Lutsivassdraget – Et eldorado for kajakk og kanopadlere

Lutsivatnet - Et eldorado for kajakk og kanopadlere

Lutsivassdraget ligger sentralt og lett tilgjengelig i Sandnes kommune. Det store vassdraget er rene eldoradoet for kajakk og kanopadlere. Her finnes det gode muligheter, enten en er en ihuga kajakkentusiast eller ønsker en rolig tur i kano med familien. Det er gode muligheter for bålkos og overnatting på en av de mange holmene. Sett av 3 t tur/retur på den totalt 10,9 km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
sandnes
3 t
tur/retur
11 km
tur/retur
25 moh
Lutsi-
vatnet
0 m
stigning
våtsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Ved Lutsivassdraget er mulighetene mange, og vanskelighetsgraden kan varieres deretter. Ruten vi padlet er ikke veldig lang, og vi har valgt å gradere den til middels. Men, vær obs på at vær og vindforhold spiller en stor rolle når det gjelder hvor krevende en padletur er! En enkel tur kan være svært krevende om forholdene ikke er gode, og selv på flotte dager kan enkelte parti være krevende. Planlegg alltid turen etter evne og forhold.

Anbefalt fottøy: Våtsko

 

 

Turstart & parkering

Lutsivassdraget - Parkering på HogstadvikaParkering ved Hogstadvika i Sandnes kommune.
Fra E39 Sandnes, ta av på Rv13 og kjør mot Hommersåk. Kjør gjennom Austråttunnelen og fortsett i retning Ims og Hommersåk i rundkjøringen. Følg Lutsiveien Rv13 videre mot Vatne parallelt med Lutsivatnet. Det er skiltet til Hogstadvika langs bilveien, ta av til høyre og følg Ryfylkeveien videre ned mot badestranda like før campingplassen. Det er skiltet langs veien.

 

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Skal en til Lamholmen fra Hogstadvika kommer en ikke frem uten å padle via de trange, men idylliske sunda. Vi har padlet mellom fjellknausen Klubben og Bergursneset samt videre til Forenessunda. Langs Hedleneset og ut i Forenesvatnet der vi padlet vi forbi Fatliholmen. Videre gjennom det idylliske Rennarsundet som tar oss over i Storavatnet. Bak lille Kupholmen finner en tilslutt Lamholmen.

Lutsivassdraget - Et eldorado for kajakk og kanopadlere

Turen er padlet våren 2016, dato 17. april.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Informasjon

Kjært barn har mange navn… Vi som ikke er veldig lokalkjent sier gjerne Lutsivatnet til hele vassdraget. Å si Storavatnet eller Lutsivassdraget er mer riktig. Storavatnet er en innsjø som består av fire seperate vann som henger sammen med trange sund og kanaler; Kyllesvatnet, Lutsivatnet, Forenesvatnet og Storavatnet. Å skille vannene i en turbeskrivelse er ingen enkel sak, da et kart gir deg et navn, mens et annet kart gir et annet navn. Vi har lagd vår turbeskrivelse etter beste evne.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Lutsivassdraget - Et eldorado for kajakk og kanopadlere

Med Lutsivatnet som mål er mulighetene mange. I Hogstadvika, her hvor vi har avtalt oppmøtestedet, er det både greit å parkere samt sette ut kajakkene. I dag er vi syv stykker som skal sette kursen mot Lamholmen. To av oss, Lene og Aadne har sovet ute i natt og har i tillegg satt ut fiskegarn, så de drar for å hente garnet, mens vi andre blir ledet av friluftsmannen Helge på veien mot Lamholmen.

Lutsivassdraget - Et eldorado for kajakk og kanopadlere

Lutsivassdraget er rikt på frodige holmer, idylliske viker og uberørte knauser for den som vil trekke seg litt unna. Vi har naturligvis litt god tid nå som garnet skal trekkes, men det er på ingen måte kjedelig å ta det rolig her. Sola skinner, vinden har løyet og forsiktige bølgeskvulp slår mot kajakkene, en etter en. Langs de frodige og små vikene kvitrer småfuglene, fisken vaker i vannskorpen og endene flakser over oss. Vi legger oss i flåte og nyter hvert sekund ute på kajakktur!

Lutsivassdraget - Et eldorado for kajakk og kanopadlere

Det er vel normalt sett knapt noen fasitsvar på ei eksakt padlerute, men skal en til Lamholmen fra Hogstadvika, så er det faktisk et fasitsvar. En kommer rett og slett ikke frem uten å padle via de trange, men idylliske sunda. Vi har padlet mellom fjellknausen Klubben og Bergursneset samt videre til Forenessunda. I kloss hold til Hedleneset forsetter vi ut i Storavatnet og videre til Forenesvatnet. I nærheten av Kvednaholmane tar vi en liten beinstrekk mens vi venter på Lene og Aadne.

Lutsivassdraget - Et eldorado for kajakk og kanopadlere

Plutselig ser vi dem begge, Aadne i kano og Lene i kajakk. De har padlet fort, for vi har ikke sittet lenge og ventet og har knapt fått tid til å spise noen sjokoladebiter. Så bærer det i vei videre i kajakkene. Helge er først og loser oss målbevisst bort mot nok et idyllisk sted, nemlig Rennarsundet. Her kan en se helleristninger i fjellsiden, de er riktignok svake og ikke veldig synlige, men både Helge og Kariann fikk øye på dem.

Lutsivassdraget - Et eldorado for kajakk og kanopadlere

Vi andre er mer eller mindre oppslukt og bedøvet av stillheten, naturen og omgivelsene rundt oss, så vi blir liggende å duppe og høre på bølgeskvulpene som slår mot kajakkene isteden. Bak lille Kupholmen finner en Lamholmen, – en betydelig mye større holme. Helge har tørrdrakt på og hopper elegant ut av kajakken for å hjelpe oss andre tørrskodd i land. Det er et fint svaberg her til å dra opp både kano og kajakker på. Vi fyrer bål, koker kaffe og griller pølser.

Lutsivassdraget - Et eldorado for kajakk og kanopadlere

Resultatet av garnfisket ble meget bra! Aadne sløyer og rensker massevis av ørret, røde i kjøttet er de også! De kuttes i koteletter og legges i suppa noen få minutter før servering. Aadne er kokk og «servitør», begge delene var det tydelig at han hadde gjort før! Det var rett og slett nydelig, tusen takk! Med både pølser, muffins, sjokolade og fiskesuppe inntatt, tar flere av oss en liten hvil på svaberet. Ønsker du å fiske i Lutsivatnet? Fiskekort kjøpes på Inatur.no.

Lutsivassdraget - Et eldorado for kajakk og kanopadlere

Dessverre må vi dra herfra. Vi kommer uten tvil tilbake, og da for å overnatte! Bålet slukkes og vi rydder sammen etter en god pause. En etter en hopper vi i kajakkene og setter kursen mot Hogstadvika, vi padler samme rute tilbake. Det er drøssevis av hytter rundt dette vassdraget, men allikevel så stille og rolig – det er heller ingen motorbåter som utgjør noen trussel.

God tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *