Langfoss – Et av Norges vakreste fossefall

Langfoss - Et av Norges vakreste fossefall

Langfoss er et av Norges vakreste fossefall. Fallhøyden er på hele 612m og dermed føyer Langfoss seg inn blant Norges 5 høyeste. I 2011 ble det spektakulære fossefallet kåret til et av verdens 10-flotteste fossefall! Det er lagt ned et imponerende steinarbeid for å få en god seterveg til Langfoss-stølen, og det er denne som følges til Varahaugen. Sett av 2 t tur/retur på den totalt 4,0 km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

vestland
etne
2 t
tur/retur
4 km
tur/retur
640 moh
langfoss
631 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Krevende

Basert på turens stigning har vi valgt å klassifisere tur/retur-etappen som Krevende i vanskelighetsgrad. Det er bratt opp, men stien i dette terrenget er overraskende god å følge, og det er gjort imponerende steinarbeid i forbindelse med setervegen opp til Langfoss-stølen.  Allikevel må en passere enkle partier med ur/steiner, – husk at disse kan være sleipe/glatte etter fuktige perioder. Noen steder er også stien sørpete, men dette vil variere noe fra årstid til årstid. Det er høy stigning fordelt ut på kilometer.

 

 

Turstart & parkering

Langfoss - Parkering lang bilvei (tilrettelagt veilomme) E134 langs Åkrafjorden i Etne kommune.

Parkering lang bilvei (tilrettelagt veilomme) E134 langs Åkrafjorden i Etne kommune.

Fra Aksdal, cirka 30 minutter fra ferjeleiet Mortavika-Arsvågen (sistnevnte). I rundkjøring v/ Shell, ta til høyre på E134 mot Oslo. Følg E134 i 82 kilometer, du vil passere steder som Skjold, Ølen, Etne og Markhus før Langfoss er å se i fjellsiden. Det er tilrettelagt med parkering i veilomme på venstre side.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Fra parkeringsplass v/ Åkrafjorden langs bilvei E134 er turen opp til Varahaugen (toppen av fossen/turen) T-merket. Det er ingen problem å finne frem til hverken utsiktspunktet eller toppen, da stien er godt brukt og setervegen viser godt igjen i tillegg. I tillegg er det skiltet med stedsnavn gjentatte ganger oppover i fjellsiden. Turen ut til utsiktspunktet «Viewpoint», cirka halvveis av fossen er en avstikker på få meter, og denne er ikke T-merket.

Det er i tillegg egen infotavle v/ start like etter undergangen av E134.

Langfoss - Et mektig fossefall

Turen er gått sommeren 2017, dato 23. juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

Tips!
I høysesong kan det være trangt om plassene på parkeringen, vis hensyn og parker innenfor oppmerkede felter.

Det er fullt mulig å gå til utsiktspunktet, cirka halvveis til toppen (300m.o.h) og nyte fossefallet. Det er faktisk her en har best utsikt utover fossen, men kaver enn seg opp til toppen vil en i tillegg kunne se mer av fjord, fjell og isbre (Folgefonna).

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Langfoss – Et av Norges flotteste fossefall blir beskuet fra en veilomme langs E134. Jeg har stått her før, spist is og kost meg langs fjorden – akkurat som de fleste andre, og i tillegg uvitende om hva som venter av utsikt fra turens utsiktspunkt eller toppunkt.Langfoss - Tilrettelagt fottur

Turistene og tilreisende omkranser fossens fallhøyde i hopetall ved Åkrafjorden, Bjørn Tore og jeg vil ha utsikt i tillegg, og dermed bærer det i vei oppover i lia. Det er skiltet fra parkeringsplass, og bilveien krysses ved hjelp av en solid undergang. Like etter møter vi et nytt skilt som sier litt om Langfoss, turens lengde og videre turmuligheter i området.

Langfoss - Fin utsikt utover Åkrafjorden

Når en beskuer Langfoss fra fjorden vil en gjerne tenke at det ikke er mulig å gå opp hit, men det er det absolutt. Det er lagt ned imponerende steinarbeid på setervegen mellom Eljarvik til Langfoss-stølen, og det er denne vi nå følger opp til utsiktspunktet og Varahaugen.

Store deler av fjellsiden er skogkledd, og med furu- og bjørkeskog for det meste, men det er gode utsiktspunkt innimellom. Stien er også god, selv i de bratteste partiene.

Langfoss - Det stiger brått oppover

Vi er fremme ved stiskillet til utsiktspunktet, det er godt skiltet her og vi er halvveis på «oppturen», cirka 300 meter over havet. Det passer ypperlig med en kort pause for å beskue et av Norges vakreste fossefall – for det er nemlig her enn får den beste utsikten av fossen.

Det er vanskelig å skildre det en ser, men vi kan tallfeste at dette er Norges 5.høyeste og 16.høyeste fossefall i Europa (total fall). Fallhøyden er på svimlende 612 meter før den ender ut i Åkrafjorden.

Langfoss - Vi er oppe på toppen

Bjørn Tore og jeg møtte ei tysk ung dame ved utsiktspunktet, hun hadde haiket til attraksjonen og ønsket å bestige toppen på denne solfylte dagen. Hun spurte oss fint om å slå følge til toppen, og det var selvfølgelig bare hyggelig.

Vi har kavet oss oppover i lia, og Varahaugen er nærmere enn noen gang. Med høy puls fra før oppover fjellsidene, er det nærmest farlig og «plutselig» nå toppen – det som møter oss tar fullstendig pusten fra oss!

Langfoss - For en utsikt!

Vi blir stående helt stumme, – alle tre.
Det er vid utsikt utover Åkrafjorden og fjellene rundt. I nordlig retning kan en se over Åkrafjorden mot Mosnes, videre inn i Folgefonna Nasjonalpark og opp mot Sandvikevatnet i dalføret. På toppen kneiser det vite teppe av Folgefonna, Etnes høyeste punkt på hele 1638 meter over havet. Det er varde, infoplakat og turbok på toppen.

Det blir feil og si «nedturen», etter en slik «opptur», men tilbakeveien går hvert fall på samme sti. Vi møtte mange som var på vei opp, når vi gikk ned – så dette er uten tvil en populær tur- og pausested langs veien.

Nede på parkeringsplassen føyer vi oss inn i turistenes rekke, nemlig ved å spise is og beundre det mektige fossefallet! God tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *