Lyefjellet – Topp- og rundtur fra Åsen i Time

Lyefjellet - Topp- og rundtur fra Åsen i Time

Friluftsområdet ved Lyefjellet og Åsen med med områdene rundt byr på nærmest uendelige muligheter. Det er flere flotte vann og tjern omringet av skog, myrer og åpne marker. Utsiktsrike knauser og fjellområder gir god utsikt. Disse er det enkel adkomst til via gode turstier og grus-/traktorveier. I Åsen er det laget badeplass til folket – og her samles mange på varme sommerdager. Det er i tillegg fritt fiske på enkelte strekninger.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
time
2 t
rundtur
5,6 km
rundtur
274 moh
varden
191 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Basert på turens lengde og stigning vipper fotturen mellom enkel og middels i vanskelighetsgrad. Underlaget varierer mellom grusvei, skogssti og sti i et nakent fjellterreng. Det er gjerdeklyver (med luke til hund) montert.

Landskapet er vekslende mellom å være skogkledd og åpent. Åsenvatnet ligger nydelig til og vekslende mellom åpne beite- og dyrkede marker, til mer skogkledde og lune sider. Fra Varden er det god utsikt over det Jærske-landskap.

 

Turstart & parkering

Lyefjellet - Parkering i Åsen

Gratis parkering i Åsen, Time kommune.

Fra Bryne, følg Arne Garborgs veg mot Kvernelandsvegen 506 og den berømte «1900 svingen». Følg skilting mot Lye og Ålgård, følg Ålgårdsvegen 506 forbi innkjørsel til Lyefjellet. Videre forbi Larheia og skilt til Undheim, det er merket med et lite skilt opp mot Åsen. Avkjørselen går bratt opp i stigende terreng like rundt en sving. Fortsett opp og igjennom gårdstunet, stor opparbeidet parkeringsplass helt innerst.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Fotturen starter fra den romslige parkeringsplassen i Åsen, Time kommune. Det er infotavle, benkebord og skilt som viser til flere turmuligheter. Vi velger å dele rundturen inn i etapper;

 1. Fra parkeringsplass i Åsen
  Følg grusveien igjennom «stengsel» for kjøretøy ned mot Åsvatnets nordlige ende. Vi passerer to to veikryss som går av og oppover på venstre side. Her går vi ikke i dag, men om en ville kortet ned rundturen og kommet raskere til Ulvatjørna kunne enn gått opp på første, eventuelt andre kryss.

  Vi går videre og følger grusveien forbi badeplassen og opp et høydedrag – før det går ned igjen. I bunnen går en traktorvei inn til venstre. Denne følger vi mot Mosvatnet.

 2. Fra bunn av høydedrag til Ulvatjørna
  Skogsvei og sti mot Mosvatnet. Det er tydelig hvor en skal gå. Etter hvert kommer også det flotte Mosvatnet til syne. Følg sti og vei naturlig mot Mosvatnet før det dreier rundt og «tilbake» igjen. Her er det viktig at en følger veikrysset oppover, og ikke fortsetter på veien «rett frem». Da vil en komme tilbake til turens utgangspunkt.

  Fortsett opp den «bratte» bakken mot det åpne landskapet og myrområdet. Etter hvert kommer nye skilt som viser vei mot Ulvatjørna. Det er kloppet med trebro over myrdraget. I tillegg er det gjerdeklyver og flere skilt som viser vei. Følg høydedraget oppover og tjernet kommer til syne. Si setter oss til litt i skogholtet like ved.

 3. Fra Ulvatjørna til Varden (Lyefjellet)
  Rødmerket trase med varierende kvalitet. Allikevel er det skiltet og tydelig sti.

  Fra Ulvatjørn, følg sti over «demning i nordlig ende av tjørna. Deretter opp over høydedraget på vestsiden av tjernet. Fortsett inn på grusveien, men bare en kort etappe. Se etter en gjerdeklyver opp mot venstre før grusveien går ned og inn i en sving. Følg spor og trase videre over gjerdeklyver og i retning sør mot Lyefjellet. God sti og skilting opp mot Lyefjellet / Varden 274 moh.

 4. Fra Varden (Lyefjellet) til parkeringsplassen
  Det er rødmerket og sti også her. Ned fra Varden mot vindmøllene, deretter på grusvei mot gårdstunet i Åsen. Husk å lukk grinder å gå uforstyrret igjennom tunet. Følg grusveien tilbake langs Åsenvatnet mot parkeringsplassen.

Lyefjellet - Turbeskrivelse fra Åsen

Turen er gått vinteren 2021, dato 10. januar.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Aktivitetsmuligheter & informasjon

 

Aktivitetsmuligheter

Fiske * Sykkel * Bade *
Kano/kajakk * Infoplakater Bærplukking
Vann/bekk    

* Fiske: Fiske er tillatt innenfor fiskesone i nordenden av vatnet (se infotavle).
* Sykkel: Grusveien mellom Åsen og Eikelandsmyrane egner seg godt for sykling.
* Bade: Det er laget egen badeplass i nordenden av Åsenvatnet
* Kano/kajakk: Mulighet for å sette uti like v/ parkeringsplassen.

 

Informasjon

 • Åsen området byr på massevis av turmuligheter både på skogsstier og skogsveier.
 • Det er gratis fiske i nordsiden av Åsenvatnet, se eget kart og infoplakat ved parkeringsplassen.

 

Annonse

 

 

Turreferat

Lyefjellet - Fotturen starter lettgått på grusvei

Friluftsområdet Åsen viste seg i dag frem i nydelig vinterdrakt. Området er velegnet alle årstider med mulighet for topp- og skogsturer. Det er i tillegg mulighet for både fiske og bading i Åsenvatnet.

Vi starter fra Åsen hvor det er stor og romslig parkeringsplass. Her er det også benkebord og infotavle. Første del av fotturen går på grusvei ned mot Åsenvatet og med Prestaveien videre. Vi svinger av og inn i skogsområdet mot Mosvatnet og enda lenger øst Eikelandsmyrane. Det er grusvei og sti hele fotturen.

Lyefjellet - Vi nærmer oss Ulvatjørna

Over Joglamyr er det kloppet sti. Det verdsettes å komme tørrskodd over her – så tusen takk til de som har laget gangveien i tre! Videre over gjerdeklyver og opp høydedraget mot Ulvatjørna.

Lyefjellet - Vi koser oss med bål ved Ulvatjørn

Dagens «hovedmål» for oss er Ulvatjørna. Her fyrer vi opp bål, lager dagens middag og koser oss med en kopp kokekaffe.

Det har lenge vært overskyet og snøvær. I skogen sitter vi lunt og skjermet og koser oss med et yrende fugleliv. En liten rødstrupe skilte seg ut og ville så gjerne hilse på, men var samtidig litt skeptisk og holdt 1-2 meters avstand til enhver tid.

Lyefjellet - Vi fortsetter langs Ulvatjørna

Vi har slukket bålet og ryddet etter oss ved bålplassen. Det er tid for bevegelse. Langs deler av Ulvatjørna er det trær som slynger seg i alle retninger. Vi synes det er ganske stilig, enig?

Lyefjellet - Nydelig vinterdag med Ulvatjørna

I mens vi har tatt en velfortjent pause og vært med Ulvatjørna, så har været vekslet. Fra å være grått og snøvær til å bli opphold, blå himmel og ganske så spektakulært. Tåkediset siver over det islagte tjernet i retning sørøst. Mot vest står himmelen nærmest «i brann» med gulaktige flotte farger.

Landskapet er dekket av snø. Men, det er lettgått og enkelt å finne frem i dette turområdet. Vi følger først grusvei, deretter ut på sti og opp mot Varden.

Lyefjellet - Vid utsikt fra Varden 274 moh

Vi har gått over fjellryggen og kommet frem til Varden. Utsikten langs ryggen er flott og vid på begge sider – og særlig på en dag som dette! I vest ligger det langstrakte Frøylandsvatnet med Bryne-byen sør/sørvest for.

Det var mange turglade ute på tur i dag. Lye-buen er aktiv bruker av fjellet og skogsområdet.

Lyefjellet - Vi går ned mot vindmøllene og tilbake til parkeringsplassen

Vår tur går mot slutten for i dag. Fra Varden fortsetter vi sør og ned mot de to vindmøllene i Åsen. Stien går over på grusvei og herfra fortsetter vi ned mot gårdstunet og Åsenvatnet. Grusveien følges tilbake til parkeringsplassen. God tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *