Nonsfjedlet – Fottur i Eidlandsfjellet

Nonsfjedlet - Fottur i Eidlandsfjellet

Nonsfjedlet gir en storslått utsikt fra sine 381 moh., selve toppen er en del av Eidlandsfjellet og er nok mest kjent for sistnevnte stedsnavn. Området er populært, ikke bare blant turgåere men også mosjonister som ønsker å jogge i flott natur. Lettgått og enkel tur i oversiktlig terreng, ta gjerne med barna til toppen. Sett av 1,5 t på de knappe 3,8 km turen er på.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
GJESDAL
1,5 t
tur/retur
3,8 km
Tur/retur
381 moh
Nons-
fjedlet
268 m
stigning
Fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Enkel

Turen til Nonsfjedlet skiltet og rødmerket, det er enkelt og oversiktlig å finne frem i dette området. Det er gjerdeklyvere satt ut på stien. Det er jevn stigning store deler av turen til toppen, men den totale lengden og høydestigningen faller innenfor kategorien enkel. Det er en del partier på denne turen som er utsatt for sørpe etter våte perioder, vær obs på at det i disse partiene kan være ganske sleipt.

 

 

Turstart & parkering

Nonsfjedlet - Parkering langs Neseveien på sørsiden av Edlandsvatnet

Parkering på tilrettelagt parkeringsplass langs Neseveien i Gjesdal kommune.

Fra Cirkle K, Ålgård, følg skilting mot Bryne og Fv506. Edlandsgeilane følges langs Edlandsvatnet, før en tar av fra Fv506 og kjører inn på Neseveien. Følg veien til skogholtet begynner. En tilrettelagt parkeringsplass kommer til syne et lite nivå over veien. GPS posisjon N58 45.366 E5 51.802. Gratis parkering.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Til Nonsfjedlet er det sti som er både er merket og skiltet.

Med start fra skogholtet like før Nese starter turen over en gjerdeklyver, videre til traktorveien som fører opp til det oppdemte tjernet Stemmen. Hold venstre (øst) ved demningen, her går veien over i sti, og et stiskille kommer til syne.

Ved stiskillet like ovenfor står du over to relevante valg for toppturen til Nonsfjedlet. Merket rute går til Nonsfjedlet (skiltet) i sørlig lende, mens turen via Fannalidalen i sørvestlig lende er umerket. En hyppig gått sti gjør det enkelt å finne frem enten du velger den merka eller umerka ruten. Vår tur går via Fannalidalen på vei opp. På vei ned følges merket sti ned igjen mot Stemmen (på østsiden) før traktorveien følges tilbake til parkeringsplassen.

Nonsfjedlet - Utsikt ned mot stemmen

 

Turen er gått vinteren 2012, dato 15. desember.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Nonsfjedlet og turmulighetene rundt i vakre Eidlandsfjell området blir ofte benyttet, turgåere og mosjonister fra distriktet tar turen hit. Jeg har selv gått til Nonsfjedlet ved en tidligere anledning, denne gang for å skaffe nye bilder til nettopp denne artikkelen.

Med start fra skogholtet like før Nese starter turen over en gjerdeklyver, videre til traktorveien som fører opp til det oppdemte tjernet Stemmen. Start rolig, selv med god ferdselsåre blir en fort varm.

Nonsfjeldet - Turen starter stigende på god ferdselsåre

Området består av lynghei, bergnabber og myrer i tillegg til beitemarker i et ellers åpent og skogløst terreng. Ved tjernet Stemmen dominerer en mektig og stor demning, tidligere ble tjernet benyttet som kraftverk.

Jeg holder retning mot venstre (øst) ved demningen, veien går over i sti og et stiskille kommer til syne like etter.

Ved stiskillet like ovenfor står du over to relevante valg for toppturen til Nonsfjedlet. Merket rute går til Nonsfjedlet (skiltet) i sørlig lende, mens turen via Fannalidalen i sørvestlig lende er umerket. En hyppig gått sti gjør det enkelt å finne frem enten du velger den merka eller umerka ruten. Kombiner gjerne og få en liten rundtur? Begge fører til dagens turmål, Nonsfjedlet.

Jeg velger å gå Fannalidalen på vei opp, det er stedvis moderate bratte partier noe som kjennetegner begge turalternativene. Men, absolutt ingen utfordring.

Nonsfjedlet - Turen går i flotte omgivelser

Jeg tar en rekke bilder og skriver meg inn i turboka før ferden fortsetter ned igjen mot Stemmen, bare på østsiden. Selv med stedvis knappe avstander fra stien i Fannalidalen er følelsen av en rundtur absolutt til stede. De mange rødmalte steinene langs stien viser vei, og det går ikke mange minuttene før tjernet passeres. En liten pause må til, toppen var i dag noe forblåst så jeg valgte et lunere alternativ. Med i sekken sto kaffe, pepperkake og mandarin på menyen, kanskje det nærmeste jeg kommer julestemning uten snø til stede? Videre følges traktorveien ned til parkeringsplassen. God Tur.

Annonse

2 kommentarer til «Nonsfjedlet – Fottur i Eidlandsfjellet»

  1. Kari Svar

    Nydelig tur til Nonsfjellet i strålande sol i dag, 22.april. Det er stigning fra bunnen, og det meste av turen, til den fantastiske utsikten;
    Øyer utenfor Stavanger, kvite snøfjell i Sirdalen? Jæren? Og vindmøllene på høgjæren? Eg er faktisk ikkje sikker på kva eg ser, men vidt og breitt er det!
    Når me går nedover, er me faktisk overraska kor bratt det turvis er. Me følte ikkje stigninga så sterk!
    Ein bonus🤗 me såg ei firfisle\salamander!!! Og humla er og ute og fyk..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *