Nærbøparken eller Fugleparken som mange sier er en flott liten oase sentralt på Nærbø. Parken byr på et yrende fugleliv, blant annet med forskjellige typer hønsefugler og svømmefugler i tillegg til mange ville fugler. Er du interessert i trær, busker og stauder er utvalget stort. En liten, men flott rundtur for hele familien. Sett av 30 min på den 1,2 km lange rundturen.
NYHETSBREV
Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.
Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!
* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.
Vanskelighetsgrad – Enkel
Nærbøparken er en liten park med store gode grusveier. Her er tilrettelagt for både barnevogn og rullestol, og turen her tilpasses etter eget ønske. Området er lite og oversiktlig, og nærmest så flatt som det kan bli.
Turstart & parkering
Opparbeidet parkeringsplass ved Parkvegen i Hå kommune.
Fra Fv44 Bryne, følg Nordsjøvegen sørover mot Egersund. Sving til venstre (andre avkjørsel skiltet mot Nærbø) og inn på Skjerpevegen som følges til endes. Sving til høyre og inn på Store ring, og sving så rett til venstre igjen og inn på Opstadvegen. Etter 450 m skal du svinge til høyre og inn på Parkvegen som følges til du har den opparbeidede parkeringsplassen på høyre hånd. GPS posisjon N58 39.698 E5 38.845.
Annonse
Takk til våre samarbeidspartnere
Turbeskrivelse
Runden i Nærbøparken krever ingen turbeskrivelse. En kan gå på kryss og tvers som en vil i parken, området er lite og oversiktlig, og en vil til enhver tid vite hvor en er.
Turen er gått våren 2013, dato 3. mars.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.
Kart & GPS spor
Annonse
Turreferat
En flott høstdag sent en oktober måned ble benyttet til å ta seg en rolig kveldstur i Nærbøparken. Det første som møter meg på utsiden er en stor smijernsport med årstallet 1937 sveist inn i midten av døra. Hvorfor år 1937?
Randulf Aadnesen som er skaperen av parken starta arbeidet med å opparbeide parken i 1935-36, men i 1937 fikk han hjelp av lærere og elever med å plante de første trærne. Området hvor parken er i dag har det tidligere vært en klokkargard, klokkeren var lærer av yrke. Men, på 1930 tallet ble det bestemt at klokkeren ikke skulle bu på gard, noe som resulterte i at garden ble nedlagt. På bildet ser vi flere stokkender av begge kjønn.
Skaperen av Nærbøparken, Randulf Aadnesen (1894-1989) gikk til Hå kommune og fikk kjøpe området som i dag har fått navnet «Nærbøparken» for 50kr målet. Området var tiltenkt for boligbygging, og ingen hadde tro på ideen om en park på dette myrlendte og treløse terrenget. I tillegg var det heller ikke vann her. Trea av ulike typer fikk Randulf fra skogselskapet og de ble planta fra og med årstall 1937. Å tilrettelegge for et fremtidig vann her var tidkrevende og tungt arbeid krevdes, dessverre ble det for kostbart og arbeidet ble avslutta før 2. verdenskrig.
På grunn av mangelen på brensel under 2. verdenskrig ble arbeidet gjenopptatt og torvskjæring tok til i stor stil. Fire år senere hadde parken fått et lite vann med steinsatte kanter som fuglene benyttet. Salg av torv som brensel ga inntekter til parken.
Vell, parken byr på en aktivitetsløype som er hele 700m lang fordelt på 13 poster. Deler av området er opplyst noe som gir mulighet for flotte kveldsturer i vinterhalvåret. I Nærbøparken blei det satt opp et bygg i år 2005 som er betjent fra April til August måned på dagene lørdag og søndag, samt helligdager mellom kl 12.00 og 17.00. Her er det mulig å kjøpe seg en kopp kaffe og litt godt til. Huset blir i tillegg brukt til pedagogisk arbeid innenfor skole og som utstillingslokale. Det er mulig å leie lokalet etter avtale til ulike arrangementer.
Ettersom tiden gikk fikk flere fugler sin faste plass her i denne vakre oasen. Det startet med svaner, påfugler, ender, høns og gjess i tillegg til mange ville fugler. Tidligere var det også fisk i vannet. Hå kommune har hatt ansvar for parken siden 1977.
Det er ikke bare fuglelivet som er vakkert i Nærbøparken, det finnes også et stort spekter av ulike typer busker, trær og stauder i parken. Som f.eks Norsk gran, Edelgran, Svartfuru, Lerketre, Bøk, Eik, Lind, Bjørk, Bringebær, Tyttebær, Blåbær, Bjørnebær og mye mer. God tur!