flott på veien ned og nede i selve Hellvik havneområde. Asfalt etappen er ikke merket, derfor har vi beskrevet den i detalj i turbeskrivelsen. 

Nordra Sundet friluftsområde

Turen opp til Storevarden er absolutt til å anbefale. Det er god utsikt til tross for toppens lave høyde. Men ikke forvent deg en enorm varde på grunn av toppens navn, forvent deg heller en flott utsikt. Det er heller ikke merket opp til Storevarden, men det trengs heller ikke. Du finner derimot enkle tråkk og
sti både opp og ned. En ser klart og tydelig målet fra grusveien, og dette blir på en måte en avstikker, men en avstikker som er verd hver kalori. Videre går turen helt ned til havet og strandlinja her.

Nordra Sundet friluftsområde

Turen fortsetter mot Gyrahavn og da må hyttefeltet en ser til venstre passeres. Når en kommer inn på grusveien skal en ta til høyre, deretter går det en tydelig sti som er rødmerket og fin ut i terrenget etter det lille tjernet til venstre. Herfra er det ikke langt til Gyrahavn, et idyllisk og tilrettelagt sted til de grader! Her er det gode bryggeanlegg, toalett, griller og benker med bord. Ja absolutt alt en trenger for å kose seg noen timer, eller en hel dag. Men du blir garantert ikke alene en fin sommerdag!

Nordra Sundet friluftsområde

Det er tydelig at dette er et populært friluftsområde. Det er god sti å følge og noen steder er det også kloppet på de fuktigste partiene. I tillegg er enkelte parti forseggjorte med både tau og stiger der det trengs. Tau og stiger? Ja, du leste riktig. Noen steder, særlig ved Store og Litle Navarsanden er det svært bratt og en er nødt for å benytte både tauer og stiger for å ta seg opp bergknausene her. Slåsholmbukta passeres og stien går videre til idylliske Skadbergvågen. Fortsatt er det godt merket!

Nordra Sundet friluftsområde

Stien slynger seg mellom idylliske viker, nakne knauser og berg til frodige skogsområder. I Skadbergvågen er det i likhet med Gyarhavn satt ut både benker og grill samt montert bryggeanlegg, gapahuk og toaletter. Begge stedene regnes for å være rene «paradiset» for både tur og båtfolket!
Siden vi i dag er ute på fellestur tar vi oss en pause og samler troppene i Skadbergvågen. På denne rundturen ble hele 53 stykker med. (Badebildet er fra en sommertur)

Nordra Sundet friluftsområde

Selv en solskinnsdag kan være kald, vi er tross alt i februar måned. Pausen blir derfor ikke lang i dag, det får heller vente til sommeren. Fra Skadbergvågen går det sti opp og inn på «Det Gamle Jernbanesporet» fra Eigersund til Hellvik. Stien er rødmerket og det går greit å finne frem også her. Tjernet Nedre Øybutjørna passeres på vestsiden (venstre) og stien møter grusveien midt i en lang sving. Fortsett til høyre bort mot Holmavatnet.  

Nordra Sundet friluftsområde

Grusveien slynger seg forbi både Holmavatnet og Kvidingsvatnet. Det er ikke merket her, men det trengs heller ikke. Fra stiskillet som nevnt ovenfor og bort til parkeringsplassen er det ca. 1,3 km å gå på grusvei. Om en ønsker å unngå asfalt etappen, eller vil korte inn turen om du synes den er i lengste
laget, så kan en med fordel parkere en bil i hver ende. Distansen mellom Hellvik togstasjon og Trosaviga er på ca. 3 km (asfalt). Det er gode parkeringsmuligheter begge steder. Eventuelt kan en ha med sykler og plukke dem opp etter turen?

God tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *