Kubbetjørn – Familietur fra Gramstad

Kubbetjørn - Familietur fra Gramstad

Kubbetjørn er et lite idyllisk tjern i Sandnes kommune. Stedet og turen egner seg godt for barnefamilier. Det er i tillegg gode grusveier og godt å gå med barnevogn. Langs veien står det informasjonsskilt om alt fra dyrene i skogen, planter og trær for å nevne noe. Ved Kubbetjørn er det grillgruve, disse, benker og bord. Ta med nistepakken og nyt den ute! Sett av 1 t på den totalt 3 km lange rundturen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
sandnes
1 t
rundtur
3 km
rundtur
175 moh
kubbe-
tjørn
80 m
stigning
joggesko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Enkel

Turen til Kubbetjørn er meget lettgått og passer for alle – Vanskelighetsgrad Enkel!

Det er gode grusveier fra Gramstad og helt frem til tjernet. Velger en å fortsette videre og ta en rundtur slik vi har gjort det i dette turforslaget, så går halve turen på sti og her er det ikke mulig å gå med barnevogn. Skal en gå til Kubbetjørn med barnevogn må en gå tur/retur fra Gramstad, eller fra parkeringsplass ca. 200 m før Gramstad. Lengden både tur/retur på grusvei og rundturen via sti vil nok være i lengste laget for de aller minste, – så det kan være lurt å ha med bæremeis eller barnevogn

Gramstad – Kubbetjørn på grusvei
Fra Gramstad til Kubbetjørn er det grusvei som holder høy standard. Det er lite stigninger/helninger og det er godt å gå her. Grusveien egner seg godt for turgåere med barnevogn og rullestolbrukere. Det er ei vanlig grind og ei «liggegrind» på turen via grusveien. Landskapet er spennende og skogen er flott, det er for det meste skogkledd rundt veien/stien. Godt alternativ på forblåste dager.

Kubbetjørn – Gramstad på sti
Om en ønsker en rundtur kan en gå fra Kubbetjørn til Gramstad på sti. Stien er for det meste lett synlig, tørr og enkel å følge. Det er et par steder nede på myra i nærheten av Paradisskaret at det kan være noe fuktig etter regnfulle dager.

 

 

Turstart & parkering

Kubbetjørn - Parkering på Gramstad

Parkering på Gramstad i Sandnes kommune.

Fra Sandnes v/ Maxi. Følg østsiden av Gandsfjorden ut mot Dale. Ved Stronda er det skiltet opp mot Dalsnuten og avkjørsel til høyre. Sving av Daleveien 317 opp mot Fjogstadveien 338. Følg asfaltveien opp til Gramstad hvor Stavanger Turistforening har sine bygninger. Det er en stor og romslig parkeringsplass her. GPS posisjon N58 53.032 E5 47.955.

Tips for tur/retur på grusvei
Det er mulig å parkere ca. 150-200 m før Gramstad. Det er satt opp skilt her, men det er ikke like enkelt å se når en kommer kjørende oppover. Følg med på høyre siden og sving av på grusveien før Gramstad.

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Gramstad – Kubbetjørn på grusvei
For tur/retur grusvei kan det være mest praktisk å parkere ca 200m før Gramstad. Her er det også tilrettelagt med parkeringsplasser til høyre for veien når en kommer kjørende opp mot Gramstad. Videre er skiltingen for turen meget god og det er enkelt å finne frem til Kubbetjørn. Når det gjelder merkingen ble vi dessverre ikke helt kloke. Det finnes spor av røde prikker, men det er langt mellom dem og de er delvis slitt bort noen steder. Uansett så trenger en ikke merkingene for denne etappen. Det er skiltet og i tillegg flere infoplakater langs grusveien.

Kubbetjørn – Gramstad på sti
Heller ikke her var merkingen imponerende, men det gjelder ikke for hele turen tilbake til Gramstad, kun 500m av den. Derimot er skiltingen over all forventning og alle stikryss er godt skiltet. En kan for første «etappe» se både røde og blå merkinger, men ingen ny-merkinger som er enkel å følge. Men stien er god og alle stikryss er godt skiltet, – slik at det er ingen utfordring å finne frem. Siste 800m fra skilting i Paradisskaret er derimot godt merket med de klassiske T-merkingene. Rundturen anbefales!

Kubbetjørn - Fottur fra Gramstad for de minste

Turen er gått sommeren 2016, dato 25. juni.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Aktivitetsmuligheter & informasjon

 

Aktivitetsmuligheter

Tjern & bekk Barnevogn * Bålplass *
Toalett * Rullestol * Kiosk *
Infoplakater Benker/bord  

* Bålplass: Vurder brannfaren og bruk sunn fornuft.
* Toalett: Tilgjengelig på Gramstad.
* Rullestol & barnevogn: Gjelder ikke for hele rundturen. Kun tur/retur på grusvei.
* Kiosk: Kontakt STF for åpningstider på Gramstad.

 

Informasjon

  • Ved Kubbetjørn står det skiltet om husdyr på beite, det er sau i sesong. Respekter eventuelle båndtvang både for dyr, eier og andre turgåere.
  • Like før parkeringsplassen på Gramstad, altså de siste 600m av turen går det hester på beite i sesong.
  • Det er totalt tre gjerdeklyvere på turen.

 

Annonse

 

 

Turreferat

Det er sol og sommer og hele familien er klare for ny tur. Bilen er parkert på Gramstad og her er vi definitivt ikke alene om å være ute på tur i dag. Vi har valgt å parkere på Gramstad fordi vi skal gå en rundtur og kommer da ut igjen her. Ellers ville det vært «mest praktisk» og parkert et par hundre meter tidligere, altså inn på grusveien like etter bakketoppen. Vi må uansett gå disse få meterne og starter likeså godt med å gå bort til «turstart» og infoskiltet inne i skogen her.Kubbetjørn - Marikken på søndagstur

Marikken kan knapt vente og «legger på sprang» innover i skogen. Grusveiene er gode å følge både for små barneføtter, rullestolbrukere og familier med barnevogner. Langs veien står flere infoplakater med jevne mellomrom, – en kan her lese om stedets «rikdom» på planter, trær og dyrelivet. Området består blant annet av blandingsskog, myrer, bekker og tjern.

Dette er ikke turen med de mange utfordringene, så nyt isteden naturopplevelsene fult ut. Ha ikke hastverk og sett av god tid om du velger denne turen! Jeg gjentar, – det er viktig å ta seg god tid og la de små utforske naturen og opplevelsene.

Kubbetjørn - Fottur fra Gramstad

Langs grusveien står det benker og bord om en vil ha en pause på veien inn også.

Kubbetjørn – et viktig økosystemet i skogen. I tjernet vokser det planter og planteplankton, det gir god næring til planteetende insekter. Planteetende insekter blir spist av rovinsektet som igjen blir spist av fisk, og slik fortsetter næringskjeden.

Kubbetjørn - Familietur fra Gramstad

Området byr også på en historie, – visste du at stedet byr på ruiner av en gammel husmannsplass? Fra midten av 1800 tallet og ca. 40 år senere var det busetting ved tjernet. En kan se tufter av eldhus, fjos og våningshuset.

I dag benyttes stedet som turområde og det er mange familier som tar turen til Kubbetjørn. Det er tilrettelagt med grillgruve, benker og bord. Området er stort og oversiktlig, i tillegg gir store furutrær ly i ruskevær.

Kubbetjørn - Hengekøye ner gøy!

Ta gjerne med noen uteleker og la barna boltre seg på den gode plassen. Det er også mulig å slå opp både telt og hengekøye, – alle unger liker å overnatte ute i naturen. Turen til Kubbetjørn er et turmål for dem som ønsker naturopplevelsene fremfor de største utfordringene.

Kubbetjørn - Fotturen tilbake til Gramstad følger sti

Fra Kubbetjørn kan en fortsette på sti. Nord for tjernet, altså mot Gramstad går det en rødmerket sti og like ved utløpet av tjernet er det skiltet også. Følg mot Gramstad og hold på stien som er tydelig og god. Merkingen er dessverre litt varierende her. Stiskillene er tette og en finner enkelt frem. I alle stiskryss er det skiltet mot Gramstad. Siste 800m av turen tilbake er godt T-merket. God tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *