Kvidaheia – Topptur fra Gaudland Turisthytte

Kvidaheia - Topptur fra Gaudland Turisthytte

Toppturen fra Gaudland Turisthytte til Kvidaheia er varierende, og vandringen langs den skogkledde Spjodedalen byr på flott natur. Det stopper ikke der, stedvis langs stien har både blåbær og bringebærene virkelig satt rot, og en kan spise til nesten det uendelige! Ute av den skogkledde dalen skinner sola og de røde merkingene viser vei til toppen av Kvidaheia 277 moh.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
Sokndal
3 t
tur/retur
9,8 km
tur/retur
277 moh
Kvidaheia
437 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Lettgått fottur i et småkupert og idyllisk landskap. Noen partier er våte, så husk gode og vanntette fjellsko. Fotturen er merket og skiltet «Topptur».

Fotturen er merket Middels iht Nasjonal merkestandard basert på terreng, lengde og stigning.

 

 

Turstart & parkering

Kvidaheia - Parkering ved Gaudland Turisthytte

Parkering ved Gaudland turisthytte i Sokndal kommune.

For å komme til Gaudland er det flere valg, vi kom kjørende fra Nærbø og valgte veien via Helleland og opp mot Fv32 mot Eia. Denne veien er smal og stedvis noe dårlig, er usikker på om det er mange minutter å spare i motsetning til å kjøre Rv 44 via Eigersund og inn mot Gaudland. Uansett hvilken vei valget faller på følg vei 501 til skilt merket med Gaudland kommer til syne, herfra er det en liten kjøretur på grusvei til parkeringsplassen kommer til syne. GPS posisjon N58 23.802 E6 14.959.

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Fotturen fra Gaudland til Kvidaheia er både merket og skitet. 

Fra Gaudland, følg grusveien opp og forbi turisthytta. God sti igjennom frodig skogsterreng går i nordvestlig retning mot Stemmefjellet og videre opp i Spjodedalen. Forbi Fentjørn og opp mot Sletthei øst for Ålekjertjørna.

Videre «rundt» Hedlersfjellet» på nordsiden og deretter opp på Kvidaheia. Toppen bestiges fra nordsiden.

Fotturen går i samme fotspor tilbake til Gaudland.

Kvidaheia - Merket og skiltet topptur

Turen er gått sommeren 2013, dato 15. august.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Pakket og klart står vi ved parkeringsplassen, allerede her får jeg en god stemning og følelse. Området er idyllisk ved Gaudlandstjørna, i tillegg var vi heldig og fikk se ei rådyrgeit blant busker og kratt på vei ned grusveien. Etter å ha slått på GPSèn for sporing av turen starter vi ved å gå igjennom grinda hvor Turistforeningen ønsker velkommen til Gaudland Turisthytte.

Kvidaheia - Gaudland Turisthytte

Temperaturen nærmer seg opp mot 20 varmegrader og sola skinner over det nedlagte småbruket, sauene har lagt seg godt til rette under et tre like i nærheten. Like ved porten inn til Gaudland Turisthytte er flere skilt montert og turmulighetene mange, vi skal likevel mot skiltene «Topptur og Kvidafjedlet». Sistnevnte er det samme som Kvidaheia som jeg ønsker å beskrive fjelltoppen som i resten av artikkelen.

Vi følger rødmerket sti vestover og opp mot Spjodedalen. Turen starter med å stige knappe hundre høydemeter blant beitende sauer og lam, stedvis er det grønne gresset høyt langs stien. Sauene gjør en god jobb med å holde terrenget «klippet» og åpent for ferdsel. Nye skilt og merkinger viser vei innover i dalen, ruiner etter en mindre driftsbygning kommer tidlig til syne på vår høyre side.

Kvidaheia - Frodig og mye bær i Spjodedalen

Eventyret fortsetter inn i det skogkledde terrenget hvor blåbær og bringebærene virkelig har slått «rot», langs stien er det stedvis fult av frodige blåbærbusker som enkelt kan høstes like langs stien. Blåbærene var farlig gode og faren for et reelt antioksidant sjokk var absolutt til stede, Hilde måtte flere ganger rope meg videre da jeg strandet blant de mange blåbærbuskene.

Kvidaheia - Vi passerer Fentjørn

Vell, omsider kommer jeg løpende etter og vi passerer Fentjørn på vår høgre side, det vil si på sørsiden av tjernet. Området er idyllisk blant skogkledd terreng og fjellknauser med tjernet som skille. Fra tjernet krysser stien bekken ca. 600 m lengre fremme hvor Ålekjertjørna og det åpne terrenget kommer til syne. Vi fortsetter på rødmerket sti rundt Hedlersfjellet, stedvis er terrenget myrlendt og vanntette sko / støvler vil absolutt være å anbefale. I det vi runder Hedlersfjellet kommer Ljosevatnet til syne, terrenget er åpent, grønt og frodig blant mange små fjelltopper. Terrenget er stigende og siste etappe opp mot Kvidaheia 277 moh har startet, like bak oss ser vi flere turgåere på vei i samme fotspor.

Kvidaheia - Topptur fra Gaudland Turisthytte

På toppen er det storslagen utsikt i alle retninger selv med sine 277m.o.h, faktisk så flott at jeg glemte å ta bilde av varden hvor tur boka ligger i postkassen. På toppen møter vi en ivrig turgåer med sine barnebarn som hadde dette som siste tur i arrangementet På Topp i Dalane 2013. Vi skriver ned koden for turmålet og registrerer besøk på Telltur.no i etterkant. Turen fortsetter på samme sti tilbake til Gaudland Turisthytte.

Fin tur i et spennende og flott terreng. Anbefales! 🙂 

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *