Musahålå – Spennende fottur fra Herredsvela

Musahålå - Spennende fottur fra Herredsvela

Musahålå «huset» ly for vær- og vind for en hel familie, da huset de budde i på Homseægro brann ned. Hålå er å finne nær Skogaholet, og strekker seg om lag 5 meter inn i fjellveggen – det er nokså tørt her også. Turen veksler mellom grusvei og merket sti. Flere vann, tjern og bekker passeres på den idylliske turen fra Herredsvela. Sett av 2 t tur/retur på den totalt 6,3 km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
2 t
tur/retur
6,3 km
tur/retur
135 moh
Musahålå
221 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

Merk!
Vi vil tidlig presisere at et viktig vei/stikryss ikke er skiltet – les derfor vår beskrivelse under «Turbeskrivelse» nøye.

 

 

Vanskelighetsgrad – Enkel

Basert på turens lengde og stigning er turen fra Herredsvela til Musahålå klassifisert som Enkel i vanskelighetsgrad. Turen veksler mellom grusvei og sti, og det er for det meste godt å gå på stien, samt at det er gjort gode tiltak (klopping) for å bevare naturen.  Allikevel må en passere enkle partier med gresstuer, myr og svaberg, – husk at disse kan være sleipe/glatte etter fuktige perioder. Noen steder er også stien sørpete, dette vil variere noe fra årstid til årstid. Over større bekker er det bygget bro, de mindre hoppes det enkelt over. Det er også lite stigning fordelt ut på kilometerne.

Kjekk og lettgått familietur.

 

 

Turstart & parkering

Musahålå - Parkering på Herredsvela i Hå kommune.

Parkering på Herredsvela i Hå kommune.

Fra Nærbø, følg Skjerpevegen mot Vigrekrossen og Nordsjøvegen (Rv44). Varhaug og Vigrestad passeres. Ved Brusand, sving av til venstre mot Kartavoll og inn på Fuglestadvegen. Følg veien videre og fortsett over jernbanebroa, og sving deretter av etter et lite stykke ved skilt opp til Herredsvela på høyre side. Følg veien til endes, og kjør igjennom tunet og ned til høyre langs løa. Parkeringsplassen er da godt synlig.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Hele fotturen fra Herredsvela til Musahålå er blåmerket. Vi deler turen inn i tre kategorier;

 1. Fra Herredsvela langs grusvei 
  Fra Herredsvela starter turen på grusvei, og det er lettgått, enkelt og oversiktlig å finne frem her. Følg grusveien mot Jotjørna og over brua som skiller Jotjørna og Hundsvatnet, herfra cirka 250m videre på grusvei før sti/veiskille på venstre side ned mot Revtjørna. Total fottur etappen på grusvei er på cirka 1400 meter.

  Obs! Vær oppmerksom på at en skal gå av grusveien, og ta inn til venstre på sti mot Revtjørna, cirka 250 meter fra broen og 1400 meter fra parkeringsplassen. Det er ikke skiltet langs grusveien her.
   
 2. Fra stiskille med grusvei til trebro over bekken mellom Homsevatnet og Røyrtjørni
  Sti i heiaterreng. Langs Revtjørna er det lagt trekloppinger. Gå først langs sørsiden av Revtjørna, deretter over et høydedrag og videre ned mot bekken mellom Homsevatnet og Røyrtjørni. Det er satt opp ei solid og stor trebro her, men vær oppmerksom på ved stor vannføring bekken gå over sine normale bredder og at det kan bli litt fuktig.
   
 3. Fra trebro mellom Homsevatnet og Røyrtjørni til Musahålå
  Blåmerket sti, lettgått og enkel å følge. En må være oppmerksom på at det noen steder, særlig langs bekken kan være fuktig etter nedbørsrike dager. I tillegg er det viktig at en følger riktig sti med blåmerkingene, og ikke stien som går videre opp i skogsterrenget – da kommer en til fjellgården Homse. Stiskillet er 50-60 meter etter trebrua, her skal en ta opp til venstre for å komme til Musahåla.

Det er oversiktlig og enkelt å finne frem i dette turområdet, – synes vi.

Musahålå - Nyt en kopp kaffe på tur!

Turen er gått høsten 2016, dato 09. oktober.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Musahålå - Silje og jeg på tur fra Herredsvela

Det er klarvær, sol og vindstille ute – Silje, Marikken og jeg har planlagt dagens tur til Musahålå. Fra Herredsvela starter turen på grusvei, selve underlaget er gjerne ikke det mest spennende, men terrenget, landskapet og friheten veier opp for dette. Det er også greit å starte rolig å bli «varm» på grusvei-tur.

Det er husdyr på beite i sesong, både sauer og storfe.

Musahålå - Kloppet sti langs Revtjørna

Vi nevner det igjen, det er etter brua mellom Jotjørna og Hundsvatnet kun 250m gange før vei/stiskille – det er dessverre ikke skiltet her. Ta av grusveien og ned på blåmerket sti mot Revtjørna. Langs deler av tjernet er stien kloppet, ellers direkte på sti med kupert underlag.

Stien går øst for Revtjørna og opp over høydedraget, husk å stopp og nyt utsikten fra fjellknausene her.

Musahålå - En kort rast i sola

Vi har fulgt stien ned mot trebrua mellom Homsevatnet og Røyrtjørni, siste del går i et skogkledd terreng. Det er tørt og fint her nå, og vi kommer oss tørrskodd over på lave hiking-sko, men det er ingen selvfølge for dette området – vi anbefaler vanntette fjellsko. Fra trebroa og cirka 50-60 meter opp i terrenget kommer vi til et stiskille, den ene stien er blåmerket, den andre ikke. Hele turen til Musahålå er blåmerket, så vi følger blåmerket sti til venstre i lia her. Men, først en pause for både små, store og en rev (Ayla).

Musahålå - Silje og reven på tur

Fra stiskillet er det cirka 230 m å gå, denne stien går igjennom et skogsparti, men det er tydelig og blåmerket sti også her.

I musahålå ved Musaslettå, nær Skogaholet budde en familie fra Homseægro en hel vinter, da deres hus brant ned til grunnen. Det sies også at kona skal ha født et barn her! Musahålå strekker seg nesten 5 meter inn i fjellet, og det er forholdvis tørt og lunt her.

Turen går tilbake på samme sti.

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *