Månafossen – En bratt men kort tur for selv de minste

Månafossen - En bratt men kort tur for selv de minste

Månafossen er et kjent og populært turmål i Rogaland og regnes som et av fylkets mektigste og vakreste fossefall. Fossens elleville fallhøyde er på hele 92m i fritt fall. Det er bratt opp til fossen, men stien er utbedret og på mange måter har dette blitt en familietur for mange. En kan også besøke friluftsgården Mån og overnatte i telt på den frodige gressletta langs elvebredden. Sett av 0,5 t en vei på den totalt 0,5 km lange turen.

 

Rogaland
Gjesdal
0,5 t
en vei
0,5 km
en vei
270 moh
Måna-
fossen
125 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Enkel/Middels

Tur/retur fra Eikeskog i Frafjord til Månafossen er klassifisert som Enkel/Middels i vanskelighetsgrad. Til tross for turens lengde har vi valgt å merke turen med Middels kategori også, dette er fordi det stedvis er bratt og en må holde seg i kjettinger. Det er gjort gode utbedringer på stien både for å øke fremkommeligheten samt skåne terrenget. Allikevel kan det være sleipt og utfordrende ved vått føre. Vi mener allikevel at denne turen egner seg godt som familietur, men ta tiden til hjelp!

Forlenger en turen videre til fjell / friluftsgården Mån må en regne med og doble tiden.

 

 

Annonse
Annonse: Månafossen Opplevelser AS - Kobiner en fottur med klatretur

 

 

 

Turstart & parkering

Via Ferrata Månafossen - Parkering på opparbeidet p-plass innerst v/ Eikeskog og Månafossen i Frafjord.

Parkering på opparbeidet p-plass innerst v/ Eikeskog og Månafossen i Frafjord.

Fra Ålgård i Rogaland fylke, sving av E39 med skilt opp til Sirdal og Oltedal. Du skal kjøre forbi Oltedal og Dirdal, ved Gilja svinger du av og kjører igjennom tunnel til Frafjord. Mektige fjellformasjoner viser vei videre mot Molaug og til Eikeskog på vei 281. Skiltet til Månafossen ved Gilja. Parkeringsavgift 40,- pr.dag (År 2019).

Tips!
Til tross for en romslig parkeringsplass fylles denne fort opp på godværsdager, møt derfor tidlig på «utfartsdager» og godt vær!

 

 

Turbeskrivelse

Fra Eikeskog og opp til Månafossen er det både T-merket og skiltet. Det er enkelt å finne frem og traseen er godt synlig. Det samme gjelder om en ønsker å fortsette litt til for og komme til fjellgården Mån.

Landskapet er bratt og terrenget er stigende fra Eikebrekka og opp til Månafossen / Mån. I terrenget er stien tilrettelagt med tanke på og både skåne terrenget, men også selvfølgelig for å øke fremkommeligheten. Selv i et bratt terreng er det greit å gå her, også for barnefamilier, derimot kan det oppleves litt sleipt og «ekkelt» etter regnfulle dager. Det er ingen grind eller gjerdeklyvere på turen. Hjelpemidler langs stien er «steintraper», tretrapper og kjettinger i fjellveggen.

Månafossen - Spennende for små turgåere

Turen er gått sommeren 2019, dato 09. juni.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Annonse
Annonse: Månafossen Opplevelser AS - Kobiner en fottur med klatretur

 

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Turreferat

Månafossen - Kjekk tur for hele familien

Det er 9. juni 2019 og ny fellestur for de minste. Det er flere enn oss ute på tur i dag. Når vi parkerer er vi en av de siste bilene som får plass på den opparbeidede parkeringsplassen på Eikeskog. Mens vi gjør oss klar til tur, strømmer bilene til, og må nå begynne å parkere langs veien. Vi får fylt opp flaskene med deilig kaldt fjellvann, og er nå klar til å gå. Plutselig var alle andre også klar til å gå. Vi starter med å gå i kø opp den flotte trappa som sherpaene har laget for å gjøre starten på turen mer overkommelig.

Månafossen - Eivind og Marikken på tur

Det stiger konstant opp til fossen, her er ingen flate partier, og om en gir på kan en virkelig få pulsen opp. På de bratteste og glatteste partia er det satt opp trapper og kjettinger.

Månafossen - Vi nærmer oss

Turen opp til fossen er overkommelig for de fleste, for selv om det stiger godt, er det ikke en lang tur. Med flere små og store på tur er det god stemning oppover!

Månafossen - Hele 92 meter i fritt fall

Vel fremme ved fossen tar vi oss en liten pause. Kaffekoppen fylles gjentatte ganger, og sikten til den mektige fossen nytes. Noen av barna har høydeskrekk, men etter en stund vil de litt frempå for å kikke forsiktig!

Med et fall på hele 92 meter, er Månafossen en av Rogalands mektigste fosser, og et svært populært turistmål. På en godværsdag i høysesongen, treffer du garantert en god blanding av allslags folk. Her møter vi flere som har full oppakning, og som skal sove i fjellet på den ene eller andre måten. Vi møter mange turister med forskjellige språk, og ikke minst i forskjellige klær. Her er nok dongeribuksa mer vanlig en Gore-Tex buksa!


Tips!
Om en vil, så kan en gå videre i ca. 30 min, for å komme til fjellgården Mån. Denne etappen er mye mer lettgått, for her flater det mer ut. Her er det godt tilrettelagt for bål og grilling.

Nok en hyggelig og vellykket tur er over 🙂

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *