Madland – Fottur til Veen via Vargastølen

Madland - Fottur til Veen via Vargastølen

Fotturen fra Madland til Veen går i nydelige omgivelser i Gjesdal og Bjerkreim kommune. Store deler av turen går langs langstrakte vann, elver og bekker – omringet av bjørketrær og fjell på alle kanter. Hva med å kombinere denne flotte turen med fisking og en natt i naturen langs en av de idylliske vanna som en går forbi? Sett av 4 t en vei på den den totalt 11,1 km lange turen.

 

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

rogaland
gjesdal
Bjerkreim
4 t
en vei
11,1 km
en vei
475 moh
varga-
stølen
310 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Basert på turens lengde og stigning er turen fra Madland til Veen klassifisert som Middels i vanskelighetsgrad. Stien er for det meste god, og turen går i et relativt lettgått terreng med lite stigning. Når vi gikk var det utfordrende å krysse Tverråna, samt at enkelte parti var tunge å gå i – men det skal nevnes at det da nettopp hadde vært ekstreme nedbørsmengder.

En må en passere enkle partier med ur/steiner, – husk at disse kan være sleipe/glatte etter fuktige perioder. Det er flere bekker som må krysses, vanligvis vil ikke dette være en utfordring, og en vil enkelt kunne hoppe over.

 

 

Turstart & parkering

Slettabø - Parkering på Slettabø i Gjesdal kommune.

Parkering på Slettabø i Gjesdal kommune.

Fra Ålgård, følg Rv45 forbi Limavatnet og videre opp mot Oltedal. Følg veien til veikryss like før Oltedalsvatnet, her er det skiltet til «Madland» og «Brekko». Sving av til høyre og fortsett oppover, det er på nytt skiltet mot målet. Sving av til venstre og følg veien, Vølstad passeres. Et veikryss skiltet «Brekko Friluftsområde» passeres og videre går Fv286 mot Madland. Sving av med skilt ned til Slettabø og parker på stor opparbeidet parkeringsplass.

 

 

Turslutt & parkering

Gloppedalsurå - Parkering ved Veen Gardscamping.

Veen – Parkering ved Veen Gardscamping.

Fra Bryne, kjør opp mot Undheim og fortsett videre over Bueveien på Fv504. Sving til høyre inn på E39 mot Vikeså, følg E39 videre og ned til Statoil bensinstasjonen, ta av til venstre og fortsett opp mot Espeland og Veen. I nordlig ende av Ytra Vinjavatnet kommer skiltet «Veen Gardsbesøk» opp langs veien, fortsett knappe 50-60m og sving inn på grustaket til høyre. Parkeringsavgift kr 30 (2018).

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Turen fra Madland til Veen er skiltet og rødmerket. Enkelte steder er sti og merking noe mindre tydelig, men vi opplever det som oversiktlig og enkelt å finne frem i dette turområdet.

Turen går for det meste i et åpent og oversiktlig terreng. Stien varierer mellom å gå i gress-sletter, ur, skog, myrlendte områder og grus. For det meste er stien godt synlig på hele turen, men på enkelte parti opplever vi at tråkkene ikke er fullt så tydelige. Et nydelig terreng omgitt av blant annet bjørketrær, furutrær, høye fjell og langstrakte vann.

Madland - Fottur til Veen

Turen er gått høsten 2018, dato 23. september.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

N58 46.762
E6 05.282

slettabø
N58 44.812
E6 12.983

veen

 

 

 

Informasjon

Det er en del elver og bekker som må krysses på denne turen, vi anbefaler å gå denne turen når vannføringen er normal. Om en velger å gå når vannføringen er høy, bør en være flere slik at en kan hjelpe hverandre over de mest krevende partiene.

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Madland - Veen via Vargastølen

Turen fra Madland til Veen har vi lenge snakket om å gå, og velger å gjøre det til fellesturen for september 2018. Vi er maks uheldige med været som er på forhånd av turen, og er spendt på om turen i sin helhet i det hele tatt lar seg gjør på grunn av de kraftige nedbørsmengdene som har vært. Etter å ha satt fra oss nødvendige biler på Veen og kjørt i minst mulig biler til Madland, står vi klare ved turstart på Slettabø. Vi blir møtt av en sti som er helt oversvømt, og starter turen med å måtte gå direkte i terreng utenfor stien.

Madland - Veen via Vargastølen

Allerede etter få minutter blir vi møtt av hindring nr. to på dagens tur. Det som vanligvis er en liten bekk med en bro over, er nå totalt oversvømt, og vi vasser over med vann opp til knærne. Vi innser at det blir en våt tur, og er nå enda mer spendt på hvordan forholdene over Tverråna er. Det regner på deler av turen, så bildene står ikke helt i stil med teksten. Langs Mjåvatn er det godt å gå, før et svært vått parti igjen skal krysses på vei mot Gloppevatnet. Sola skimter frem, det er på tide med en teknisk pause, og vi kan ikke annet enn å le av starten på dagens tur! Humøret på gjengen skal det hvert fall ikke sies noe på, det er en sprudlende og positiv gjeng som nyter solstrålene langs Gloppevatnet.

Madland - Veen via Vargastølen

Vi fortsetter et lite stykke langs Gloppeåna i Tverromdalen, før vi følger skilting videre mot Veen. Og nå skal Tverråna gi oss litt hodebry, og desidert dagens største utfordring! Elva er uten tvil både bredere og striere enn flertallet er komfortable med. Vi bruker lang tid på å vurdere veivalg, og på å hjelpe hverandre trygt over elva. Her er det ingen vei utenom, ingen kommer over, alle må gjennom. Etter mye om og men er vi alle over på rett side. Det har vært ekstreme nedbørsmengder, og Tverråna vil vanligvis ikke være utfordrende å krysse.

Madland - Veen via Vargastølen

Nå kan vi puste lettet ut! Vi kom oss forbi det kritiske punktet, og våte skal vi fortsette og bli, men nå kan vi slappe av med at det verste er over. I skiftende vær fortsetter vi turen langs bekker og elver i et nydelig høstfarget terreng. Vi krysser over flere steder hvor bena skal bli våte, men bryr oss ikke så mye lenger. Ved de langstrakte Vinjavotna skaper sollyset en magisk stemning, og en kjenner på en takknemlighet for å være akkurat her i dette øyeblikket. Terrenget er nå flatt og lettgått og svært behagelig og ferdes i.

Madland - Veen via Vargastølen

Videre går turen til Vargastølen hvor det er tid for dagens matpause. Fra Vargastølen kan en velge å følge grusveien hele veien ned til Veen, eller en kan gjøre som oss og følge Kustien. Sistenevnte ga uten tvil en opplevelse vi ikke ville vært foruten, med en vid og spektakulær utsikt over Vinjavatna og Veen. Så gjenstår bare sjarmøretappen der en følger grusvei og asfalt ned til parkeringsplassen. En fantastisk fellestur er slutt for denne gang, og vi kan endelig krysse av Madland – Veen på lista vår. Anbefales!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *