Lyefjellet – Rundtur til Tjoratjørn, Ulvatjørn og Varden

Lyefjellet - Rundtur til Tjoratjørn, Ulvatjørn og Varden

På Lyefjellet går det rødmerkede stier i kryss og tvers, og er du lokalkjent så kan følge merkepålene lenge uten å gå på samme sti flere ganger. Er du derimot ikke fult så kjent, så kan nok alle stiene være litt forvirrende – vi har derfor satt sammen en fin rundtur, der du er innom både Tjoratjørn, Ulvatjørn og Varden. Sett av 1,5 t på den den totalt 5 km lange rundturen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
time
1,5 t
rundtur
5 km
rundtur
274 moh
varden
166 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Basert på turens lengde og stigning er rundturen på Lyefjellet klassifisert som Enkel i vanskelighetsgrad. Vi velger allikevel å gradere turen som Middels på grunn av stedvis dårlig merking i tillegg til flere myrlendte partier. Etter perioder med regn vil det flere steder være svært fuktig og sørpete.

 

 

Turstart & parkering

Tjøratjørn - Parkering uforstyrret nedenfor

Parkering langs veien v/turstart (Lyefjell i Time kommune).

Fra Shell stasjonen på Bryne langs Rv44, følg 506 forbi Bryne Sentrum og videre mot Ålgård. I kryss mot Kverneland, kjør av fra Kvernelandsveien og inn på Ålgårdsveien. Fortsett på Rv506 mot Lye, etter 2,6 km svinger du til venstre og inn på Lyevegen. Følg Lyevegen 2 km før du svinger til venstre og inn på Fjellreven (motsatt side av den store bussholdeplassen). Etter knappe 100 m kan en parkere nedenfor bakken som går opp mot Tjoratjørn.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Sett bort i fra en liten del av rundturen på Lyefjellet, så er denne turen merket med rødmalte påler. Stedvis er merkingen dårlig, men området er åpent og oversiktlig. Ved stiskiller er det satt opp nye skilt, så en bør ikke være så redd for å gå seg vill her oppe.

Vi velger her å dele turen inn i fem etapper:

Fra Tjoratjørn til grusvei nær Håfjellet
Tjoratjørn følges langs vestsiden, før vi følger sti og merking opp i terrenget bak tjernet. Her må en stedvis se seg godt om for å finne neste merkepåle, men tråkkene opp mot Håfjellet er ganske tydelige. Stien går i nordøstlig retning over en gjerdeklyver og videre i terrenget til en kommer ut på en grusvei.
 

Fra grusvei nær Håfjellet til rasteplass ved Ulvatjørn
Grusveien følges til en kommer til et veiskille, her er det noen røde merkepåler om en ser godt etter. Merkepålene skal følges opp grusbakken mot høyre, altså i østlig retning. Grusen tar et lite opphold, men fortsetter igjen i nordlig retning, og vi går nå langs vestsiden av Ulvatjørn. Herfra ser en rasteplassen som ligger på nordsiden av tjernet, og stien bort dit er tydelig og lett å følge.

Lyefjellet - Ulvatjørna

Fra rasteplass ved Ulvatjørn til umerket skogsvei
Fra Ulvatjørn følger vi tydelig sti gjennom skogen som igjen går over til grusvei på toppen. Grusen følges til vi kommer til en gjerdeklyver som tar oss til en kloppet myr. Når vi har krysset myra går vi til venstre på grusveien. Vi går forbi en liten rød koie, og på toppen av bakken som kan følges til Åsen, velger vi å gå av fra grusen inn på en skogsvei på høyre side.
 

Fra umerket skogsvei til Varden
Skogsveien går bare en vei, og veien følges til vi kommer til en gjerdeklyver. Vi går over gjerdeklyveren og følger skilting mot Lye. Etter kor tid kommer vi til et stiskille der vi fortsetter mot Lye, og ved neste stiskille går vi mot Varden. Røde påler tar oss til toppen av Lyefjellet.
 

Fra Varden til p-plass
Ved Varden går vi over gjerdeklyveren. OBS! Her skal en ikke gå mange meter før det er et lite stiskille som er lett å overse, her skal en gå til høyre og tenke at en skal gå langs steingjerdet vi nettopp gikk over. Vi kommer til en ny gjerdeklyver, men her skal vi ikke over, nå går vi istedenfor nedover i terrenget og de røde pålene følges inn i skogen. Etter å gå gått gjennom skogen følger vi asfalten tilbake til parkeringsplassen.

Lyefjellet - TurbeskrivelseTuren er gått vinteren 2017, dato 30. desember.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

 

Informasjon

Rundturen på Lyefjellet går i et variert og spennende terreng. Underlaget varierer mellom myrlente partier, gode stier, skogsveier, grusvei og asfalt. Turen går for det meste i et åpent og oversiktlig terreng, men også gjennom noe skog. To flotte tjern passeres på turen, og flere steder er det god og vid utsikt. Ved Ulvatjørn krysses en bekk, her er det vanligvis ingen problem å krysse. Det er 6 gjerdeklyvere på turen, men ingen grinder. Det er tilrettelagt med kloppet sti over den ene myra.

 

Annonse

 

 

Turreferat

Det er en nydelig men kald vintersdag, i dag sparer vi ikke på klærne, og vottene kan ikke være lenge av før en får naglebitt i fingrene. Vi går opp til Tjoratjørn som ligger kun få minutter fra turstart. Isen dekker vannet, og snøen har farget bakken hvit. På baksiden av Tjoratjørn følger vi stien i nordøstlig retning. Merkingen er noe fraværende, men i dette populære turområdet er det tydelige tråkk å følge. Vi kommer oss litt opp i høyden, og får en fin utsikt utover Jæren. Tråkk og ymse merking følges videre mot Ulvatjørn.

Lyefjellet - Skogens ro

I skogen ved Ulvatjørn tar vi en liten matpause før vi fortsetter på rundturen. Langs grusvei og over en kloppet myr kommer vi ut på grusveien som kan følges til Åsen. Vi følger heller skogsveien for å gjøre turen litt mer spennende. Når vi har gått gjennom skogen kommer vi ut i åpent terreng igjen, og nå er målet Varden, toppen av Lyefjellet. Ved Varden får vi en flott utsikt over Lye og Jæren, samt fjellene rundt oss. Vi følger merket sti tilbake til bilen igjen. En kort og fin tur på Lyefjellet.

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *